Замість води росте ліс: рік тому росіяни підірвали Каховську ГЕС

Рік тому, у ніч на 6 червня 2023 року, близько 03:00 росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, що спричинило затоплення населених пунктів поблизу річки Дніпро й екологічну катастрофу небачених масштабів. Нині на цьому місці росте молодий ліс.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Повідомлення про мінування ГЕС і дамби з’явилися ще в квітні 2022-го. За словами пресцентру ГУР, теракт скоїли, щоб зірвати контрнаступ ЗСУ. Перед тим як зруйнувати станцію, росіяни підняли рівень води до рекордних 17,5 метрів і залишили ворота зачиненими.

У результаті руйнації дамби у зоні лиха опинилися понад 16 тисяч людей і 80 населених пунктів прибережної зони. Рівень води у районі Нікополя становив понад дев’ять метрів, у Херсоні – більше п’яти.

Над ліквідацією підтоплення працювали більше двох тисяч силовиків та воїни ЗСУ, які римали оборону поблизу зони підтоплення. Крім того, місцеві активно допомагали один одному. Так херсонці рятували односельців і тварин у раніше затоплених районах міста, незважаючи на те, що в цей час росіяни обстрілювали місто артилерією.

Під удар води потрапила і перша лінія оборони російських військ, яка була повністю зруйнована. На тимчасово окупованому лівому березі Дніпра постраждали сотні людей. Окупанти не дали можливості воїнам ЗСУ врятувати постраждалих українців. Кількість жертв там не відома. А на підконтрольних Україні територіях, за інформацією, озвученою в ООН, загинули 33 людини, 28 – отримали поранення, більше 40 зникли безвісти.

Підрив Каховської ГЕСназвали найбільшою техногенною катастрофою у Європі за останні десятиліття. Тоді у Дніпро потрапило більше 150 тонн мастила, сталася катастрофічна загибель багатьох водних рослин і тварин, постраждали популяції понад 70 видів риб, серед яких 18 є червонокнижними. Через затоплення зоопарку у Новій Каховці загинули близько 300 тварин. Парк також було заміновано, всі дороги перекриті, евакуація тварин була неможливою.

За даними офісу президента, підрив Каховської ГЕС завдав Україні збитків на майже $14 млрд, а сукупні економічці і соціальні втрати оцінюють у 499 млрд доларів.

Через рік після катастрофи на місці побували журналісти Суспільного. Дно колишнього Каховського водосховища заросло вербою і тополями – на 150 тис. га колишнього водосховища утворився ліс. Більшу територію займає верба заввишки 2,5-3 м, водяний щавель і західний каркас.

“Абсолютно очікувано було, що саме верба займе такі позиції в плавнях. Тобто вона завжди по річках, по річкових долинах, вздовж водойм першою розселяється на піщаних мілинах, на косах. Відповідно дно Каховського моря в перший рік після зруйнування греблі стало величезною такою піщаною косою. Це просто ідеальні умови для проростання верби. Вражає те, скільки насіння, адже за один сезон фактично нізвідкіля вистачило, щоб засіяти весь Великий Луг. Майже 150 тисяч гектарів природних насаджень утворилося, — розповів суспільному еколог Вадим Манюк.

Нагадаємо, затоплення міст, загибель тварин, плаваючі “мінні поля” – наслідки підриву Каховської ГЕС.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар