Як Херсонський аграрно-економічий університет планує вступну кампанію в Кропивницькому

28 лютого 2022 року російські війська увійшли в селище Зимівник зі сторони Чорнобаївського аеропорту, перед цим взявши Херсон у кільце. 1 березня росіяни прорвалися в Херсон за допомогою бронетранспортерів. 2 березня 2022 року Херсон майже повністю перейшов під контроль окупантів.Після захоплення міста окупантами стало відомо про підготовку так званого «Референдуму» за «Народну республіку» («ХНР»).

Ці події й бажання зберегти один з найстаріших навчальних закладів України змусили керівництво Херсонського державного аграрно-економічного університету тимчасово переміститися до Кропивницького, аби тут попри все продовжувати свою діяльність.

Про релокацію освітнього процесу до Кропивницького, здобутки минулого та плани на майбутнє розповів виконувач обов’язки ректора університету Юрій Кирилов.

За останні два роки в університеті відкрили вісім нових спеціальностей. Для порівняння – два роки тому їх було 16.

“Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза, готельно-ресторанна справа, архітектура та містобудування, електроенергетика, електротехніка та електромеханіка. В нас є будівельний факультет, ми знаємо, як будемо відбудовувати країну, і готуємо відповідних фахівців. На Херсонщині була проблема з архітекторами, особливо в об’єднаних територіальних громадах, які нещодавно утворилися. Професії потрібні на ринку праці, ми на це звертаємо увагу при їх внесенні до навчальної програми”, – каже пан Юрій.

Донедавна навчальний заклад мав назву Херсонський аграрний університет, згодом зʼявився економічний факультет, додалося 10 спеціальностей. Право, публічне управління та адміністрування, облік і аудит, менеджмент, фінанси, банківська справа та страхування і багато інших.

Юрій Кирилов розповідає, що за два останні роки у виші впровадили систему дуальної освіти, почали запрошувати студентів на оплачувану практику на підприємствах – в рамках співпраці з канадським проєктом UHBDP. Тобто у студента є стипендія і 4-5 тисяч зарплати.

282343791-3151412528443516-4759769339094560661-n

Окрім цього, створили раду роботодавців при кожному факультеті університету.

Кожна рада – це 5-6 осіб – провідних фахівців галузі, керівників підприємств, які точно знають, які саме знання та навички потрібні для спеціаліста. Вони спільно з деканами аналізують навчальні плани й надають практичні рекомендації. Згідно з цими пропозиціями удосконалюється освітня програма по тій чи іншій спеціальності.

Переїзд до Кропивницького став вимушеним кроком, який треба було зробити, аби зберегти фінансове забезпечення навчального закладу й особисті дані студентів.Наразі переважна більшість викладачів залишається в Херсоні, освітній процес відбувається дистанційно.

Вибір міста для тимчасового розташування не був випадковим. Розглядали територію, де б могли бути корисними зі своїми знаннями.

“Ми розглянули 16 закладів вищої освіти аграрного спрямування. Врахували відстань між нашим містом та іншими містами, обрали Кропивницький, бо він дозволяє бути мобільними для викладачів та всього іншого персоналу університету. Ми не хотіли створювати якийсь дискомфорт іншим закладам вищої освіти, тож проаналізували вашу область і зрозуміли, що тут немає освітнього закладу, який би надавав аграрну вищу освіту. Кіровоградщина аграрний край, тут є потужні ферми, господарства, тому зробили висновок, що наші послуги вашій області будуть в пригоді. Через два роки університету виповнюється 150 років, ми добре знаємо свою справу”, – інформує Юрій Кирилов.

283348817-1635827913464210-2706727399807652747-n

Матеріально-технічна база університету включає 5 навчальних корпусів, 5 гуртожитків, наукову бібліотеку, два музеї, спортивний комплекс, водну станцію на р. Дніпро, базу відпочинку «Колос» на березі Чорного моря. На кожному факультеті університету є коворкінг-центри, аудиторії з круглими столами, лабораторні комплекси. Юрій каже, що має чим дивувати нових студентів. Аби тільки окупована територія була звільнена…

“Ми можемо грати на відносно новому полі, тому що маємо спеціальності, яких немає в закладах освіти Кропивницького. Ми пишаємося матеріально – технічною базою, яка залишилася на Херсонщині. Є дослідне поле, смарттеплиця, яку ми не добудували, бо не встигли, але обов’язково це зробимо, розумний вулик, бо й вивченням бджільництва займалися”, – каже Юрій Кирилов.

На базі університету існує «Школа аграрного лідера», учасниками якої є не тільки студенти, а також фермери і головні спеціалісти провідних аграрних підприємств. Лекції студентам проводять спеціалісти з Австрії, з США, Ізраїлю – діляться практичними знаннями, які можна використовувати в майбутній роботі. На заняттях «Школи» студенти отримують нові знання та уявлення про роботу реального аграрного бізнесу.

283613020-1078240322899848-4805323603768488831-n

Окрім «Школи аграрного лідера», в університеті започаткували ще шість освітніх проєктів, розрахованих на школярів. У Кропивницькому планують відкрити філію задля комфорту місцевих студентів.

“По всій Україні трохи пересунули вступну кампанію, перший курс, скоріш за все, почне навчання з кінця вересня. Першого жовтня ми чекаємо першокурсника в стінах університету на Херсонщині, де він зможе побачити комфортні умови навчання, сучасні лабораторії, та сучасних виробників. Думаємо над тим, щоб зробити філію у Кропивницькому, у випадку якщо ми незабаром повернемося до Херсона. Це буде зручно для абітурієнта, який хоче залишатися тут і не хоче турбуватися про переїзд в інше місто. Вони зможуть займатися на місці”, – пояснює Юрій Кирилов.

У Кропивницькому Херсонський державний аграрно-економічний університет розмістився на проспекті Університетському, на базі Аграрного фахового коледжу.

Контакти приймальної комісії: +38(095)1157868; +38(067)1365542; +38(095)4191515.

Нагадаємо,

Віта Банташ, Нова Газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар