Понад 30% мешканців Кіровоградщини, віком більше 25 років, загрожує інсульт

© pixabay.com

Більше 30% мешканців Кіровоградської області, яким зараз 25 років та більше, мають високий ризик впродовж життя захворіти на гострий інсульт. В Україні кожні 6 хвилин від цієї хвороби помирає одна людина.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Української асоціації боротьби з інсультом

За офіційними даними МОЗ, щороку в Україні трапляється близько 130 тисяч випадків інсульту, і до 40% пацієнтів помирають протягом першого місяця від початку захворювання. Близько 35% пацієнтів – люди працездатного віку.

Україна протягом багатьох років входить у першу 5-ку країн світу за показниками загальної смертності населення, а смертність від інсульту набагато перевищує показники країн не тільки Західної, але і Центральної Європи. Новий випадок інсульту в Україні фіксують кожні 4 хвилини, кожні 6 хвилин від цієї хвороби помирає одна людина.

Інсульт – друга за масштабністю причина смертності українців і провідна причина інвалідності серед дорослих.

Зменшити до 2030 року кількість інсультів на 10% у порівнянні з 2019 роком та забезпечити лікування 90% пацієнтів у спеціалізованих відділеннях (інсультних блоках) – головні цілі європейського плану дій. Декларацію про його реалізацію Україна першою в Європі схвалила на державному рівні.

Відповідно до затверджених у 2019 році нормативів, бригада швидкої допомоги повинна прибути на виклик до пацієнта з підозрою на інсульт протягом 20 хвилин, а протягом 60 хвилин – доставити його у лікарню, де є відповідне відділення. Такий медзаклад повинен надавати усю необхідну допомогу у цілодобовому режимі, і має на момент прибуття вже чекати на пацієнта – його відразу повинні доставити в кабінет діагностики – КТ або МРТ.

Лікарі повинні встигнути розпочати лікування у межах 4,5 годин від появи перших ознак інсульту у разі проведення внутрішньовенного тромболізису (введення препарату для розсмоктування тромбу) та до 6 годин у разі механічної тромбектомії (видалення тромбу хірургічними зондами через судини).

Держава гарантує фінансування допомоги хворим на інсульт у лікарнях, які підписали договори з НСЗУ. У разі базового лікування фінансування на одного хворого становить 14,6 тис. грн., у разі проведення тромболізису – 54 тис. грн., у разі виконання внутрішньосудинного хірургічного втручання – 97,8 тис. грн.

Однак, за даними Центру ендоваскулярної нейрохірургії Національної академії медичних наук, «швидкі» у термін до 6 годин доставляють лише 20% пацієнтів.

Нагадаємо, як коронавірус впливає на серце – МОЗ.

Читайте також: Змінився графік роботи центрів вакцинації на новорічні свята

Поширити:

Залишити коментар:

коментар