Як Помічна святкувала День міста

Учора, 7 серпня, місто Помічна Добровеличківського району відсвяткувало День міста. Відсвяткували гучно, весело та патріотично.

Біля приміщення ради були виставлені роботи майстрів народно-ужиткового мистецтва, у міському палаці культури відкрито виставку унікального художника з Помічної Віктора Осипенка, на головній площі відбулися урочистості та святковий концерт за участю місцевих колективів. Родзинкою свята став виступ дніпровського патріотичного гурту «Вертеп», який приїхав у місто залізничників завдяки народному депутату України Станіславу Березкіну.

Свою історію Помічна веде з 1868 року, коли перший потяг подолав ділянку від Овідіополя до обласного центру, а статус міста отримало у 1957 році. Помічна – залізничний вузол і має зв’язок з усіма куточками України.

«День міста у нас відбувається щорічно, – розповідає Помічнянський міський голова Микола Антошик. – Ми завжди зустрічаємо його з новими звершеннями. За останній рік відкрили дві свердловини – тепер люди отримують якісну питну воду. Водою нас забезпечувала залізниця, проте подавалася вона за 7 кілометрів і за графіком. У дитячих садочках становили два нових котли і будемо опалювати приміщення садочків дровами. Ми відремонтували дорогу, збудували нову сцену і тепер ми зможемо відзначати свята, а ще відкрили баскетбольний майданчик. У цьому році буде відремонтовано фасад Помічнянського палацу культури. Завдяки народному депутату України Станіславу Березкіну з Державного бюджету виділено 1 млн 260 тис. грн. Роботи виконуватиме підприємство «Кіровограджитлобуд», – сказав міський голова.

DSC_0163
І поки дітей розважали на атракціонах, які розмістилися на центральній площі Помічної, у міському палаці культури відкрилася виставка художника Віктора Осипенка, який нещодавно пішов із життя. Там зібралися друзі, знайомі та сини Віктора. Художник Валерій Давидов згадує про Віктора Осипенка:

«Він був дуже талановитим художником, поетом, музикантом. Прекрасною людиною – сам виховав двох синів. При цьому дуже любив життя, природу, образотворче мистецтво. Йому мало виповниться 58 років. Спочатку займався авангардним мистецтвом, а з часом відбулося переосмислення – став реалістом, а  воно змушує працювати фундаментально, глибоко продумувати, переживати і це переживання переносити на полотно. Його роботи зберігаються в різних містах України, і в обласному художньому музеї».

Під час відкриття виставки прозвучала пропозиція започаткувати премію для молодих художників Помічної імені Віктора Осипенка. До речі, у Помічній є художня студія, у якій займаються діти. Це стимулюватиме молодь займатися образотворчим мистецтвом та зберігати пам’ять про видатного художника.

Але не тільки художникам славиться Помічна. Тут, за словами міського голови, живуть люди, які змінюють світ та своє місто. Найкращих нагородили грамотами та цінними подарунками.

«Ми будемо святкувати на зло ворогам, ми будемо святкувати на зло російським окупантам. На превеликий жаль ми втратили помічнянця Дениса Іванова, який загинув на сході України. Ми пам’ятаємо Дениса і навіть сьогодні у День міста ми повинні розуміти, що наше свято можливо тільки завдяки тим хлопцям, які захищають нашу державу на сході. Честь їм і хвала!», – сказав зі сцени Микола Антошик.

DSC_0323

Від імені народного депутата України Станіслава Березкіна помічнянців привітав його помічник Андрій Малик:

«Помічна – дуже тепле місто, ти відчуваєш тут неймовірну енергетику. Його жителі неодноразово доводили, що вони об’єднані. Тому ваше місто заслуговує на розквіт. Навіть в найгірші часи українці збиралися, співали, відзначали свята. Завдяки народному депутату Станіславу Березкіну у мікрорайоні Герасимівка буде встановлено спортивно-дитячий майданчик».

DSC_0216

А ввечері помічнянці отримували задоволення від ще одного подарунка Станіслава Березкіна – концерту гурту «Вертеп». Година драйвової музики, українські патріотичні пісні, танці а після  спілкування та фотографування з артистами.

«Ми обов’язково переможемо, тільки не забуваймо хлопців, які зараз на передовій!», – неодноразово говорив зі сцени автор та керівник проекту «Вертеп» Тимофій Хом’як.

DSC_0381Гості з Дніпра були вражені гостинністю помічнянців. Для них спеціально організували екскурсію в Піщаний Брід, де місцевий історик Сергій Колісніченко розповів про трагічні сторінки національно-визвольних змагань 20 років минулого століття. Про історію кохання Галини та Нестора Махна у Піщаному Броді знають усі. Кожен місцевий житель покаже місце, де стояла хата батька Галина, та вигін, на якому відсвяткували гучне весілля.

Помічна має глибоку історію, гарних, талановитих та працелюбних людей. Завітайте сюди і переконайтеся самі! Вас завжди тут радо зустрінуть.

фото Сергія Якуніна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар