П’ять причин, чому Пушкін має піти

© iz.com.ua

19 квітня голова обласної організації ВТ «Просвіта», кандидат філологічних наук, громадський діяч Олександр Ратушняк запропонував зробити демонтаж погруддя поета Пушкіна перед 7-поверховим корпусом педуніверситету імені В. Винниченка в Кропивницькому й отримав з півтори сотні коментарів кропивничан з цього приводу.

Наводимо аргументи Ратушняка, чому пам’ятники Пушкіну в Україні мають приготуватися піти вслід за російським кораблем. І запрошуємо читачів Першої електронної газети до  дискусії. 

Якщо узагальнити, то всі вони зводяться до трьох позицій:

А) Демонтувати Пушкіна і поставити пам’ятник Байрону (на знак подяки Британії за підтримку України у війні проти росії);

Б) Демонтувати Пушкіна і встановити пам’ятник одному з українських діячів (Є. Чикаленкові, Є. Маланюку або героям-випускникам ЦДПУ);

В) Демонтувати Пушкіна і нічого замість не встановлювати.

Усі ці позиції об’єднує одне: пам’ятник російському поетові Пушкіну ТРЕБА ДЕМОНТУВАТИ! Чим же «завинив» той Пушкін українцям?

Я можу навести 5 причин, чому Пушкін має піти з Кропивницького і з України:

1. Російська література прославляла й досі прославляє російський шовінізм та колоніалізм! Одним із найбільших трубадурів імперії був поет Пушкін! Інформаційна кампанія «руzzкого міра», що була частиною підготовки до вторгнення в Україну, проводилася під прикриттям вивчення і популяризації російської культури! Саме Пушкіна взяли на щит в сучасній росії: «Пушкін наше всьо»! Він не просто поет країни агресора, а символ «руzzкого міра»!

2. На росії навіть запровадили спеціальну нагороду – медаль Пушкіна, якою відзначають активних апологетів «руzzкого міра» в сусідніх країнах. Так свого часу (у 2013 році) нею були нагороджені відомі українофоби, автори сумнозвісного «Закону про мову» С.Ківалов і В.Колєсніченко за «большой вклад в сохранение и популяризацию русского языка и культуры за рубежом». Згодом цей закон назвали «Валуєвським циркуляром нашого часу»!

3. Творчість поета Пушкіна наскрізь просякнута шовінізмом. Він оспівував сатрапа Петра І за його імперські амбіції та колонізаторську політику щодо сусідніх народів, а нашу найбільшу геополітичну катастрофу – поразку військ гетьмана Мазепи і шведського короля Карла ХІІ у 1709 р. – вкрив ганьбою у поемі «Полтава», складаючи оди «во славу русского оружія»! Також він висловлювався за придушення польського національного руху, за що його зневажав Адам Міцкевич, видатний польський поет. А вірші «Клеветникам россии», «Бородинская годовщина» тощо сьогодні декламують прихильники путіна і так званої «спец-операции на Украине» (зокрема, актор Безруков та ін.). Ось деякі рядки з цих поезій:

«Сбылось – и в день Бородина
Вновь наши вторглись знамена
В проломы падшей вновь
Варшавы;
И Польша, как бегущий полк,
Во прах бросает стяг кровавый –
И бунт раздавленный умолк».

Про це є низка статей українських дослідників, зокрема у професора Ю.Ковбасенка (див. журнал «Всесвіт», число 9-10 за 2016 рік та ін).

4. Пушкін зрадив декабристів, справжніх борців із самодержавством! Спочатку писав про свободу і «дум високоє стрємлєньє», а потім – хвалу їхньому кату Миколі І, його колонізаторській політиці та деспотизму. Саме тому Пушкіна заслали не до Сибіру, а в Одесу! Про таке «заслання» можна було тільки мріяти! Нашого Шевченка той же цар пізніше відправив на 10 років у степи Казахстану! Чому ж свого Пушкіна туди не заслали? Бо він був вигідний імперії!

5. Усі численні «росзарубіжцентри» та культурні фонди росії (як відомо, це філії 5 відділення ФСБ, через які здійснюється підривний вплив РФ на увесь світ, т. зв. «мягкая сіла») носять ім’я Пушкіна. Ця тема значно ширша і не обмежується лише цими п’ятьма пунктами! Прошу колег-філологів долучати свої думки і коментарі з цього приводу! А ректору Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Євгенові Юрійовичу Соболю раджу розглянути це питання на вченій раді університету і прийняти правильне рішення!

Олександр Ратушняк, випускник і багаторічний
викладач-філолог ЦДПУ ім. В. Винниченка

Читайте також: Чорнобаївська, Гостомельська, Героїв Маріуполя – 25 вулиць перейменують у Кропивницькому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар