Відбив атаку росіян і втримав порт – корабель “Юрій Олефіренко” нагородили за відвагу

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Середній десантний корабель, названий на честь Героя з Кіровоградщини командира 73-го Морського центру спецпризначення, капітана 1-го рангу Юрія Олефіренка, Президент України удостоїв почесної відзнаки «За мужність та відвагу».

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Під час військових дій у 2014 році середній десантний корабель «Кіровоград» разом з іншими українськими бойовими човнами опинився заблокованим у бухті Донузлав.

За кілька тижнів «Кіровоград» пережив не одне потрясіння: захоплення Криму, зволікання влади, гра в мовчанку вищого керівництва і, врешті, полон, російські знамена, визволення. Екіпаж мужньо переніс всі біди, які підкинула їм доля, і навіть у хвилі розпачу хлопці на втрачали віри у те, що вони потрібні народу України.

Коли перед моряками постав вибір – купитися на обіцянки окупантів і перейти на бік ворога чи залишитися вірними присязі – 19 з 50 членів екіпажу одразу відмовилися від служби під російськими знаменами, ще троє приєдналися до них після недовгих роздумів.

19 квітня після місячного полону в окупованому Криму СДК «Кіровоград» вийшов з бухти Донузлав і під українськими знаменами попрямував до Одеси. Привів корабель до Одеського порту капітан ІІ рангу Дмитро Коваленко.

У 2016 році благодійна організація «Миколаївський фонд «Добро» висловила ініціативу щодо перейменування СДК «Кіровоград» на честь видатного земляка Юрія Олефіренка. Ініціативу підтримало командування Військово-Морських Сил ЗСУ і корабель отримав нову патріотичну назву.

image

Уже під ім’ям “Юрій Олефіренко” корабель тривалий час перебував на ремонті, після чого знову став на варту України.

Так на початку червня 2022 року російські окупанти здійснили артилерійський обстріл гавані в Очакові, де стояли кораблі ВМС України. Росіяни випустили по «Олефіренку» не менше 16 снарядів, але екіпаж нашого СДК майстерними маневрами вийшов з-під ворожого артобстрілу.

Утримавшись на бойовому посту, українські моряки на дали загарбникам відкрити водне сполучення з окупованим Херсоном.

За цей подвиг учора, 23 червня, корабель нагородили почесною відзнакою «За мужність та відвагу».

2

1

Юрій Олефіренко – уродженець села Криничувате Бобринецького району, 1965 року народження. Він закінчив факультет спецназу Рязанського училища ПДВ СРСР і отримав призначення в найгарячішу частину – “кабульську роту”. Це була 459-а окрема рота спеціального призначення, перший штатний підрозділ спецназу 40-ї армії в Афганістані.

По закінченні відрядження Олефіренко добровільно попросив залишитися в Афганістані і відвоював там повних чотири роки. За бойові операції нагороджений орденом і медалями.

В Україні Олефіренко все життя прослужив у частинах спецназу – в Кіровограді та Очакові. У серпні 2014 року він за власним бажанням був мобілізований до лав ЗСУ і призначений командиром 42-го батальйону ТрО. Разом зі своїми бійцями Олефіренко побував під Савур-Могилою, Іловайськом та в інших гарячих точках Донбасу.

Юрій Олефіренко загинув під час виконання бойового завдання в районі Маріуполя. Разом зі своєю групою він проводив розвідку розташування мінометів терористів. Коли почався раптовий мінометний обстріл, Юрій кинувся на захист бойових побратимів і прикрив своїм тілом інших бійців. Під час евакуації до медичного закладу серце командира зупинилося. У нього залишилися дружина і дві доньки.

Кіровоградщина попрощалася з воїном 19 січня 2015 року.  Поховали його на “Алеї Слави” Рівнянського кладовища.

© 0629.com.ua

Виконавчий комітет Кіровоградської міської ради нагородив  Юрія Олефіренка  відзнакою „За заслуги” ІІ ступеня (посмертно).

На території загальноосвітньої школи №4 міста Бобринця, у якій колись навчався Юрій, відкрили меморіальну дошку на його честь.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар