Волонтери готують воїнів до зими: які є потреби і як ми всі можемо допомогти

Фото: ЗСУ

Цього тижня у волонтерсько-ветеранському просторі Krop:hub відбувся пресбрифінг щодо актуалізації допомоги Збройним Силам України в осінньо-зимовий період та формування оновленого списку потреб.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Волонтери озвучили актуальні дані щодо забезпечення військових необхідними ресурсами, а також розповіли про ключові виклики, які стоять перед волонтерськими організаціями та громадами в холодну пору року. Особливу увагу приділили потребі забезпечити воїнів зимовим спорядженням, теплими речами, необхідною технікою і медикаментами.

Волонтер Олександр Кришко зазначив, що бійці на фронті потребують буржуйок та турбопічок:

«Проєкт «Зігрій захисника» ми почали ще в 2022 році, оскільки ми зрозуміли, що війна затягується, а зима близько і треба щось робити. До цієї зими ми теж готуємося, є домовленності, співпрацюємо з різними людьми, які можуть допомагати. Для цього всього, звичайно ж, потрібні матеріали, тому ми оголошуємо збори.  До закупівлі матеріалу підключаються «Творчі волонтери».

Як розповів волонтер, за 2022-2023 роки виготовили близько 250 буржуйок і приблизно стільки ж турбопічок. Минулої зими – менше (до 450 буржуйок та турбопічок).

photo-5431680552265703581-y

«Ми розуміємо, що чим далі, тим важче. Коштів менше, люди донять менше. У перший рік повномасштабного вторгнення у нас було дуже багато металу, нам привозили або телефонували, щоб ми забрали, бо були великі об’єми. А зараз переважно треба все купувати. Щодо напрямків, куди ми відправляємо, то всюди, де є потреба», – зазначив Олександр Кришко.

Представниця організації «Вулик» Олена Горобець розповіла, що нині тамтешнім волонтерам потрібна тканина, з якої шиють термобілизну і різні корисні речі для воїнів. Тож просять людей приносити матеріали, донатити на їх придбанння і, за можливості, долучатися особисто.

«Робота не зупиняється, і ми ніколи не закриваємо збори, оскільки тканина потрібна кожного дня. Завдяки тому, що ми займаємося цим з 2014 року, у нас багато друзів, знайомих, колег з різних місць України і вони допомагають. Кожного тижня ми закуповуємо орієнтовно 2 рулони тканини. Це приблизно на 250 – 300 футболок. Якщо говорити про термобілизну, то три рулони іде на 170 флісок, а не самих комплектів.

Загалом для придбання одного рулону треба приблизно 8,5 тисяч гривень. Тобто потрібно близько 18 тисяч гривень на тиждень, плюс нитки, резинки та інші матеріали», – пояснила Олена Горобець.

photo-5431680552265703580-y

Волонтерка Лілія Місюня зазначила, що на даний момент є попит на продукти для імбирно-лимонно-медових сумішей, оскільки вони допомагають при лікуванні.

«Ми виготовляємо смаколики, але вони більш лікувальні. Це імбирно-лимонна медова суміш, зараз вона користується популярністю. Щодо допомоги, то люди можуть приносити мед, лимони, імбир, а ми вже перероблюємо, фасуємо і відправляємо до тих, хто цього чекає. Також ми виготовляємо енергетичні батончики тому просимо приносити горіхи для цього», – розповіла волонтерка.

photo-5431680552265703572-y

Оксана Аветисян, голова благодійного фонду «СМАЙЛ Україна» розповіла, що постійною потребою для захисниць та захисників залишаються: ліки, сітки, смаколики (енергетичні батончики, кава в стіках), вологі серветки, ліки, турнікети та вогнегасники для танкістів.

«Для задоволення загальних потреб ми виставляємо збори на наших сторінках у Facebook та Instagram, просимо людей допомагати. Наприклад, якщо у них є вдома вогнегасник і ним не користуються, то його можна принести у наш хаб і це допоможе Збройним силам», – зауважила вона.

Голова громадської організації «Серця Матерів та Ветеранів Війни Кропивницького» Інеса Колпак, зазначила, що на даний момент є запити від частини на антитепловізійні накидки.

Одна така накидка коштує приблизно 3,5 тисячі гривень, планують закупити 30 штук.

«Ми купували і давали на пробу антитепловізійні накидки на машини та старлінки, бо вони теж виділяють тепло і ворог намагається вирахувати де, що і як», – розповіла вона.

photo-5431680552265703579-y

Також волонтери порушили тему донатів: чому зараз вони зменшилися. Як зазначила Інеса Клопак, зараз ситуація повторюється, та провела паралелі з 2014-2016 роками.

«Можна порівняти як це було в 2014-2015 та у першій половині 2016, тоді люди допомагали своїй армії, а потім все пішло на спад. Те ж саме відбувається і зараз. Нині збори упали не тільки у нашій організації, а загалом в Україні.

Чому так сталося? Тому, що зазвичай донатять прості люди, а зараз йде подорожчання всіх товарів і послуг, і кожен намагається вижити у цій війні.

Чому збори важливі для нас? Напевно тому, що повномасштабна війна та й загалом війна – це страшно. І тому ми, як волонтери, можемо швидше забезпечити потреби наших Збройних сил», – підкреслила Інеса Колпак.

Реквізити для допомоги знаходяться на сторінках Krop:hub у Facebook та Instagram. Речі, тканину, продукти та інше можна приносити до самого волонтерського штабу за адресою: вулиця Преображенська, 2.

photo-5431680552265703574-y
Катерина Антонюк для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар