“Найбільша розкіш сьогодні – це мати можливість допомогти людям, які потрапили в біду”. Як працює гуманітарний центр у Кропивницькому

© Олександр Майоров

14 березня у  Кропивницькому запрацював гуманітарний центр  ГО “Територія успіху”, де люди, які рятуються від війни в нашому місті, можуть отримати необхідну допомогу.
Про це повідомляє Перша електронна газета.

Протягом минулого тижня гуманітарний центр надав свою допомогу 2510 людям. 

 “Досвід роботи з переселенцями у “Території успіху” був ще з 2014 року. Це правозахисна організація, яка допомагає людям, чиї права порушила війна. Співзасновниця центру Інга Дуднік з першого дня почала займатися питанням розселення людей, я вела комунікації з нашими міжнародними друзями та партнерами. Мене вразило те, що ще в перший чи другий день війни наші друзі запитали чи плануємо ми виїжджати чи евакуюватися з України й запропонували свою допомогу. Ми порадились і вирішили залишитись, щоб приносити користь тут. Почали закуповувати продукти, засоби гігієни та іншу гуманітарну допомогу, яку розвозили по місцях заселення людей в нашому місті “, – розповідає волонтерка та засновниця гуманітарного центру Олена Горобець.

Приводом для створення місця, в яке можна прийти й отримати все необхідне, стало розуміння масштабів потреб в гуманітарній допомозі.

 “У якийсь момент ми з Інгою зупинилися й зрозуміли, що напевно, цей дощ надовго (маю на увазі гуманітарну кризу) і треба організувати стабільну допомогу людям. Прийняли рішення, що нам необхідно працювати над створенням центру, куди люди могли б прийти й отримати екстрену допомогу, продукти й засоби гігієни. Так само в майбутньому, коли люди почнуть облаштовуватися в нашому місті, отримати юридичну допомогу, психологічну підтримку, фінансову, можливо навіть на організувати власну справу чи щось подібне”

Каже, що найбільша розкіш сьогодні – це мати можливість допомогти людям, які потрапили в біду.

 “Нас підтримують фінансово партнери, які раніше підтримували нашу правозахисну діяльність, а тепер багато хто переорієнтувався на подолання оцієї гуманітарної кризи, з’являються нові партнерства з гуманітарними місіями. Це ті люди, які мають великий досвід роботи в зоні воєнних конфліктів й можуть допомогти в налагоджені роботи центру на тривалий період. Навіть якщо Україна завтра переможе, наслідки гуманітарної катастрофи залишаться”

Хаб працює з 10 до 16 години.

 “Ще кілька годин після закриття для відвідувачів в центрі працює команда волонтерів, яка фасує продукти, прибирає та облаштовує простір до наступного дня. Враховуючи комендантську годину, треба дати людям час дістатися додому. Субота – це волонтерський день. День, коли ми облаштовуємо центр. Лише з одягом та його розподіленням є багато нюансів, не кажучи про продукти та закупи всього необхідного”

Понад 1035 продуктових наборів видали вимушеним переселенцям минулого тижня.

 “Ми намагаємося сформувати продуктовий пакунок так, аби він не принижував гідність людей, щоб вони відчули турботу про них. Кладемо в пакунок продукти місцевих виробників, цим шляхом нам вдається забезпечити для закупок мінімальну ціну, а з іншого боку познайомити людей, які опинилися в нашому місті, з Кропивницьким та тим, як він смакує”

745 дітей отримали все необхідне – їжу, одяг, іграшки книжки та мінімальний відпочинок від пережитого.

 “У нас багато маленьких відвідувачів. Аби їм було трохи легше це все переносити, до нас почали приходити дівчата аніматори, які до війни проводили дитячі свята і зараз в костюмах улюблених дитячих персонажів приходять влаштовують розважальні заняття для діток”.

У команді волонтерів центру є не лише кропивничани, а й переселенці з Донецька та інших регіонів країни.

 “Є люди, які приходять й кажуть, що їм соромно брати якісь речі, що це перший раз в житті, коли вони просять про допомогу. В цьому сенсі нам дуже пощастило з волонтеркою, якій 18 років, яка обрала для себе нішу роботи з приймання заяв та реєстрації людей. Вона та, з ким люди в першу чергу контактують й та, яка пояснює людям, що в тому немає нічого соромного. Вона сама приїхала з Донецька у Кропивницький, коли їй було 9 років, у 2014 році. На рівні з дорослими працює цілий день разом зі своїми друзями, які теж приходять та допомагають. Нашу команду лише частково наповнюють кропивничани. Тут працюють фотографи, актори, юристи, будівельники, журналісти та правозахисники. Інша частина це самі переселенці, ті які потрапили до центру, аби отримати допомогу, а тепер приходять кожного дня й роблять все аби цей центр працював”

Адреса : вул. В. Чміленка 31 (приміщення спортивної школи № 3)

Контактні телефони: +380509756917 +380681018086

Центр приймає матеріальну допомогу: 4149499372924348 картка ПриватБанку на ім’я Дуднік Інги В’ячеславівни.

Також сюди можна принести чистий, цілий, теплий одяг для дорослих і дітей. Засоби гігієни, продукти (чай, кава, печиво, макаронні вироби, крупа, консерви, ковбаса, солодощі).

Фото: Олександр Майоров

Нагадаємо, у Кропивницькому з`явився новий гуманітарний центр

Читайте також: майже 4 тонни гуманітарної допомоги від кропивничан відправилися в Конотоп

Поширити:

Залишити коментар:

коментар