У громаді на Кіровоградщині створили пожежно-рятувальний підрозділ

Свого часу, ще до децентраалізації, коли Маловисківщина була одним аміністративно-територіальним районом, а в селищі Смоліне на всю потужність працювала урановидобувна шахта, тут діяла відокремлена державна пожежно-рятувальна частина. І це було обумовлено не лише завданнями щодо обслуговування значної частини Маловисківщини і територій сусідніх районів, як от Новоархангельського чи Добровеличківського, а й специфікою обслуговування виробничих об’єктів шахти.

З часом у результаті реформ державне фінансування частини припинили, що згодом призвело до ліквідації ДПРЧ як підрозділу. Але безпекові проблеми на території обслуговування залишилися, причому – доволі гострі. Адже найближчий підрозділ пожежно-рятувальної служби розташований за 40 кілометрів від Смоліного – у Малій Висці. А зі створенням Смолінської громади, яка об’єднала території півтора десятка населених пунктів західної частини колишнього Маловисківського району, виникла гостра необхідність у створенні свого пожежного підрозділу.

Такий підрозділ створили у 2022 році – у статусі добровільної пожежної команди, яка в разі потреби виконувала допоміжну роль, а основна належала рятувальникам з ДПРЧ -23 з Малої Виски. Як зазначають у селищній раді, тоді виходили з думки, що добровольці — це перші помічники професійних рятувальників, які реагують на пожежі та надзвичайні ситуації, що виникають на території громади. У смолінців після ліквідації тут ДПРЧ, збереглась і база, і дещо з техніки, майна і спорядження. А головне-кадри пожежників і рятувальників, хоча й довелося пережити непросту ситуацію з відсутністю фінансування з дербюджету і велику плинність таких кадрів внаслідок цього.

393092852-2509499069218057-5942571778497893306-n

Та усе це тепер у минулому. Адже із початком 2023 року відбулися законодавчі зміни в порядку утворення та функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони.

У громадах, населених пунктах, де відсутні державні пожежно-рятувальні підрозділи, органи місцевого самоврядування за погодженням із ДСНС отримали можливість створювати місцеві підрозділи самостійно.

Законодавство передбачає, що пожежно-рятувальні підрозділи можуть утворюватися як юридичні особи або як відокремлені підрозділи. Їхні працівники поділяються на основних та допоміжних. Основні – гасять пожежі, проводять аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи. Допоміжні — забезпечують повсякденну діяльність підрозділу.

Також важливо, що для основних працівників вводиться вимога проходження обов’язкових медоглядів, особистого страхування. Підготовку основних працівників місцевої пожежної охорони здійснюють в закладах освіти ДСНС.

387506756-1135510287898182-1767257275599186060-n

Смолінська селищна рада прийняла рішення про утворення підрозділу місцевої пожежної охорони з 1 січня 2024 року. Він діятиме як пожежно-рятувальний підрозділ комунального підприємства «Смолінський «Добробут». Межами району виїзду новоствореного підрозділу визначили територію Смолінської територіальної громади. А щодо фінансування та матеріально-технічного забезпечення, то воно має відбуватиметься через комунальне підприємство “Добробут” за рахунок коштів місцевого бюджету, власних коштів КП та інших джерел, не заборонених законодавством України.

Очолив новостворений пожежно-рятувальний підрозділ Олександр Німченко, який має значний досвід роботи у цій службі – свого часу багато років працював ще у державній пожежно-рятувальній частині.

Він розповів, що з січня 2022 року і дотепер смолінські пожежники здійснили 107 виїздів. Мають у своєму розпорядженні пожежний автомобіль ЗІЛ-130, є кілька службових приміщень для команди, у якій, до речі, за всіма вимогами, повинно бути 14 осіб, а бракує шістьох. У підборі кадрів орієнтуються здебільшого на ветеранів пожежно-рятувальної справи, адже це уже фахівці з досвідом, люди відповідальні, яким можна довірити будь-яку справу.

385522772-1073652053832553-6530493115413433838-n

Загін базується на території колишньої ДПРЧ. Завдяки підтримці селищної ради і особисто селищного голови Миколи Мазури рятувальники мають генератор, мотопомпу, від польських благодійників отримали спецодяг, взуття, рукавиці, дещо зі спецінструментів.

«Сподіваюсь, що за підтримки місцевої влади та завдяки допомозі відповідних фахівців ДСНС нам вдасться вирішити існуючі проблеми і створити у громаді справді потужну і дієву пожежно-рятувальну службу», – каже Олександр Німченко.

Володимир Тільнов для Першої електронної газети

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар