Програми переможців. Що чекатиме на Кропивницький і область, якщо народні обранці реалізують офіційні обіцянки

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

25 жовтня українці обрали нову місцеву владу. Проте мало хто робив свій вибір на основі передвиборчих програм. А дарма, адже саме в передвиборчих програмах написано, як політики збираються діяти, якщо їх оберуть

Спробуємо змоделювати, як зміниться Кропивницький і область, якщо новообрані політики дійсно виконуватимуть написане. Аналізувати будемо в основному обласні програми, адже більшість партій не ускладнювали собі життя і не писали окремих документів для кожної громади. У всі ТВК на всіх рівнях подавали один і той же документ, прийнятий обласними партійними зборами чи конференціями.

  1. «Пропозиція»

Перше місце на виборах до Кропивницької міськради (9 депутатів), шосте місце до обласної ради, міський голова Кропивницького і голови та депутати ще кількох громад в області. Пристойний результат для нового політичного проєкту. Що ж пообіцяли робити представники цієї партії в місцевих радах? Вирішувати питання комунального господарства, благоустрою, соціального забезпечення? Ні, ні і ще раз ні.

Все, що пообіцяли своїм виборцям у «Пропозиції» – це винести на «всенародне обговорення» свої пропозиції щодо положень нового законопроєкту – Муніципального кодексу. Після такого обговорення партійці, очевидно, запропонують прийняти цей документ своїм колегам – депутатам Верховної Ради. Хоча це не факт, адже про це у програмі нічого не сказано. Тобто, якщо депутати «Пропозиції» не ходитимуть на сесії або не голосуватимуть за потрібні громаді рішення, то знайте, вони повною мірою виконують свою передвиборчу програму. Вони вам більше нічого не винні.

  1. «Слуга народу»

Партійна програма розпочинається зі щирого зізнання у відсутності партійної структури «слуг» та з обіцянки її створити за допомогою «консолідації всіх гілок влади» (очевидно, з використанням адмінресурсу?).

Далі йде достатньо багато обіцянок щодо продовження децентралізації, знищення системної корупції, залучення інвесторів, підтримки громадських ініціатив, «збільшення робочих місць», якісного освітлення, водопостачання, пасажирських перевезень, відновлення міських та сільських доріг, реформування соціальної сфери, захисту довкілля, якісної освіти, доступної медицини, національної ідентичності, підтримки української мови та культури.

Читайте також: Вибори у Львові: другий тур, поразка президентської партії і трохи фальсифікацій

Яким чином партія все це планує зробити – з тексту не дуже зрозуміло. Проте почати «Слуги» планують із аудиту всього. Слово «аудит» згадується в документі чотири рази, ще стільки ж воно заміняється синонімами. Тому аудиторам варто бути готовими – у них може з’явитись багато роботи. Не менше роботи буде і у спеціалістів із комунікацій, адже «слуги» збираються займатись інформаційними кампаніями та просвітництвом.

Проте, варто зауважити, що більшість положень програми все ж таки перебуває у сфері повноважень місцевого самоврядування, тому дану програму можна брати за основу під час діяльності майбутньої фракції.

  1. «Європейська солідарність»

Програма «Євросолідарності» для місцевих рад більше схожа на агітку, складену для парламентських виборів, яка складається з переліку досягнень уряду Гройсмана та адміністрації Порошенка часів президентства останнього в питаннях зовнішньої політики, децентралізації, оборони, соціальної політики, освітньої та медичної реформ.

Партія обіцяє продовжити всі згадані реформи у разі перемоги на місцевих виборах. Щоправда, як депутати, скажімо, Піщанобрідської сільради зможуть домогтися вступу України в НАТО – не зовсім зрозуміло.

Проте, кілька обіцянок, реальних до виконання, все ж таки можна виділити. Їх всього три. Так, в «ЄС» пообіцяли блокувати проведення медичної реформи в частині оптимізації медичних закладів, здійснити належне матеріальне забезпечення закладів освіти та захищати пільги ветеранів, пенсіонерів, чорнобильців.

  1. ВО «Батьківщина»

Партія перемогла на виборах до обласної ради і отримала загалом непогані результати майже в кожній громаді області. Чи проголосували б за цю партію виборці, якби оцінювали її за програмою? Сумнівно.

Якщо охарактеризувати програму приказкою, то підійшла б «почали за здравіє, скінчили за упокій». Початок програми загалом непоганий, адже створення умов для розвитку конкурентного ринку надання послуг з управління житловими будинками або для модернізації комунальної інфраструктури, реформування житлово-комунальної галузі з впровадженням енергозберігаючих технологій, або оптимізація структури органів місцевого самоврядування та виважена кадрова політика, яка базується на повній нетерпимості до корупції – це цілком конкретні обіцянки, які можливо реалізувати на місцевому рівні.

Читайте також: ОПЗЖ програла ключову виборчу битву на Луганщині. Люди Бойка не змогли здобути владу на його «вотчині»

А от що означає «Забезпечимо новий та системний підхід з розвитку молодіжного руху, що здійснюється в законодавчій, виконавчій, судовій сферах і ставить за мету створення соціально-економічних, політичних, організаційних, правових умов та гарантій для життєвого самовизначення, інтелектуального, морального, фізичного розвитку молоді, реалізації її творчого потенціалу як в інтересах України, так і в інтересах регіону», – зрозуміти важко. Про «молодіжний рух у судовій сфері з економічними гарантіями морального розвитку» нам наразі нічого не відомо.

З поміж іншого, «Батьківщина» також обіцяє не скорочувати кількість освітніх та культурних закладів, підтримати малий та середній бізнес і проголосити область територією, вільною від грального бізнесу.

  1. ОПЗЖ

Ця партія теж, очевидно, переплутала виборчу кампанію і дістала програму, з якою йшла до парламенту. Адже яким чином депутат, наприклад, Знам’янської міськради буде знижувати тарифи (це слово зустрічається в програмі п’ять разів)? Як він встановлюватиме мир? Після отримання мандату одразу піде до військкомату, а звідти – на фронт? Адже щоб встановити мир, доведеться спершу вигнати з України окупантів…

Окрім деструктивних обіцянок зупинити державні реформи та забезпечити «соціальну справедливість», у програмі важко знайти щось змістовне.

  1. «Перспектива міста»

Партійний проєкт створили саме під вибори до міськради Кропивницького. Тому змогли приділити значну увагу і таким нібито формальностям, як передвиборча програма. Власне, лише в органи самоврядування Кропивницького партія і потрапила, хоча список в облраду також подавався, про всяк випадок, з розрахунком зайти за рахунок голосів кропивничан. Розрахунок, однак, не спрацював.

Програма стосується виключно повноважень міської влади і має сім пунктів, в яких розкриваються плани партії щодо просторового розвитку міста (урбаністики), транспортної інфраструктури, опалення, житлово-комунального господарства, озеленення, переробки і утилізації сміття, системи відео нагляду, освітлення, вирішення питання безпритульних тварин, створення інвестиційного клімату, розвитку туризму, впровадження електронної системи «Розумне місто».

У програмі є навіть кількісні показники, які цілком можливо виміряти, наприклад «10 000 нових дерев та 50 000 багаторічних рослин».

  1. «Рідне місто»

Ця партія навіть не намагалась балотуватись до обласної ради чи деінде в області, зосередившись на Кропивницькому та районних в місті радах.

Як і попередня політсила, також має програму саме для міста, яка у багатьох положеннях перегукується з програмою «Перспективи», однак не має жодних кількісних показників і більше сфокусована на питаннях соціального забезпечення та фінансування міських програм. Не зважаючи на більшу кількість пунктів, тобто 10, вона має дещо менше конкретики.

Читайте також: Вибори в Кременчуці. «Слуга народу» майже без боротьби програла вибори у важливому для Ігоря Коломойського місті

Так, програма обіцяє розвиток бізнесу, інфраструктури, втілення принципу «пріоритет людини над автомобілем», співпрацю з ГО, контроль за якістю харчування у навчальних закладах та збором сміття, роздільний збір сміття та озеленення, впровадження інновацій, монетизацію пільг та розвиток туризму.

  1. «Наш край»

Партія, яка була одним із лідерів попередніх виборів у Кропивницькому, цього разу набрала трохи більше 5% у місті, і взагалі не потрапила в обласну раду. Однак передвиборну програму, до своєї честі, не подавали одну на всі громади, а переробили під місто.

Хоч перший пункт і декларує продовження реформи децентралізації, чого місцеві депутати гарантувати ніяк не зможуть, проте решта пунктів цілком відповідають повноваженням органів місцевого самоврядування.

Політсила обіцяє відкритість та прозорість влади, повернення підприємств «Міськводоканал» і «Кіровоградтепло» в комунальну власність міста, їх модернізацію та встановлення обґрунтованих тарифів (зауважте, їх не обіцяють зменшувати), освітлення вулиць, камери спостереження, благоустрій територій, озеленення, ліквідацію стихійних звалищ і роздільний збір сміття, стипендії для молоді, співпрацю з громадськими організаціями, створення сучасних закладів освіти, доплати та житло для медиків, підтримку митців тощо.

А от обіцянка створення муніципальної поліції, очевидно, перебуває за межами повноважень міської влади.

  1. «За майбутнє»

Партія пройшла до обласної ради, проте не подолала прохідний бар’єр у міську раду Кропивницького. Програма переважно відповідає повноваженням місцевої влади і не є банальною агіткою. За виконанням 9-ти пунктів програми цілком реально спостерігати і вимагати.

Читайте також: Вибори у Кропивницькому та області. Впевнена перемога чинних голів, провал кампанії «слуг»

Партія у своїй програмі обіцяє відстоювати будівництво інфраструктурних об’єктів, залучення інвестицій, якісну медицину і освіту, розвиток культури, туризму, спорту, популяризацію бренду територій, здорового способу життя та реалізацію екологічних програм. Проте шляхів реалізації згаданих пунктів, нажаль, не вказано. Втім, як і у всіх інших.

  1. РПЛ

«Ляшківці» втратили підтримку в обласному центрі, однак все ще зберігають позиції в області, тому теж будуть представлені лише в обласній раді. Їхня програма більше нагадує набір популістичних гасел, ніж реальний план для реалізації.

Наприклад, РПЛ обіцяє «відновити повний цикл виробництва», щоб «сировина перероблялась в Україні». Яким чином це може зробити обласна рада? Заборонити вивезення сировини з території області? Є тут і взаємовиключні обіцянки, такі як «залучення інвестицій» і «податкові пільги для вітчизняних виробників». Навіщо іноземному інвестору приходити туди, де існують нерівні умови ведення бізнесу?

Також Радикальна партія, як і їх колеги з ОПЗЖ та «ЄС», обіцяє зберегти мережу медичних закладів, встановити «справедливі тарифи», а також створити спеціальний фонд для додаткової підтримки пенсіонерів і соціально незахищених.

Що цікаво, прозорість влади в РПЛ планують забезпечити не через доступ до публічної інформації, зокрема, щодо використання бюджетних коштів, комунального майна і роботи комунальних підприємств, а через «створення умов доступності для людей з інвалідністю».

Власне, подібні ляпи були й у партій, які до місцевих рад не потрапили. Наприклад, «Перемога Пальчевського» подала для виборів в облраду програму «Населеного пункту», навіть без уточнення назви такого пункту, а якщо дві сторінки програми Партії Пенсіонерів скоротити до одного речення, то отримаємо «всі гроші віддати пенсіонерам».

У підсумку можемо констатувати не вельми нездорову тенденцію: більшість партій, в тому числі й парламентських, формально і не серйозно поставились до питання власних передвиборних програм. Виборці їх не читають, а політики не будують на їх основі свої кампанії. Ба більше, чим краща у партії програма – тим менше у неї голосів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар