Бізнес як реабілітація: на Кіровоградщині АТОвці відкривають власні справи з допомогою держави

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© shutterstock

Робота вже давно перестала бути суто засобом заробітку, а стала, швидше, способом самореалізації, можливістю знайти своє місце в суспільстві і зробити власний внесок у його розвиток. А для багатьох це ще й спосіб адаптуватися до нового життя – життя після війни.

Психологи кажуть, що з-поміж усіх професій військовим і тим, хто побував на війні, найважче пристосуватися до цивільного життя. Комусь важливо повернутися до занять, якими вони займалися раніше. Хтось прагне кардинальних змін і заново шукає себе. Одні справляються самотужки, інші звертаються за допомогою. Зокрема до центрів зайнятості.

Нині на Кіровоградщині на обліку служби зайнятості стоять 500 безробітних ветеранів АТО/ООС. А всього в області зареєстровано понад 23 тисячі осіб, у яких немає постійної роботи.
Screenshot 2

Зважаючи на кількість наявних вакансій, на одне робоче місце претендують одразу 13 безробітних і знайти своє місце за такої конкуренції зовсім не просто.
Та служба зайнятості пропонує цікаву альтернативу – відкриття власної справи. І хоч бізнес – діло ризиковане, є ветерани, які хапаються за цю можливість. Вони знаходять своє покликання ще й дають робочі місця іншим.

Згідно з офіційною статистикою, за роки війни на Донбасі до центрів зайнятості звернулося більше десяти тисяч ветеранів. Лише 155 із них погодилися пройти навчання на бізнес-курсах, за результатами яких захистили проекти й отримали одноразову грошову допомогу на втілення своїх бізнес-ідей.

співпраця АТО і ОЦЗ

Якщо проаналізувати ситуацію за роками, то в 2015-му до центрів зайнятості Кіровоградщини звернулися перші тисяча демобілізованих і безробітних ветеранів. 73 із них того ж року відкрили бізнес. Наступного 2016 року звернень надійшло утричі більше, а от одноразову матеріальну допомогу на власну справу отримало удвічі менше воїнів. І з кожним роком кількість бізнес-щасливчиків все зменшувалася. Минулоріч, наприклад, таких було всього двоє. І проблема тут, за словами фахівців ОЦЗ, не у відсутності охочих, а в зменшенні державного фінансування цієї програми.

безроб і працевлашт

Якщо розглянути ситуацію по територіях, то найбільше безробітних ветеранів зареєстровано у містах Кропивницький і Олександрія. А найменше – в Устинівському, Новгородківському і Вільшанському районах.

Щодо одноразової грошової допомоги на відкриття власного бізнесу, то найбільше успішних випадків було серед ветеранів із обласного центру й Онуфріївського району. Найменше – з Новоархангельського і Добровеличківського. А в Бобринецькому районі такою послугою не скористався жоден колишній військовослужбовець!
Детальніше – на мапі:

168535547 1812254425601185 4761313804044416352 n
Наголошуємо, що йдеться лише про випадки, офіційно зареєстровані у центрах зайнятості Кіровоградщини. Та далеко не всі безробітні воїни ставали на облік, як і не весь ветеранський бізнес – результат співпраці з ОЦЗ.

Одним із тих, хто скористався державною допомогою, був Олексій Базаров із Долинського району.

Він служив водієм у військовій частині, яка була задіяна у проведенні АТО/ООС. Після демобілізації знову сів за кермо – працював на приватного підприємця, але думав про власну справу. Оголошення від центру зайнятості про підтримку бізнес-ідей ветеранів побачив у Фейсбук, просто гортаючи стрічку. Хлопець вирішив спробувати щастя і звернувся за консультацією у Долинську районну філію ОЦЗ.

Звісно, одразу гроші в руки йому ніхто не дав. Спочатку Олексій офіційно став на облік, пройшов професійно-діагностичне тестування, отримав персонального кар’єрного радника, почав відвідувати семінари і тренінги. Отримавши необхідні знання і консультації, він підготував бізнес-план із розрахунками для власного СТО.
Після успішного захисту бізнес-проекту, АТОвець отримав одноразову допомогу по безробіттю для підприємницької діяльності.

«Я з вдячністю згадую уважне ставлення і повагу від кожного фахівця центру зайнятості, які зі мною спілкувалися і допомагали», – каже новоспечений власник СТО, який займається улюбленою справою – ремонтує автомобілі.

bazarov 4

Цього року на бізнес-проекти для ветеранів держава виділила всього 168,3 тисяч грн. Сума зовсім не велика. Тож, якщо ви учасник АТО/ООС і замислюєтеся над власною справою, а коштів на це не вистачає, не відкладайте питання у довгий ящик, а швидше звертайтеся за консультацією до місцевих і районних відділень Обласного центру зайнятості. І, можливо, з підтримкою держави вам вдасться реалізувати свої бізнес-ідеї.

Читайте також: Хто продає копії ордену “Народний Герой” і чому його вручили жінці у Кропивницькому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар