Йо, Памфір! У Кропивницькому стартував показ сучасного українського фільму

23 березня в Україні стартував показ стрічки «Памфір». Це сильний і глибокий режисерський дебют у повному метрі Дмитра Сухолиткого-Собчука, який також став автором сценарію фільму. У кропивницьких кінотеатрах цю стрічку можна побачити о 12.45 (кінотеатр “Портал”) та о 20.30 (Смарт-сінема).

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Світ познайомився з «Памфіром» трохи раніше за пересічну українську публіку – прем’єра стрічки відбулася в Каннах у травні минулого року. Прем’єра була феєричною – хай стрічка й не взяла основного призу, та семихвилинні овації глядачів з усього світу засвідчили її високий рівень.

«Памфір» – це трагічна історія чоловіка на ім’я Леонід (Памфір – це його прізвисько, так же в селі називали і його діда), який повернувшись в село на заході України із заробіток у Польщі, зіткнувся із проблемою пошуку грошей. Колись давно він займався контрабандою, але пообіцяв дружині Олені (її блискуче грає акторка зі Львова Соломія Кирилова), що більше не повертатиметься до криміналу. Гроші йому потрібні на відбудову церкви, яку необачно спалив його син Назар, намагаючись втримати батька-заробітчанина вдома.

pamfir-pro-shho-film-koly-bude-premyera-aktory

Усі ці сімейні перипетії відбуваються на тлі фантастичної краси Карпат і підготовки до святкування Меланки (зокрема виготовлення масок та костюмів), а діалоги ведуться живим діалектним мовленням. Кульмінацією фільму стало святкування Меланки та головний «програмний» діалог батька й сина.

54e86da-636b9dd21dbdb-pamfir-prokat2-1

Головну роль у стрічці зіграв Олександр Яцентюк, для якого роль стала дебютною в повному метрі. Заради образу Памфіра актор набрав 17 кілограмів за сім місяців і навчився говорити особливим карпатським діалектом. В інтерв’ю журналістам Олександр зізнався, що вживатися в роль йому допомогла власна життєва історія, адже йому так само довелося побувати на заробітках, бути далеко від дому і скучати за сином.

Натомість актриса Соломія Кирилова, готуючись до ролі Олени, тиждень працювала на фанерній фабриці та жила в селі, намагаючись зрозуміти ментальність жителів сільського прикордоння.

image

Зйомки фільму відбувалися на Буковині та Прикарпатті, бюджет склав 28 мільйонів гривень, що є досить невеликою сумою для створення кіна. Стрічку довелося знімати у розпал пандемії, а світова прем’єра припала на третій місяць повномасштабного вторгнення, проте це не завадило «Памфіру» стати кіном, про яке говорять і на яке йдуть. Зокрема касові збори за чотири дні склали понад два з половиною мільйони гривень.

Фільм знято за фінансування Держкіно, підтримки Українського культурного фонду та інституцій із багатьох інших країн, крім нашої.

b866cef847b8e5efcaae390a54d89b84

«Памфір» – це правдива історія про українців та нашу багатогранну ідентичність, яку здатен зрозуміти той, для кого центром світу є власна сім’я, для кого знайоме слово «кумівство», хто думає, вірить чи розчаровується в Богові, хто бореться, шукає гроші, виживає і живе…

Інна Тільнова. Фото з соцмереж

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар