Мовний закон: що робити, якщо не хочуть обслуговувати українською

© SmileAtWork

Влітку 2019 року в Україні прийняли закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з документом, українська — це єдина державна мова, якою мають спілкуватися у держустановах, судах, освітніх та медичних закладах. А вже з цієї суботи, 16 січня, набирає чинності 30 стаття закону, що зобов’язує усіх постачальників послуг спілкуватись із клієнтами виключно українською мовою, якщо споживач не попросив комунікувати іншою.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Na chasi.

Як розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь у Facebook, якщо у закладі не проводять обслуговування українською, є декілька шляхів розв’язання цієї проблеми.

План дій виглядає таким чином:

1. Спробувати владнати ситуацію на місці та попросити працівника обслуговувати вас державною мовою.

2. У разі відмови працівника, звернутись до керівництва закладу або установи.

3. Якщо вам відмовили проводити обслуговування українською, необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та дані суб’єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб’єкта).

4. Подати скаргу до Уповноваженого на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov.ua або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого.

5. У скарзі обов’язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги, який саме суб’єкт/працівник суб’єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника. Також варто додати докази відмови обслуговування українською мовою.

Крім того, письмова скарга повинна мати підпис та дату. А в електронній скарзі необхідно вказати свою електронну пошту, на яку ви й отримаєте відповідь щодо вашої заявки.

Також Держпродспоживслужба Кіровоградщини звертає увагу споживачів: у разі порушення Ваших прав на отримання інформації українською мовою, звертайтеся до управління захисту споживачів, заповнивши форму скарги за цим посиланням та надіславши її на електронну адресу: gudpss@kr.consumer.gov.ua; м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84.

За порушення мовного закону передбачений штраф — від 5 100 до 6 800 грн. Застосовувати штрафні санкції почнуть лише з 16 липня 2022 року.

Нагадаємо, у Кропивницькому запустили рекламну кампанію “Переходь на українську”.

Читайте також: Радіостанцію з Кіровоградщини оштрафували за порушення мовних квот

Поширити:

Залишити коментар:

коментар