Хто і скільки бюджетних коштів «закатав в асфальт»? Передноворічні «схеми» кропивницьких комунальників

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

Комунальне господарство – сфера, яка стосується практично кожного, адже це і дороги, і зелені насадження, і опалення, і електроенергія, і сміття, і багато інших питань. Тому критично важливим є контроль використання бюджетних коштів у комунальній сфері.

Активісти руху “Під контролем” дослідили рух коштів комунальних підприємств Кропивницького (нова назва перейменованого Кіровограда – авт.) в останній місяць 2015-го року.

Діяльність установ, утворених міськрадою, саме в грудні місяці є цікавою з трьох причин. По-перше, це кінець року, коли посадовці гарячково шукають, як швидко освоїти залишки коштів на рахунках КП. По-друге, нестандартні для зимової пори року роботу можуть викликати сумніви щодо їх якості, а отже і доцільності використання грошей міста. Для прикладу, погодьтеся, ремонтувати дороги в грудневих погодних умовах – погана ідея.

І третє – цей місяць був перехідним для місцевої ради. Новообрані депутати і міський голова тільки входили в курс справ, попередня команда ще не встигла звільнити робочих кабінетів, передаючи справи наступникам.

Отже, на що витрачали бюджетні гроші кропивницькі комунальники? Для того, щоб дізнатись, достатньо скористатись сервісом “Є-дата“. Протягом грудня 2015-го року головне управління ЖКГ у місті Кропивницькому найбільше коштів виділило на 2 статті витрат: погашення різниці в тарифах на опалення та роботи з ремонту дорожнього покриття. При чому, якщо на першу статтю було виділено загалом понад 17 739 327 грн, то на другу -27 093 950 грн!

Коротко нагадаємо політичні розклади Кіровоградської міськради. Міський голова – Андрій Райкович – представник БПП “Солідарність”. Його партія має найбільшу фракцію в міськраді, і є стрижнем правлячої більшості, до якої також входять фракції ВО “Батьківщина”, “УКРОП”, РПЛ, ВО “Свобода”. В опозиції перебувають фракції партій “Наш край”, Опоблок, “Рідне місто” та Об’єднання “Самопоміч”. До обрання Райковича містом керував секретар міськради, батьківщинівець Іван Марковський, а більшість складалась із фракції Батьківщини і колишніх регіоналів.

Тож, кому дістались гроші на зимовий ремонт доріг? Загалом на сайті фігурують 14 підприємств. Більшість робіт були виконані без жодних тендерів. Схема дуже проста: оскільки до 01.08.2016 року замовники мають право не проводити тендери на товари та послуги сумою до 200 тисяч гривень і роботи 1,5 млн. гривень, договори з підрядниками укладались на менші суми. Таким чином, тендерів вдалось уникнути по більшості робіт.

КОМУНАЛЬНІ ТА ДЕРЖАВНІ ПІДРЯДНИКИ

Почнемо аналіз із комунального підприємства – КП “Кіровоград-Універсал 2005″. У нього виявилось порівняно небагато замовлень – всього лиш 8 підрядів на загальну суму 553 398грн. Всі замовлення отримані без тендерів. Керівник підприємства – Панішко Віктор Анатолійович. Жодних родинних чи партійних зв’язків з керівництвом міста виявити не вдалося. Проте керівником КП він працює досить довго, призначений попереднім скликанням.

ДП “Кіровоградський облавтодор ВАТ ДАК”. Ним протягом грудня було укладено і сплачено рахунки по 10 договорах на загальну суму 2 861 981,1.Жоден договір не пройшов тендерної процедури. Керівником згаданого ДП є Руднік Андрій Ярославович, який на місцевих виборах 2015-го рокубалотувався в Кіровоградську облраду від БПП.

БЛИЗЬКІ СОРАТНИКИ ВІКТОРА ЯНУКОВИЧА

Саме дочка облавтодору, пропозиції якої були дорожчими, програвала тендери підприємству ТОВ “Дор-Строй” у листопаді, завдяки чому підприємство уклало угоди на 3,74 млн грн, про що повідомлялось в матеріалі сайту “Наші Гроші”. У грудні останньому вдалось заробити ще більше – 4 485 880 грн., не зважаючи на скандал попереднього місяця. Рахунки ТОВ «Дор-Строй» також фігурували у кримінальній справі про доведення до банкрутства іншого підприємства.

За інформацією Наших Грошей, власниками ТОВ “Дор-Строй” значаться Наумкіна Тоня Сергіївна, Юлія Миколаївна Івахненко та Дмитро Олександрович Кононенко.

Засновниками цієї фірми були дружина екс-голови «Укравтодору» Володимира Демішкана Ірина, а також син першого заступника Демішкана по “Укравтодору” Ігор Мездрін. Коли Демішкана в 2010 році призначили головою держагенства, компанію “Дор-Строй” перереєстрували на британські фірми “Любові файнес лімітед” і “Джесісан лімітед”, третім засновником стала саме Наумкіна. Також, вона є керівником ТОВ “А-Мега груп”, яке спеціалізується на будівництві. Власниками цієї фірми є провідний інженер відділу охорони праці та техніки безпеки ДАК “Автомобільні дороги України” Аліна Станіславівна Галащук та Раїса Мездріна.

Демішкан – один з найнаближеніших соратників екс-президента Віктора Януковича, уточнюють Наші Гроші. У листопаді 2008 року він, разом із колишнім головою Черкаської ОДА Сергієм Тулубом та нинішнім народним депутатом Юрієм Бойко (Опозиційний блок), заснував “Товариство мисливців та рибалок “Кедр”, яке офіційно було зареєстроване на території резиденції “Межигір’я”. “Кедр” був елітним клубом, в оренді якого знаходилось біля 40 тис га мисливських угідь під Києвом та в Криму.

“ВІРМЕНСЬКЕ ЛОББІ”

Найбільше вдалось заробити на зимових дорожніх роботах підприємству ТОВ “ПФ”. Його директором значиться Ящук Віктор Олександрович, а кінцевим беніфіціарним власником – Мхитарян Марат Грачкович. Загальна сума, яку отримало підприємство за місяць – 6 958 189,97 грн. Було укладено 12 договорів, у двох з яких суми (2 968 843 і 1 507 571) перевищували 1,5 млн, а отже мали розподілятись за тендером.

Дещо меншу суму отримало МПП “Тарон” – 5 301 466,8 грн., проте без жодного тендеру. Для цього довелось укласти значно більше договорів – 28. Керівником і бенефіціарним власником цього підприємства є також Мхитарян Марат Грачкович. Щоправда, тут є ще й співвласник – Курехян Герміне.

Є ще й третє підприємство – ПП “МАМ-Сервіс”. Воно отримало 10 підрядів на загальну суму 950 632 грн. Власник – все той таки Мхитарян Марат Грачкович. Керівник – Ткаченко Валентина Іванівна, вона ж – головний бухгалтер МПП “Тарон”.

Останні два підприємства були фігурантами кримінальної справи за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України (Привласнення чи розтрата чужого майна). Проте кропивницьких чиновників цей факт не зупинив і підприємства отримали мільйонні договори без проведення тендерів.

Підприємства ПП “Ефект” та ТОВ “Дорбудгалактика” отримали підряди на 1 460 734 грн. та 969 009,82 грн. відповідно. Ймовірно, керівники зазначених фірм, також мають вірменське походження. Засновник “Ефекту” – Тартикян Айкарам Рашидович, керівник “Дорбудгалактики” – Арутюнян Каріна Вазгенівна.

ПП “Ефект” згодом, вже у 2016-му році, також стало фігурантом кримінального провадження №12016120020002096, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19 лютого 2016, за фактом розтрати бюджетних коштів (кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України) службовими особами Головного Управління житлово-комунального господарства Кіровоградської міської ради та посадовими особами ПП “Ефект” в ході виконання робіт з відновлення асфальтного покриття внутрішньобудинкових доріг по наступним вулицям в м. Кіровоград: Яновського, Волкова за договорами № 1243 вiд 26.10.15, 1238 вiд 23.10.15, 1535 вiд 16.12.15.

ФІГУРАНТИ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

Є серед отримувачів бюджетних коштів і фігуранти кримінальних справ, що стосуються безпосередньо попередніх договорів з головним управлінням ЖКГ міста Кропивницького. Мова йде передусім про ПП “МП Діск” (власник – Желудченко Сергій Миколайович), яке у грудні отримало шість підрядів на загальну суму 1 518 320,49 грн. без жодних тендерів.

Невідомо, чи було чиновникам відомо про матеріали досудового розслідування, де фігурує МП Діск, але підприємство все ж отримало новий підряд. Мова йде про відомості, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015120020007010 від 31.07.2015 року. У провадженні перебували матеріали за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України щодо проведення заходів, спрямованих на запобігання вчиненню та виявленню злочинів у сфері державних закупівель, протидію незаконному розподілу, розкраданню та нецільовому використанню бюджетних коштів та відповідно до яких отримано інформацію щодо порушень чинного законодавства під час розпорядження бюджетними коштами службовими особами головного управління житлово-комунального господарства Кіровоградської міської ради та посадовими особами МП “Діск” в ході виконання робіт по капітальному ремонту тротуару по вул. Костромській від вул. Залізничної, 2-ої до вул. Антонова у місті Кропивницькому в жовтні 2014 року.

Подібна ситуація склалась і щодо ТОВ “Златопілля” (Ларжевський Петро Михайлович – власник, бухгалтер, Тихоненко Володимир Михайлович – керівник, Анікієць Олег Вікторович – співвласник), яка трьома транзакціями отримала на рахунок 508 563,4грн.

У матеріалах кримінального провадження по факту проведення перевірки використання та розподілу бюджетних коштів, виділених відділом освіти Кіровоградської райдержадміністрації на проведення ремонтно-будівельних робіт у приміщені Веселівського навчально-виховного комплексу Кіровоградського району у період з 01.01.2012 по 01.04.2015 виявлені факти, які можуть свідчити про нецільове використання державних коштів.

Так, на виконання договорів, укладених відділом освіти Кіровоградської райдержадміністрації, у період з 01.01.2012 по 01.04.2015 в приміщенні Веселівського навчально-виховного комплексу Кіровоградського району проводились будівельно-ремонтні роботи, виконані ПФ “Мур-2001″, ТОВ “Геоід”, ТОВ “Златопілля” та іншими суб’єктами господарювання. При цьому, частина ремонтних робіт у приміщенні навчального закладу була проведена за рахунок коштів і власними силами представників батьківського комітету, що підтверджується видатковими накладними, товарними чеками і складеними актами виконання робіт. У зв’язку з цим, під час здійснення досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу та вилученні оригіналів документів у відділі освіти Кіровоградської райдержадміністрації.

Власник “Златопілля” Ларжевський балотувався на останніх місцевих виборах до Кіровоградської обласної ради від БПП “Солідарність”, але програв висуванцю “Свободи” Івану Довбишу. Також порошенківець є власником підприємства ТОВ “Кіровограджилстрой”, яке також неодноразово брало учать у тендерах і перемагало в них.

Другий співвласник “Златопілля” – Олег Анікієць – був помічником народного депутата від Компартії Андрія Поліїта.

“ЗДОБУТКИ” ІНШИХ ПІДРЯДНИКІВ

Безперечним рекордсменом з кількості укладених договорів став ФОП “Андалюкевич Олег Володимирович”. Раніше пан Андалюкевич значився директором бобринецького КП “Інженерний центр”, а також балотувався у 2010 році до Бобринецької міськради від партії ВО “Батьківщина”. Йому вдалось за один лише місяць грудень отримати 112 підрядів на виконання ремонтних робіт дорожнього покриття у дворах на загальну суму609 687,54 грн. Договори були укладені на різні суми, від 70 тис. до 150 грн.

Найменші суми і найменшу кількість договорів отримали ПП “Енерго” (власник – Побережець Алла Анатоліївна) – 497 019 грн. 3-ма транзакціями,ПШБУ Асоціації “Кiровоградоблагрошляхбуд” (власник – Гребенюк Олександр Іванович, керівник – Драбенко Роман Андрійович) – 203 097,6 грн. за двома договорами, та ТОВ “Кiровограддорсервiс” (кінцевий власник – Кроть Роман Станіславович, співвласник –Ластівка Тетяна Григорівна)215 970,91грн. згідно з 2-ма договорами. Ані про згадані підприємства, ані про їх власників практично жодної інформації з відкритих джерел знайти не вдалось.

P.S. Після того, як факти, наведені у статті, були озвучені 26 липня на засіданні сесії Кіровоградської міської ради, все керівництво головного управління ЖКГ, у тому числі і начальника, Хачатуряна Олександра Сергійовича, було звільнено із займаних посад.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

2 коментаря до Хто і скільки бюджетних коштів «закатав в асфальт»? Передноворічні «схеми» кропивницьких комунальників

  1. Сколько ещё эту пустую заказуху будут тиражировать на табаловских сайтах? Теперь добавили p.s с бла-бла-бла типа: уволили злодеев благодаря нам…

Коментарі заборонені.