«Військове» ПДФО і підтримка ЗСУ: як громади Маловисківщини допомагають захисникам

Серед чотирьох територіальних громад Маловисківщини так зване “військове” ПДФО (кошти від сплати податку на доходи фізичних осіб – військових, які з 1 жовтня вже будуть переспрямовувати з місцевих до державного бюджету), мали не всі. Формально це означає, що й фінансові можливості для підтримки ЗСУ у всіх не однакові. Проте, як показує приклад Злинської сільської територіальної громади, і результативність підтримки Збройних сил залежать не так від коштів ПДФО, а від звичайного бажання.

Без ПДФО, але з бажанням…

Як розповів очільник громади Олександр Недолужко, Злинська ТГ не тільки не має надходжень від військового ПДФО, але ще й є дотаційною. Проте це аж ніяк не стало на заваді потужній підтримці військовим на фронті, яку  бюджет і всі мешканці громади надають від самого початку повномасштабного вторгнення.

«Допомога ЗСУ від мешканців громади  не залежить від того, мали ми військове ПДФО чи ні, і таку підтримку воїнам-захисникам  ми будемо надавати  стільки, скільки буде потрібно – аж до Перемоги над ворогом. Для того, щоб усе у нас відповідало вимогам законодавства, ми свого часу прийняли на сесії сільської ради  цільову програму підтримки  військових формувань, що і робимо тепер за їхніми запитами, коли мова йде про бюджетні кошти. Програма розрахована на кілька років, поки що ми орієнтуємось до 2025-го, але  будемо бачити, як розвиватимуться події – терміни можна завжди при потребі уточнювати або змінювати…» – коментує Олександр Недолужко.

Так-от, по цій програмі Злинська  сільська  громада   вже надала військовим частинам фінансової допомоги з бюджету на суму 1 мільйон 800 тисяч гривень.

Голова Злинської громади під час поїздки з допомогою на фронт

Крім  того, з початку війни  допомога від мешканців громади у грошовому еквіваленті склала не менше трьох мільйонів гривень. Це придбання десятків автомобілів, іншої техніки, тепловізорів, квадрокоптерів, запчастин тощо.  Також уже відправили у військові частини і в госпіталі понад 50  тонн продуктів.  Зараз   волонтерські групи, які діють в кожному з трьох сіл громади  – Злинці, Плетеному Ташлику і Розсохуватці, регулярно, не менше одного разу на тиждень, передають  продукти та інше потрібне воїнам безпосередньо на фронт.

«Для нас усіх  від лютого  2022 року діє правило: себе в чомусь обмеж, а солдату – віддай!» – каже Олександр Недолужко.

1
Олександр Недолужко (по центру) із активом громади під час передачі допомоги для ЗСУ

«Без зайвого галасу…»

Потужну допомогу ЗСУ надає і Смолінська селищна громада, роблячи це спочатку і з використанням певної частини коштів від надходження військового ПДФО, а тепер – знаходячи резерви з інших статей у своєму селищному бюджеті.

За  інформацією із Смолінської селищної ради, протягом минулого року, від 24 лютого, допомога Збройним силам України надавалась за бюджетні кошти, коштами, накопиченими громадською організацією  «Смолінський актив плюс» та за позабюджетні гроші.

Як зазначають у селищній раді, при цьому усе закуплене та призначене для військових  передавалось  з дотриманням певного порядку, зокрема – під підпис та з  фотофіксацією, кошти – лише у безготівковій формі.

Допомога  за позабюджетні кошти здійснювалась за рахунок фермерських господарств, добровільних пожертвувань громадян та інших, не заборонених чинним законодавством джерел.

Загалом, за офіційними даними Смолінської селищної ради, протягом першого року війни Збройним силам України було надано допомогу на суму  2 369 117,86 грн.

Як зазначають у селищній раді, «допомога надавалась, надається і буде надаватись, тихо, скромно і без зайвого галасу, не для похвали, грамот, нагород, а тому, що так має бути». Подібні звіти на офіційній сторінці Смолінської сільради можна побачити щомісяця.

Квітень.

30 квітня у Смоліному відбувся благодійний захід «Україна понад усе» ( концерт місцевих аматорів сцени і ярмарок),  на якому зібрали 28 464 грн на допомогу воїнам ЗСУ та на продуктові набори для переселенців. На ці кошти закупили та сформували 100 продуктових наборів, до складу яких увійшли чай, макарони, борошно, цукор та крупи.

Травень.

20 травня 2023 року Смолінська селищна рада передала одній із військових частин  техніку:  дизельний генератор, цифровий ретранслятор та шість радіостанцій Motorola.

Червень.

Смолінська селищна рада придбала та передала для потреб Збройних сил України автомобіль MERCEDES Vito, який  з селища вирушив зразу ж на фронт. Перед  відправкою  автомобіль  завантажили  продуктами харчування, засобами гігієни, медикаментами та різними смаколиками. До цього активно долучилось багато небайдужих мешканців громади.

5

Також селищна рада відремонтувала для військових  легковий автомобіль DAEWOO Lanos, і авто без затримки передали за призначенням  для виконання службових завдань.

Така турбота не залишилась поза увагою військових – командир  підрозділу  нагородив Смолінську селищну раду подякою за вагомий внесок у зміцнення бойової готовності Збройних сил України.
І вже зовсім «свіжий» факт: цими днями  за зверненням однієї з військових частин   на придбання для потреб військових певних матеріальних цінностей  з  селищного бюджету передали  ще майже пів мільйона гривень.

Загалом же, за інформацією зі Смолінської селищної ради, з лютого минулого року і дотепер, якщо враховувати допомогу від ГО «Смолінський актив», на потреби ЗСУ  з громади вже витрачено близько  12 млн грн.

2
По центру – Роман Тучков, голова ГО “Смолінський актив”

У пошуках «механізму»

Потужні фінансові можливості для допомоги ЗСУ за рахунок коштів “військового” ПДФО мають і в Маловисківській міській громаді. Тут ці надходження, як прозвучало під час пленарного засідання чергової сесії міської ради, що відбулась 7 листопада, складають майже десяту частину  міського бюджету – це близько 15 мільйонів гривень.  За цю суму або ж навіть за частину від неї, за словами депутатів (зокрема Олега Підгорного, Олександра Ніколенка та інших), можна купити для фронту кількасот дронів, які нищитимуть окупантів і збережуть життя наших воїнів. З вуст депутатів прозвучало немало критики і докорів  стосовно того, що влада громади за півтора року війни ніяк не може  знайти «мехнізму» – як саме  такі кошти використовувати для допомоги військовим. При цьому депутати посилались  на ту ж таки Смолінську громаду, де «механізм» знайшли ще у 2022 році. А також і на дотаційну Злинську сільську громаду, яка  не має «військового» ПДФО, але має  цільову програму і «працює напряму» з військовими частинами.

Як каже  злинський сільський голова Олександр Недолужко, «підтримка тих, хто нас захищає, не залежить від того, має територія такі надходження чи ні – це свідомий вибір і бажання кожного керівника, кожного мешканця громади…».

Довідково: Сьогодні, 8 листопада, Верховна Рада схвалила направлення податків з військових на оборону до кінця війни.

З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військове ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: 13 млрд для Держспецзв’язку та 13 млрд для Міноборони на закупівлю артсистем.

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, «військове ПДФО» розподіляється в таких пропорціях:

— 45% для Держспецзв’язку на дрони (прогноз 43 млрд гривень);
— 45% для Мінстратегпрому на розгортання виробництва боєприпасів та зброї (прогноз 43 млрд гривень);
— 10% розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами.

Також з 1 січня на військові потреби спрямують «акцизні кошти» (окрім місцевої частини 13,44%), який йшов у Дорожній фонд.

Володимир Тільнов для Першої електронної газети. 

Нагадаємо, волонтери “Взводу 60+” виготовили сотні сіток і шкарпеток для воїнів

Читайте також: волонтери збирають старі комп’ютери, телефони і їхні запчастини для потреб ЗСУ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар