Справа про сходи або Як захиститися від «європейського адвоката»?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

«Мені страшно за себе, за рідних, я не можу гарантувати безпеку своїм клієнтам». Саме ці фактори, за словами приватного нотаріуса Артема Мамченка, змусили його звернутися до редакції Першої електронної.

«Людей псує квартирне питання…»

Неприємності у приватного нотаріуса, як він розповів нашому кореспонденту, розпочалися три роки тому, коли в травні 2012 року він вирішив придбати для офісу квартиру по вулиці Великій Перспективній 1-б.

– Скажу чесно, мене привабила ціна. Як для центра міста, квартира коштувала недорого. Уже пізніше я зрозумів чому, та вже було пізно щось міняти.

Артем Мамченко зіткнувся зі споконвічною проблемою «добросусідських відносин» і на власному досвіді переконався, що народна пересторога про те, що не житло треба вибирати, а сусідів, таки має рацію.

Сусідом виявився «європейський адвокат» Ігор Погасій. Його квартиру-офіс прикрашає солідна вивіска «Звернення до європейського суду» й величаві кам’яні сходи на тротуарі Великої Перспективної.

Саме сходи стали приводом для конфлікту, який після тривалих юридичних перипетій звівся до брутального криміналу.

– Ігор Погасій називає себе адвокатом, хоча насправді це не відповідає дійсності – ліцензії він не має, його прізвище не значиться в відповідних реєстрах. Але суть не в цьому. Я вважав, що два юристи завжди зможуть знайти спільну мову. Однак…

Артем Мамченко забажав також вивести двері власного офісу на центральну вулицю й збудувати сходи. Тільки спроби уладнати питання з сусідом і відшукати здоровий компроміс успіхом не увінчалися. Будь-які пропозиції, за словами нотаріуса, наштовхувалися на повне неприйняття, яке висловлювалося у вигляді хамських погроз.

– Зрозумівши, що вести переговори немає сенсу, що вони ні до чого не призведуть, я почав діяти суто за буквою закону. Дізнався, що Погасій втратив право на оренду землі, на якій знаходяться сходи ще в 2007 році, відповідно, протягом останніх п’яти років податків до міської казни не сплачував. Коли Погасій зрозумів, що я зацікавився цим питанням, він почав спішно переоформлювати документи, однак від усіх інстанцій отримав відмову у продовженні права на оренду. Тим часом я підготував необхідні дозвільні документи, перевів квартиру з житлового в нежитлове приміщення, отримав дозволи на перепланування і на прибудову. На час, коли конфлікт досяг кульмінації, всі необхідні документи були в мене на руках…

До конфлікту, а по суті – кримінального злочину, перейдемо трохи пізніше. У всій цій історії, найбільш незрозумілою є мотивація «європейського адвоката», напевне ж, недурної і юридично обізнаної людини.

– Мотивація проста й зрозуміла, – вважає Артем Мамченко. – Ігор Погасій давно поклав око на сусідню квартиру й створював її мешканцям нелюдські умови існування, аби, коли їм набридне, викупити за безцінь. Лише протягом кількох років тут змінилося двоє господарів. Я вже казав, що купив квартиру дуже дешево, але власники надали мені перевагу через те, що я запропонував більше, ніж Погасій. Скажу відверто, дізнавшись, із чим зіткнувся, я б із задоволенням одразу позбувся купленої квартири й підшукав для офісу інше місце. Але не міг цього зробити, бо купував квартиру на кредитні кошти. До речі, Погасій і не приховує, що його цікавить лише житлова площа. Під час нещодавнього засідання суду, в якому я намагався захистити свою гідність і ділову репутацію, як один із варіантів примирення мені запропонували продати квартиру Погасію. Я не заперечував, тільки запропонована ним ціна була в кілька разів нижчою за її реальну ринкову вартість.

Від побутового конфлікту до криміналу

11 березня цього року Ленінський районний суд міста Кіровограда визнав Погасія Ігоря Петровича винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 4.4 ст. 296 КК України: «Погасій І.П. вчинив хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, вчинене із застосуванням предмета заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень». Суд призначив покарання – позбавлення волі на три роки.

– Коли в мене на руках були всі необхідні дозвільні документи, я вирішив більше не зважати на перепони сусіда й найняв працівників для монтування металевих сходів (на кам’яні в мене грошей не вистачало), – розповідає Артем Мамченко. – Коли робота була в самому розпалі, із-за будинку вибіг Погасій із предметом схожим на пістолет. Він накинувся з ним навіть не на працівників, а на мого знайомого, який зовсім випадково опинився поруч. Вигукуючи погрози, прицілився йому в обличчя й двічі натиснув на спусковий гачок. Постріл не пролунав. Він відтягнув затвор і спробував вистрілити ще раз, тільки, знову – осічка.

Під час наступної сутички «європейський юрист» вдарив жертву цим самим «предметом, схожим на пістолет» по голові і спричинив таким чином тілесне ушкодження.

Перипетії конфлікту, в тому числі показання свідків, як з боку потерпілого, так і з боку підсудного, детально відображені в судових матеріалах, які є в розпорядженні редакції. Там же зазначається, що Погасій вчинив напад із газовим пістолетом, який був непридатним для стрільби через зламаний ударник. Також у потерпілої сторони є запис інциденту з камер відео спостереження.

– Не вірю я у зламаний ударник, – каже Артем Мамченко. – Надто впевнено Погасій йшов із пістолетом на юрбу. Скоріш за все, перший патрон дав осічку, а другий – перекосило, бо видно було, що затвор після того, як він його потягнув, не став повністю на місце. А пошкодити ударник перед експертизою – справа кількох секунд. Його навіть ламати не потрібно. Достатньо надфілем зняти кілька мікрон…

Проте, експертиза висновок зробила, й проти цього нікуди не дітися. Здавалося б, усе стало на свої місця – суд покарав зловмисника. От тільки це ще не все. Рішення суду в дію не вступило, засудженого під варту не взяли. Незабаром має відбутися апеляційне слухання справи, і, на думку Артема Мамченка, вердикт може докорінним чином змінитися.

– Підстав так вважати більше, ніж досить, – говорить нотаріус. – По-перше, надто зухвало поводить себе Погасій, як для людини, якій загрожує реальний тюремний термін. По-друге, прокуратура, яка виступала основним обвинувачем в суді, також стала менш наполегливою у своїй позиції.

Артем Мамченко також занепокоєний шквалом негативної інформації щодо себе та намаганням вибілити Погасія на шпальтах однієї з кіровоградських газет. До того ж, на думку нотаріуса, чиниться неприхований тиск на суд. Вишукуються факти, які ніяким чином не стосуються конкретного конфлікту, але по суті своїй спрямовані на те, щоб чи то залякати, чи застерегти служителів Феміди напередодні розгляду апеляційної заяви. Ось наприклад: «… Виніс вирок суддя Безсмолий, який свого часу прийняв пізніше скасоване в апеляції рішення в гучній справі про долю земельної ділянки на розі вулиць Гагаріна та Пашутіна в Кіровограді. Саме Погасій представляв і врешті-решт відстояв інтереси мешканців, яких хотіли позбавити прибудинкової території – на неї поклав око всесильний «Приватбанк». Після початку люстраційних процесів в Україні юрист подав цілий ряд відповідних заяв щодо суддів, які приймали рішення, які пізніше були скасовані Європейським судом з прав людини».

Чимало пишуть і про «активну життєву позицію Ігоря Петровича», яка проявилася чомусь лише в останні місяці – коли розгорівся конфлікт із сусідом і ним було вчинено озброєний напад на людину.

– Ведеться кампанія, щоб зробити його жертвою за політичні уподобання, приписуються заслуги перед Євромайданом, активна громадська позиція тощо, – переконаний Артем Мамченко. – А я, якщо по-правді, реально боюсь. Боюсь за себе, за своїх рідних, за своїх клієнтів, які приходять до мене в офіс. Я не можу гарантувати їм безпеку. Від людини, поведінку якої важко назвати адекватною, можна чекати чого завгодно. Тім паче, коли вона відчує повну безкарність. Погасій і раніше не особливо приховував своїх намірів, навіть повідомлення з погрозами мені й рідним надсилав із власного телефону, а що буде, коли його виправдають?

Замість післямови

Нотаріус Артем Мамченко на підтвердження своєї позиції демонструє цілу купу офіційних документів, серед яких не лише свідоцтва, що підтверджують його професійну компетентність, а й рішення міськради про переведення квартири в нежитловий фонд, кілька рішень суду на його користь, а головне – проект, виготовлений Державним підприємством «Державний Науководослідний та проектно-вишукувальний інститут «Дніпроектреконструкція» з чотирма варіантами будівництва сходів, з-поміж яких Мамченко пропонував своєму сусіду обрати найприйнятніший або запропонувати власний. Сусід же обрав власний варіант, який зрозумілий лише йому…

Дмитро Потоцький для Першої електронної газети

Редакція готова надати можливість висловити свою позицію свім сторонам конфлікту.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар