Військова амуніція під брендом Смолінської швейної фабрики

Візит журналістів Першої електронної газети на Смолінську швейну фабрику, на жаль, припав на вихідний день. Ми не застали в цеху робочого гамору і звичного для цих стін шуму швейних машинок, проте розмова з її директором Романом Тучковим дала можливість оцінити масштаби допомоги нашим Збройним силам навіть від такого невеличкого виробництва.

Роман Віталійович, депутат Смолінської об’єднаної територіальної громади, голова громадської організації «Смолінський актив», з перших днів повномасштабного вторгнення вирішив у міру своїх сил допомагати армії. Тому незабаром налагодив з партнерами швейне виробництво і почав виготовляти для армії необхідну амуніцію, а також надавати волонтерську допомогу військовим і переселенцям. Пан Роман зазначив, що ідея із швейною фабрикою зародилася ще до повномасштабного вторгнення. Війна підштовхнула зробити це якнайшвидше.

«Виграли грант по програмі «Є-робота» від держави в розмірі 250 тисяч, доклали власний капітал, партнери надали приміщення і у квітні 2022 року відкрили швейний цех. Відшиваємо різну амуніцію – наколінники, розгрузки, плитоноски, сумки тощо.

Частину ми продавали, щоб повернути кошти на оборотний матеріал, а частину віддавали волонтерам. Дівчати працювали понаднормовий час або по вихідних для того, щоб відшивати волонтерку. 70 відсотків продукції фактично йшло на волонтерство, переважно це були місцеві військові та найближчих сіл», – розповідає Роман Тучков.

371169158-697036559114265-3823037557451765803-n

Серед проблем, з якими стикнулося швейне виробництво, Роман називає кадровий голод. Знайти нині висококваліфіковану швачку – задача не з легких. Притому, що створення робочих місць було однією з задач при відкритті фабрики, на практиці виявилося, що фактично працювати нікому.

«Намагаємося вчити, перекваліфіковуємо бажаючих, тому що з кадрами зараз дуже сутужно, а спеціалістів високого класу знайти майже неможливо. Наразі працює 12 людей, які видають відповідну якість продукції», – каже Роман Віталійович.

Смолінська фабрика співпрацює з київськими волонтерськими організаціями, які надають необхідні матеріали, та відшиває все необхідне безкоштовно.

«Інколи перешиваємо форми по розміру, якщо вона не підходить, ремонтуємо, якщо десь щось порвалося. Шиємо чохли для лопат, касок, маскувальні халати, сумки – всю військову амуніцію. Якщо не вистачає матеріалу, то просили, щоб покривали спонсори. Якщо маємо своє, то робимо це власними силами. Інколи відкриваємо збір коштів.

Я як власник можу надати обладнання, заплатити за оренду, опалення, приміщення. Дівчата всі дуже свідомі і розуміють, що ми тут маємо можливість жити і працювати лише завдяки хлопцям на передовій, їм не треба пояснювати, для чого це потрібно. Створили графік і працюють.

Нещодавно пошили каски на роту солдат. За роботу нічого не взяли», – з вдячністю своїм працівникам говорить пан Роман.

387477657-1116845766147423-8344384438524484823-n

Також фабрика допомагає об’єднанню «Незламні україночки», які плетуть маскувальні сітки на фронт. Нарізають в цеху спанбонд для плетіння сіток, що суттєво допомагає зекономити час і сили волонтерів.

Директор фабрики пишається якістю готової продукції своєї фабрики, говорить, що тримають високу планку, адже це комфорт, зручність і безпека для наших захисників, тому просто не мають морального права видавати брак. А відшивається всього дуже багато, 90 відсотків робиться для військових, проте є якісь невеличкі цивільні замовлення, але в основному все на фронт.

371530814-1001696427565701-5197964323576804833-n

На запитання про плани на майбутнє Роман Віталійович слушно зауважив – мирне і переможне майбутнє. Амбіції, звичайно, у керівника фабрики грандіозні.

«Моя мрія – розробити власний бренд, співпрацювати з професійними модельєрами, маркетологами, щоб про нас дізналися не лише в Україні, а і в усьому світі. Розумію, якість продукції має бути дуже високою, щоб пробитися на світовий ринок верхнього одягу, конкуренція там неймовірна. Проте вірю в свою зірку і наших талановитих і працьовитих людей.

Але наразі головне – Перемога, і ми зробимо все, що від нас залежить, для її швидкого наближення».

photo-5415960473746133733-y

Олена ЦЮЦЮРА для Першої електронної газети

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар