Краса в деталях: унікальний майстер кольчужного плетіння розповів про свою творчість

Коли я вперше побачив витончені й вишукані плетені дротом вироби творчої майстерні «Skorpring», і припустити не міг, що всі вони – плід лише рук і кількох елементарних інструментів. До речі, однієї пари рук, бо майстерня – це одна людина, кропивничанин Сергій Суржко.

Запросивши його на розмову до редакції, я очікував тривалої бесіди, адже майстри полюбляють детально й розлого описувати свою справу, вдаючись у специфічні деталі й речі. Проте, як з’ясувалося, 42-річний Сергій доволі неговіркий і скромний. Приміром, розповідаючи про себе, обмежується одним реченням: скільки років, де й ким працює.

– Захопився цією справою в 2013-2014 роках, – каже він про появу в житті кольчужного плетіння (так називається цей вид рукоділля – Ред.). – Був у мене брелок у вигляді скорпіона, з часом він почав длушпатися, лапки повідпадали. Я цікавився в мережі цією темою, як воно все робиться.

fe9679869086de80a41c1369dfa0f852.jpg

Сергій розклав переді мною вироби, прихоплені з дому: браслети, кулони, серги, шпильки для волосся, фігурки тварин (ціла зодіакальна серія) й комах, квіти (вони чудово й органічно приживаються на жіночих сумочках, наприклад), брошки тощо. Майстер каже, що навчився виготовляти всі прикраси, які носить на собі людина. Майже все плетиво – з міді.

– Мідь полюбляю з дитинства. Навіть запах її дуже подобається.

– Як навчилися цьому?

– Десь щось підгледів, переглянув майстер-клас… Більшість цих браслетів взагалі по фото виготовляв методом підбирання й проб. Але копіювати не копіюю. Все одно руки по-своєму роблять, щось бачу по-іншому.

Деякі речі вражають тонкістю роботи. Окремі, додає співрозмовник, поєднують плетиво й кованку. Запитую, які верстати використовує, чи має окрему майстерню.

– Жодних верстатів. Головний інструмент – руки, а потім – звичайнісінькі слюсарні інструменти. А ще – бажання й натхнення. Без останнього – ніяк. Є настрій – і кілька речей можу за день b74996e3f7045d8d083722580d5cdc7d.jpg створити. А буває цілий місяць байдикую. А щодо окремої майстерні… Майстерня – це я сам. Можу ось тут сісти й працювати. Була б лиш сумка з інструментом.

Не можу оминути питання про ціну.

– Вона залежить від складності виробу, затраченого на нього часу. Ось такий мідний браслет – ну приблизно до двохсот гривень. Є, звісно, речі значно дорожчі. Купують здебільшого жінки, чоловіки – рідше, і для коханих.

9c14a520a834504a502feb24f0930007.jpg

Віднедавна, року з півтора, завдяки знайомству зі знавчинею напів- і коштовного каміння майстер взявся його «одягати» у своє плетиво. Здебільшого на замовлення, тому власне таких своїх виробів показати не може – всі розійшлися замовникам.

– Зайнявся цим, бо запропонували спробувати попрацювати з камінням. Тож в доробку маю каблучки, кулони, браслети й сережки із різними каменями.

Одягаю не лише в мідь, застосовую, наприклад, й неіржавіючий сталевий дріт. Працювати з камінням цікаво. Нині практично лише цим напрямком займаюся. Стараюся не просто якісь прості плетива робити, а вдаватися до цікавинок, приміром, природних мотивів – у формі восьминога, павука, ящірки, жука. Буває, береш камінь – і воно саме напрошується. А іноді ідея виношується досить довго.

Обрамлені його плетіннями агат, яшма, опал, сердолік, лазурит, берил, кварц викликають захват не менший, ніж від коштовного каміння. Причому, значна частина їх – із надр Кіровоградщини. Сергій зізнається, що в камінні не тямить зовсім.

– Ви, вочевидь, гарно малюєте.

– Малювати не вмію взагалі. Просто вимірюю, щоб з розмірами не помилитися, й плету.

Чи є в нього конкуренти на Кіровоградщині, не знає. Не знайомий Сергій із майстрами кольчужного плетіння й в Україні. Майже всі, в кого підглядав й переймав техніку, – з-за кордону.

– Ваше захоплення – хобі, заробіток?

– Мабуть, це вже не хобі. Зараз це – спосіб життя.

Скромний Сергій виявився щедрою людиною: на пам’ять про нашу зустріч усі працівники редакції отримали подарунки, за які щиро вдячні.

d7d3fd26ed43b45e6c83e883f85992f5.jpg

7c518c6c24535874e13a51c5d0d82be7.jpg

0ca75256da505107e697ebf6f30b6e6d.jpg

9f747e2b3276954fa14cfaf26e03fbb7.jpg

Ігор Крушеницький, «Нова газета», фото автора й зі сторінки Skorpring у Фейсбук

Поширити:

Залишити коментар:

коментар