Нові палати для «афганців» (ФОТО)

Друга черга ремонтних робіт в Кіровоградському обласному госпіталі набирає обертів. За словами головного лікаря закладу Геннадія Сябренка, ремонт планують повністю завершити до осені нинішнього року.

Особливий акцент зараз робиться на облаштуванні палат для ветеранів війни в Афганістані. У частині із них роботи взяли на себе самі «афганці», частину – благодійники.

Як зазначив на сьогоднішньому відкритті палат для цієї категорії ветеранів голова обласної УСВА (Української Спілки ветеранів Афганістану) Віктор Остащук, народний депутат Станіслав Березкін – єдиний із депутатів-земляків сам особисто звернувся до спілки і з пропозицією про співпрацю. Відтак за короткий термін у пацієнтів-«афганців» з’явилися дві окремі палати, облаштовані на європейському рівні під ключ: від сучасного санвузла – до плазмового телевізора. Як зазначив ветеран-афганець, який перебуває в госпіталі , «тут усе зробили так, ніби почуваєшся вдома, а не в лікарні»…

Власне «відкриття» навряд чи можна назвати в таким в звичному сенсі: помпезних урочистостей із перерізанням стрічки та пишнослівних промов не було. Натомість Станіслав Березкін запросив усіх «афганців» госпіталю до чаювання. Де стіл, там і бесіда – говорили в основному про їх проблеми. Це – і висока захворюваність колишніх воїнів, і дороге лікування, і незабезпеченість житлом, і брак палат підвищеного комфорту. Як підкреслив депутат, задекларовані законом пільги уряд має виконувати. І щоб дана декларація «працювала», як один із факторів, на його думку, зусилля слід скерувати на розвиток економіки…

Не обійшлося й без політики. Як народний обранець Станіслав Березкін питав поради: як на їхню думку слід діяти народний депутат в ситуації політичної кризи? Пропозицій було чимало, але всі зійшлися на тому, що будь-яка криза не повинна призводити до крові, ціну якої добре знають «афганці».

Після відвертої бесіди народний депутат, головний лікар та керівник обласної організації УСВА разом із журналістами оглянули одну із двох згаданих палат та поспілкувалися із її «мешканцями». Станіслав Березкін подарував їм комплект шахів, зігравши партію з олександрійським «афганцем» Володимиром Бутовим.

– Ми будуємо партнерські стосунки з Кіровоградською обласною організацією ветеранів Афганістану, – зазначив народний депутат Станіслав Березкін. – З одного боку – це вшанування пам’яті загиблих. Ми відкрили в Помічній меморіальні дошки тим, хто не повернувся з Афгану. А з іншого – це турбота про тих, хто пройшов ту війну. У першу чергу будемо підтримувати ініціативи, які впливатимуть і системно змінюватимуть життя. Ми говорили з афганцями про співпрацю, намітили спільний план дій і домовилися, що зберемося вкінці року, аби прозвітувати про зроблене.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар