Ветеран АТО Павло Дейнекін: Із піхоти – в пілоти

У 2014-му році кропивничанин Павло Дейнекін добровольцем пішов воювати проти російських окупантів на Донбас у складі 17-го батальйону тероборони. За кілька місяців після дембеля у 2015-му пішов служити за контрактом у 3-ій полк спецпризначення, з якого звільнився за станом здоров’я у 2017-му – «наздогнало» поранення на фронті.

До війни Павло, інженер-механік за дипломом, мав невеликий бізнес – перепелину ферму й магазинчик. Нині ж чоловік – пілот безпілотного літального апарата (таку зайнятість вже внесли до офіційного переліку професій України). Він + його апарат = невеликий бізнес.

Йому передувало відповідне навчання в Льотній академії НАУ завдяки проєкту «Норвегія – Україна». Кошти на Phantom 4 Pro, так звати гвинтоклилого «товариша» нашого героя, отримав завдяки Агенції регіонального розвитку Кіровоградської області (безвідсотковий кредит). Новий ноутбук для БАКа (безпілотний авіаційний комплекс) дістав завдяки участі в конкурсі Міжнародної організації міграції.

зображення viber 2021 12 06 10 35 43 561

Останніми роками в країні з’явилася сила БПЛА, і вітчизняний законодавець, як майже завжди, не встигає за новими реаліями. Одна річ, коли коптер використовують для забавок чи сімейних зйомок відео, інша, коли їх застосовують для серйозної роботи – охорони, моніторингу тощо. Де не можна літати, чи потрібні якісь дозволи, як дізнатися, що об’єкт секретний? На ці питання наші закони дають відповіді не завжди повні, вважає Павло.

– Не можна, до прикладу, літати над скупченням людей, – каже він. – А що це? Дві-три людини чи 50? Є зони заборонені, є обмежені. Але. Недавно в Одесі військові збили поліцейський апарат. Військовий об’єкт – заборонена зона, але як вона позначена, як дізнатися? От і знищили коптер вартістю більше мільйона. Я за те, щоб такі речі були регламентовані законом, і з часом, гадаю, все це упорядкується. Тим паче апаратів буде більшати.

Чоловік вважає, що безпілотні апарати – велика частина картини близького майбутнього. Хоча нині в області далеко не весь діловий люд оцінив корисні перспективи цього напрямку.

– Спілкуюся, скажімо, з фермером. Звик він працювати по-старому. Не розуміє, що через десяток років не витримає конкуренції. Зараз це ніби дрібниця, але вжиття нових технологій – необхідність. Он уже майже весь Китай на дронах, навіть безпілотні комбайни з’явилися. Днями президент анонсував будівництво заводу з їх виробництва – я це тільки підтримую. Невдовзі й доставка буде на БПЛА. Звісно, це не дуже простий процес, та все ж.

262687161 131552539297174 7084025232966507025 n

– В яких сферах можна застосувати квадрокоптер і заробити на цьому?

– Сьогодні я лише формую клієнтську базу. Робота ця непроста, бо місто й область досить небагаті. І це при тому, що розташування настільки вигідне з точки зору логістики. Тут такі речі можна творити! Ми, напевно, лише на десять відсотків цю можливість використовуємо.

Які сфери? Художня фото/відеозйомка всіляких заходів. Її ж можна використати в рекламі рекреаційних об’єктів – ставків, баз відпочинку, проста фотозйомка яких не передасть масштабів і краси. Так само ріелтери можуть замовити відео про великі об’єкти нерухомості. Забудовникам буде цікаво замовляти відео-моніторинг для звітності з ходу будівництва перед інвесторами. Можу проводити онлайн зйомки.

А ще візуальний моніторинг – він, зокрема, може бути затребуваний аграріями. Скажімо, для контролю стану посівів. Укладаємо договір з фермером на, приміром, чотири-п’ять вильотів на сезон. І тоді не треба агроному виїздити на поля, витрачаючи час і кошти на пальне. Я попрацював – і видав результати. Їх же може зацікавити й відеоінспекція дахів великих будівель, елеваторних споруд, веж і труб – важкодоступних місць.

Пропоную й моніторинг ставків для виявлення браконьєрських сіток, бо ж є водойми дуже великі, які обійти дуже важко чи навіть до них доїхати складно. Також зараз намагаюся вийти на природоохоронні організації – цікаво було б помоніторити заповідні території й просто лісові масиви на предмет звірини і вирубок. Це все я можу зробити із моїм Phantom 4 Pro.

Можна й пошуки зниклих людей проводити. Поки до мене не зверталися з таким, але в планах маю брати участь у певних грантових проєктах з іншим обладнанням з тим, щоб брати участь у пошуково-рятувальних експедиціях.

Пан Павло розповідає про можливості вузькоспеціалізованих дронів, які можуть виконувати роботу на грані фантастики, але це – перспектива. Проте про неї він замислюється вже сьогодні, бо прагне розвивати й розширювати спектр послуг. З цієї причини нині він завдяки згаданій МОМ проходить навчання з масштабування. Наразі одним із своїх основних завдань вважає набути досвіду в роботі з дроном і клієнтами.

263019000 131552465963848 2994169306909579438 n

– Багато у вас конкурентів?

– Є ті, хто займається художніми зйомками. Є фірма, що спеціалізується на високоточних зйомках. Я б не сказав, що ніша дронів заповнена. Цікавих напрямків значно більше. Просто люди ще не усвідомили корисність цих апаратів. Як колись не розуміли переваги машин над кіньми…

У сільському господарстві перспективи задіяння дронів дуже обширні й вигідні економічно. Є апарати, що обробляють поля засобами захисту, наприклад. Коштують немало. Він вдесятеро менше витрачає води, обслуговують його двоє осіб, за зміну сто гектарів обробляє. Крім того, дрон на витоптує посіви як трактор, з ним економлять на пальному, БЛА швидше й дешевше можна перевезти на інше поле, ніж переганяти трактори. Плюс екологічний фактор – вихлопних газів апарат не продукує.

Були в мене думки спробувати зайнятися доставкою товарів. Але це дуже непросто. Думаю, з огляду на пандемію й інші чинники років за 10-20 в Європі вже не буде супермаркетів в сучасному вигляді – їх витіснятимуть логістичні хаби. Сидиш вдома, клац-клац на планшеті чи смартфоні – зробив замовлення. Його приймає продавець або штучний інтелект, обробляє замовлення – й коптер летить до тебе з товаром. Буде різний трафік для різних дронів, створять чіткі правила польотів. Хто перший це реалізує – стане дуже багатим…  Я спробував такий проєкт презентувати, однак мені порадили заспокоїтися (усміхається). Надто складно технічно, по-перше, і, по-друге, слід зважати на специфіку України – дрон же можуть викрасти, збити палицею абощо.

262917462 131552335963861 327369200860420620 n

– Ви говорили про розширення справи. Що це передбачає?

– Зараз я ФОП, планую створити ТОВ, підприємство з працівниками-ветеранами АТО/ООС. Існує проблема з їхнім працевлаштуванням. Навіть не стільки з цим, стільки із самореалізацією. Сам це пережив: після війни звикаєш до цивільного життя дуже, м’яко кажучи, важко. Є люди, яким складніше перейти цей період, зриваються. Посттравматичний синдром, загострене почуття справедливості, хвороби вилазять, суїцидальні настрої… Ще ж і політичні процеси не додають оптимізму. Тому й хочеться їх витягти і втягти у цікаву справу.

Замовити послуги Павла можна за телефоном 095 134 10 16.

262418185 131552332630528 3751193072991859780 n

Поширити:

Залишити коментар:

коментар