Нова поліція у Кіровограді: ціна престижу, секрети успіху та звільнені тіні (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Перший день відбору Нової поліції у Кіровограді, як перше побачення двох людей – ніхто не знає, як все буде, але дуже хочеться.

Протягом першої години роботи комісії було зареєстровано 118 претендентів на вакантні місця у Новій поліції. За словами радника Міністра внутрішніх справ України Зоряна Шкіряка, Кіровоград – чи не рекордне місто у кількості подачі заявок на посади нової структури.

Загальна черга хоч і рухається швидко, але і поповнюється водночас. Кілька сотень кіровоградців чекають своєї черги в холі Кіровоградської філармонії, ще кілька десятків вештаються біля входу. Деякі не хочуть чекати довгу чергу і обіцяють повернутись по обіді.

5 етапів відбору, 1 секрет успіху

Зорян Шкіряк запевняє, що кіровоградський відбір нічим не відрязнятиметься від харківського, київського, дніпропетровського та відбору до інших обласних центрів. І навчання новоспечені правоохоронці проходитимь за програмою уже перевірених міст, де зараз діє нова поліція.

Відбір у Кіровограді триватиме до 12 листопада. Протягом цього періоду порядок у місті ще контролює традиційна міліція, а комісія приймає заявки від бажаючих стати їм на заміну. До кінця листопада – протягом грудня, зареєстровані пройдуть 5 етапів тестування: медичний, психологічний, на логіку, фізичний, і на заключення – співбесіда.

“Прийти, подати заявку на “пройти-не пройти” мало. Ті всі тести – не складні. Якщо людина адекватна і має бажання служити в поліції – вона пройде”, – таким секретом успіху поділився голова патрульної служби Києва Олександр Фасевич. Він пройшов війну, отримав орден за мужність, він разом із усіма проходив відповідне тестування. А тепер чоловік очолює патруль, який контролює порядок у столиці держави, яку він охороняв зі зброєю в руках. Тож, попрацювавши в новій поліції ледь не з дня її впровадження,  Олександр Фасевич ділиться з кіровоградськими добровольцями найголовгнішими критеріями відбору: бажання служити у поліції та прагнення до якісних змін.

Уже з нового року кіровоградський гарнізон Нової поліції нараховуватиме 250 працівників структури.

Вартість одного повного комплекту форми нової поліції починається від 500 доларів, але закупівля здійснюється за кошти гранту США. Україна ж фінансує заробітну плату, навчання – централізовано через Міністерство внутрішніх справ. Бюджет на оплату поліції Кіровоградщини буде закадено у наступному році. Адже навчання для майбутніх правоохоронців почнеться з середини січня. Щомісяця новобранці отримуватимуть близько 2 000 грн. У звичайному графіці роботи заробітна плата, за попередніми даними, становитиме близько 8 000 грн.

Колишні міціянти у Новій поліції

Нинішній очільник УМВС Сергій Кондрашенко включений до складу комісії, а у списках претендентів на вакансії досить багато колишніх міліціянтів. Проте  радник Міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк запевняє, що жодного протежування бути не може: “Система відбору побудована таким чином, що вплинути на його результат не може навіть міністр внутрішніх справ”. І додає: “Я сам зіштовхувався із такими випадками, що десь там знайомі “дуже б хотіли”, “а можна якось”. Проте вплинути на відбір неможливо.

В інших областях України частка колишніх міліціонерів у рядах нових правоохоронних органів коливається від 8 до 12%.

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко запевняє, що ніяких перешкод для колишніх працівників МВС вони не створюють, але і поступок не роблять.

“Якщо міліціонери, передусім, патрульної служби, поки що чинної ДАІ, патрульно-постової служби хочуть і відчувають, що можуть пройти, ми закликаємо їх це робити. Так само й з інших підроздів МВС. Але нікому преференсій не буде. ДАІвець чи патрульний буде абсолютно на однакових умовах із молодим хлопцем, який прийшов і подав заяву, не будучи жодним чином дотичним до сфери МВС”, – каже Артем Шевченко.

Проте Директор департаменту комунікацій МВС наголошує: “Якщо “досвідчені правоохоронці”  будуть служити “по-старому”, то до нової служби їх ніхто не допустить”.

Нова поліція Кіровограда в обличчях

Кіровоградець Віктор Смолін прочекав у черзі кілька годин і вирішив, що повернеться пообіді, адже зараз його чекає робота. Поки що він працює менеджером у місцевому маркеті електроніки. Але давно слідкує за новинами нової поліції, адже хоче змінити свою професію. “Навіть кілька тижнів тому мене зупинила ДАІ і після півгодинного спілкування із товаришем інспектором, моє бажання стати поліцейським ще більше зросло”, – каже Віктор.

Інспектор патрульної служби Яна Козінцева теж стоїть у черзі із заявою в руках.  У міліції жінка працює уже 10 років. Каже, що спробуватись у відборі її підштовхнув патріотизм. А від нової поліції очікує перш за все хорошої заробітної плати та матеріально-технічного забезпечення.

Не за зарплатою до поліції прийшов Руслан Бондар. 29-річний кіровоградець уже п’ятий місяць оберігає порядок на столичній Троєщині. Щойно оголосили набір Руслан заповнив онлайн-анкету, отримав підтвердження, пройшов 5 етапів тестування. Незважаючи на жорсткий відбір та високу конкуренцію, кіровоградець проявив себе і пройшов до рядів поліції. Три місяці нова поліція проходила навчання американців, найкращих спеціалістів тактичної підготовки українських спецпідрозділів.

А сьогодні біля Кіровоградської обласної філармонії Руслан Бондар красується перед містянами поряд із автівкою поліції у формі нового зразка. Розповідає про очікування та результат роботи: “Бувають різні виклики, хоча надзвичайно складних не було, хоч і Троєщина. Зазвичай – побутові сварки, бійки. Влітку о 2 ночі викликала дівчина. У сусіда з кондиціонера крапала вода їй на підвіконник і це заважало киянці спати. Ми піднялись, попросили зробити довшим шланг.”

Сам Руслан за освітою – вчитель початкових класів із дипломом КДПУ ім. В. Винниченка. 5 років працював у торговій компанії. Мав приблизно таку ж зарплату як має зараз у поліції: “Я йшов не по гроші. Я йшов по зміни”.

Кіровоградець переїхав до столиці тільки заради поліції: “Я хотів стати частиною структури, щоб змінити щось у цій країні. Стикався із міліцією на дорогах. Набрид цей безлад. Захотілось піти у структуру, щоб бути протилежністю цим людям”.

Результатом Руслан задоволений, адже змінилось головне – ставлення людей до правоохоронних структур: “Ми стали населенню друзями”.

Обіцяють нову структуру без золотих протеже і хабарницького прайс-листу. Обіцяють нові обличчя без старих заргебущих рук. Обіцяють нову поліцію замість загрубілих, хамуватих міліціянтів.

А в черзі – троє з трьох із трудовою книжкою інспектора патрульної служби і четверта – гламурна блондинка з непоборною аргументацією: “Іду в поліцію, бо це реально круто”.

За перший день відбору тільки у форматі “живої” черги зареєстровано близько пів тисячі анкет. Плюс до того – онлайн реєстрація. За словами радника міністра МВС Зоряна Шкіряка, Кіровоград уже зараз б’є рекорди попиту на вакансії.

Хіба з цього натовпу всяких різних не можна буде обрати дійсно вмотивованих чоловіків і жінок?
Хіба не можна буде збудувати міцну структуру правоохоронних органів?
Хіба не знайдеться серед цих добровольців 250 адекватних кіровоградців?
Хіба немає серед цих людей чверть тисячі працівників поліції, з якими можна буде не тільки сфоткатись, а і сховатись від буденної небезпеки та нетипових “зустрічей” із підозрілими типами десь, припустімо, на Попова?

p. s. Знаєте, а я вірю в нову поліцію.
Не тому, що вона нова. Не тому, що я повелась на утопію нового життя без корупції. Вірю не тому, що засліплена яскравими бордами і потужним маркетингом. (Цьому я навпаки – відчайдушно недовіряю)

Просто я вірю, що у цьому багатотисячному натовпі “зазіхантів” на вакансій нової поліції, знайдеться хоча б кілька сотень претендентів не на високу зарплату і престижну професію. Знайдеться сотня-друга просто хороших людей, які захочуть стати хоча б частковою протилежністю сучасної структури.

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Фото автора та із соціальних мереж

Поширити:

Залишити коментар:

коментар