Мільйони від касирки та манікюрниці: як фейкові донори з Кіровоградщини спонсорують “Батьківщину”

© bihus.info

Мільйони гривень, які протягом другого півріччя 2018 року надходили на рахунок партії «Батьківщина» в якості внесків, робилися через підставних осіб. Зокрема, на рахунки партії Юлії Тимошенко нібито жертвували кошти й мешканці Кіровоградщини. Касирка Наталія Зубар – 1,5 млн грн, а майстер манікюра Лідія Скубій – 149 тис. грн.

Про це йдеться в сюжеті Максима Опанасенка для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом», інформує Перша електронна газета.

За законом, політичні партії, що представлені у Верховній Раді, отримують державне фінансування. Це, в свою чергу, зобов’язує їх щоквартально та щорічно заповнювати фінансові звіти, де окрім інформації про власне гроші з бюджету, має оприлюднюватися і інформація про кошти, що надійшли від фізичних та юридичних осіб.

У другому півріччі 2018 року, коли стартувала активна фаза передвиборчої агітації лідера «Батьківщини» та кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко, внески на рахунок її партії різко зросли. У звіті вказано, що десятки українців з невеликих міст та селищ жертвували політсилі Тимошенко по 150 і більше тисяч гривень.

В процесі перевірки цієї інформації журналісти з’ясували, що серед найбільших донорів «Батьківщини» є касирка супермаркету з Кіровоградщини, безробітний мешканець Сум, його землячка, яка працює на автомийці і фіктивне підприємство, що записане на методистку з дитячого садочку в Умані.

Більшість опитаних «донорів» вперше чули про свої пожертви. Що вказує на використання партією персональних даних українців з метою легалізації коштів, отриманих невідомим шляхом.

Зокрема, Наталія Зубар, яка прописана у селищі Завалля Гайворонського райноу Кіровоградщини за півроку профінансувала партію “Батьківщина” на 1,5 млн грн.

Кошти надходили окремими сумами: 3,4,5 та 16 жовтня жінка нібито передала партії Юлії Тимошенко по 149 тис. грн, а 22 жовтня – ще 130 тис. грн.

Наталія Зубар нині працює касиркою супермаркету на Київщині.

923031a9a947910b02542accd3c1101a.jpg
© bihus.info

Пані Наталія розповіла, що нічого не знає про фінансування партії, а її картку в неї брала племінниця, яка, можливо, й скористалася її рахунком для цих операцій.

Цікаво, що рідна сестра Наталії Зубар Валентина Коречна перерахувала партії “Батьківщина” аналогічні суми коштів. Окрім того, транзакції родичка здійснювала в ті самі дні.

bb9f561846c484562e5794524ae99596.png
© bihus.info

Ще одна з жертводавців з Кіровоградщини Лідія Скубій, яка працює майстром манікюру і нібито внесла на рахунок «Батьківщини» майже 150 тисяч гривень зізналася, що зробити це її «попросила» певна людина з місцевого осередку партії “Батьківщина”, яка в свій час допомогла жінці з лікуванням доньки.

Наприкінці 2017 року Лідія Скубій збирала кошти на лікування доньки, бо власних коштів родини не вистачало.

24e4979a078e5d1ed50cb8056b03973f.png
Скріншот із відео bihus.info

У коментарі журналістам “Наших грошей” Юлія Тимошенко заявляла, що це може бути провокація СБУ, або ж, “люди, які щиро жертвують кошти на її партію, не хочуть це робити публічно, бо це може загрожувати їхньому життю”.

Згодом журналісти-розслідувачі повідомили, що Юлія Тимошенко таки зізналася у тому, що фейкові донори «Батьківщини» таки фейкові.

Про це кандидатка в Президенти заявила в ефірі програми “Право на владу”.

«Ми розібралися з цими фактами. Що з’ясувалося? З’ясувалося, що ті середні підприємці, які хочуть сьогодні допомогти нам і перерахувати гроші, а нас підтримують і підтримують по всій країні, вони не можуть це зробити від себе, тому що миттєво відкриваються кримінальні справи, миттєво нищаться ці підприємці, забираються у них все, що в них є… І тому вони знаходять своїх родичів, які не під ударом, не підприємці і намагаються через них внески внести ті, які сьогодні допомагають нашій партії і нашим виборам» – заявила Тимошенко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар