У Палацу культури Помічної з’явилося майбутнє

Після довгих років поневірянь та життя на межі, Помічнянський міський Палац Культури, схоже, увійшов у фазу впевненого розвитку – цього року ДФРР (державний фонд регіонального розвитку) виділив 1 млн 264 тис. грн на утеплення фасаду та ремонт старого корпусу приміщення. Міська влада додасть до цих коштів ще 38 тис. грн.

У Помічнянському міському Палаці культури зараз працює разом з технічним персоналом 17 осіб, які ведуть 25 гуртків та клубних формувань за інтересами. Крім того у стінах помічнянського храму мистецтва працює 3 народні аматорські колективи, які відомі далеко за межами Кіровоградщини – вокальний ансамбль «Заспів», естрадний оркестр «Кипарис» та оркестр народних інструментів. Загалом до творчої активності залучено 423 особи – дітей та дорослих. Але це зараз… А у 2000-их роках колишній Будинок культури залізничників (тепер Палац культури) був на межі закриття:  люди місяцями сиділи без зарплати, у приміщенні не було опалення, частина колективу «розбіглася» у пошуках ситнішого життя, а майбутнє було покрите густим туманом невизначеності.

DSC_0382

Директор Палацу культури Микола Ковальчук
Директор Палацу культури Микола Ковальчук

«Зараз наш Палац культури входить у десятку кращих у Кіровоградській області. А тоді вийшов такий великий збій – майже всі наші керівники розрахувалися – пішли на службу зайнятості, бо зарплати сильно урізали», – розповідає директор Помічнянського міського Палацу культури Микола Ковальчук.

«Я прийшла сюди у 2002 році. Нас тут, крім керівника, на ставку працювало лише троє людей. І незважаючи на це, я була вражена самовідданістю колективу, рівнем їхньої підготовки. А мені є з чим порівняти, оскільки до цього я працювала у Добровеличківському будинку культури. Так от, на той час це був рівень обласної філармонії, а не міського будинку культури. І цей рівень втримали у найскрутніші часи. Уявіть собі, два роки приміщення не опалювалося! Але люди ходили і на заняття, і на концерти. Частина працівників після того, як скрутні часи минули, повернулися, а частина пішла іншим шляхом – хто у бізнес, хто у дитячий садок чи школу», – розповідає завідуюча дитячим сектором Вікторія Яценко.

Завідуюча дитячим сектором Вікторія Яценко
Завідуюча дитячим сектором Вікторія Яценко

Після того як залізниця повністю передала відомчі заклади, теперішній Палац культури на баланс узяла Помічнянська міська рада. Після кількох років фінансової скрути у закладу з’явилося майбутнє та перспективи розвитку. На порозі створення ОТГ  (об’єднаної територіальної громади) міська влада ухопилася за шанс зробити центральну частину міста ошатною, а міську інфраструктуру – енергоефективною.

«Довгий час наш основний заклад культури стояв руїною у центрі міста. Тепер у нас можливість повністю відремонтувати фасад старого корпусу, а також зовнішньо утеплити Палац культури. Після ремонту у старому корпусі ми плануємо облаштувати танцювальні класи, – розповідає міський голова Помічної Микола Антошик. – Отримати кошти із ФРР нам допоміг народний депутат України Станіслав Березкін, який пролобіював цей проект через Мінрегіонбуд».

Помічнянський міський голова Микола Антошик
Помічнянський міський голова Микола Антошик

Всього на конкурс від ФФР Помічнянська міська рада подала 6 проектів, але переміг поки що лише один. Проте великі надії міська влада покладає на створення Помічнянської громади.

З 1 вересня Палац культури, має отримати нового керівника – Микола Павлович, який провів на своїй посаді майже півстоліття, планує піти на заслужений відпочинок. Свого наступника він бачить в обличчі Олександра Клименка.

«Якщо конкурсна комісія обере Сашу – я буду спокійним за майбутнє Палацу Культури», – каже Микола Ковальчук.

Сам же Олександр Клименко, який місяць тому повернувся із зони АТО, куди був мобілізований у травні 2015 року, грає на ряді народних та духових інструментах, є чемпіоном Європи по швидкісному радіографуванню, володіє морзянкою, але про себе говорити не любить. Як і не любить, коли його хвалять, тому тільки мова заходить про нього – скромно виходить з приміщення. Наполеонівських планів стосовно майбутнього Палацу культури Клименко теж не оголошує. Говорить, що головне завдання зараз – довести до ладу приміщення та оновити апаратуру, якій уже близько 20 років.

«Все впирається у гроші, але у першу чергу треба довести до ладу приміщення та оновити апаратуру, щоб нам було не соромно виступати перед жителями міста та гостями», – говорить Олександр Клименко.

DSC_0034

Поширити:

Залишити коментар:

коментар