Кропивницька міськрада закупила системи спостереження. До чого тут Китай і росія?

Виконком Кропивницької міськради 24 липня уклав з ТОВ «Інфраструктура безпеки» угоду про постачання системи відеоспостереження вартістю 4,1 млн грн. Потенційні учасники закупівлі скаржились на дискримінаційні «заточки», пов’язані з китайською компанією, що входила у списки “спонсорів війни” і була дискредитована під час масованої ракетної атаки 2 січня 2024 року.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір», передає  Перша електронна газета.

Згідно з угодою, що оприлюднена в системі Prozorro, постачальник до листопада 2024 року має поставити два комплекти систем відеоспостереження.

До першого комплекту входять:

  • 12 зовнішніх камер спостереження Safety Eye (за документами – українського виробництва), що розпізнають автономери,
  • 33 зовнішніх оглядових відеокамер Safety Eye,
  • програмне забезпечення,
  • різні технічні комплектуючі.

До другого:

  • 47 зовнішніх оглядових відеокамер Safety Eye,
  • 10 зовнішніх відеокамер Safety Eye з функцією розпізнавання обличчя,
  • комплектуючі й програмне забезпечення.

Вказане обладнання закуповують на виконання міської програми з протидії злочинності й для заходів правового режиму воєнного стану. Воно застосовуватиметься в роботі інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної автоматизованої системи відеоспостереження та відеоаналітики міста.

Потенційний учасник торгів лишив замовнику зауваження щодо дискримінаційної, на його думку, умови про те, що у постачальника має бути хоча б один спеціаліст, який пройшов сертифікаційну програму спеціалістів з безпеки обладнання компанії «Hikvision».

Також скаржник нагадав, що вказана китайська фірма була у так званому списку «спонсорів війни» – переліку компаній, які не вийшли з російського ринку чи постачають Росії обладнання подвійного призначення.

Натомість у міськраді звинувачення в «заточках» відкинули. Пояснили, що згадані системи відеоспостереження мають працювати у складі існуючої інфраструктури інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної автоматизованої системи відеоспостереження та відеоаналітики міста Кропивницький. А її свого часу обладнали з допомогою приладдя від «Hikvision».

Крім цього, замовник нагадав, що НАЗК закрило «Реєстр спонсорів війни» через тиск західних партнерів й наразі на «Hikvision» не накладені жодні держсанкції.

Нагадаємо, що у жовтні 2023 року міськрада в рамках модернізації системи відеоспостереження придбала обладнання «Hikvision» на 3,7 млн грн. На той момент реєстр «Спонсорів війни» НАЗК ще працював і компанія була в ньому.

Також за даними НАЗК, від обладнання компанії відмовилися у США, Австралії та Євросоюзі. Але не в Кропивницькому.

Міськрада продовжила минулорічну традицію й підписала угоду з ТОВ «Інфраструктура безпеки». Ця компанія заданим з аналітичної системи Youcontrol, зареєстрована у лютому 2022 року в Києві, засновником вказаний киянин Олег Панасюк. За інформацією з системи clarity-project, фірма отримала від низки держорганів угод про постачання обладнання відеоспостереження на 559 млн грн.

Nikcenter з посиланням на розслідування програми «Схеми» повідомляв, що журналісти разом з ІТ-фахівцями встановили, що китайські камери Hikvision передають інформацію на сервери, які перебувають під контролем виробника камер. При цьому старіші моделі є досить вразливими до хакерських атак.

Зокрема, під час масованої ракетної атаки 2 січня 2024 року росіяни зуміли підключитись до однієї з камер та спостерігали за роботою ППО. Виробником відеокамери була компанія Hikvision.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар