34 роки трагедії на ЧАЕС: вражаючі факти про Чорнобиль

© tva.ua

Вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС відбувся 26 квітня 1986 року – світ став свідком однієї з найжахливіших катастроф в історії людства. Витік радіації, який тоді стався, прирівнюють до вибуху 500 атомних бомб, скинутих США у 1945 році на Хіросіму. А поширення реактивного матеріалу було настільки масштабним, що радіоактивні дощі випали по всій Європі, навіть у віддаленій Ірландії.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією 24 каналу.

За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС. Від 4 до 10 тисяч осіб загинули від наслідків вибуху. Понад 70 тисяч стали інвалідами. Під радіоактивне випромінювання потрапило 1,9 млн людей в Україні. Загалом – 8,4 млн осіб у Білорусі, Росії, Україні та інших країнах, зокрема, Європи. Було евакуйовано 47 500 жителів Прип’яті. Зараз у зоні відчуження проживає 140 осіб – так званих самопоселенців.

Найбільше від катастрофи на ЧАЕС постраждала не Україна, а Білорусь, яка отримала 70% радіаційного забруднення з Чорнобиля. Наслідки для країни оцінили у майже 235 мільярдів доларів США.

Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй привласнили 7-й рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). До слова, 7-й рівень небезпеки також присвоїли аварії на АЕС “Фукусіма-1” у Японії, яка сталась у 2011 році внаслідок землетрусу.

Потужний витік радіації “пофарбував” ліс неподалік Чорнобильської АЕС у яскраво рудий колір. З того часу він називається “Рудий ліс”. Із 4 квітян тут палають масштабні лісові пожежі, до ліквідації яких долучилися ДСНСники з різних куточків Кіровоградщини.

Читайте також: Як рятувальники Кіровоградщини гасять пожежі в Чорнобильській зоні

Природа, позбавлена ​​впливу людини протягом 30 років, завирувала у зоні ЧАЕС з новою силою Як відновилася природа в Чорнобилі: вражаючі факти – Чорнобиль кишить дикими тваринами. Популяція та різноманіття видів у зоні відчуження можуть конкурувати із найвідомішими заповідниками та національними парками світу. До пожежі, яка вже майже місяць руйнує Чорнобильські ліси, тут процвітали популяції вовків, оленів, орлів, бобрів, лисиць та інших тварин. А також тут знову з’явились унікальні для нашої країни бурі ведмеді і рідкісні кажани. У зоні відчуження науковці також зафіксували рисей, диких кабанів, лосів, зайців, річкових видр, косуль, сов, журавлів та інших тварин.

Через пожежі в Чорнобильській зоні у квітні 2020 року, які тривали понад 10 днів, постраждало багато тварин. Найбільше від вогню постраждали амфібії, рептилії, мишоподібні гризуни. Адже вони не можуть швидко втекти від вогню та задимлення. Також через пожежу чимало тварин втратили свої домівки. Під час пожежі згоріли також годівниці й солонці, куди приходили харчуватися копитні.

У 2012 році  розпочалось спорудження “укриття” у вигляді арки над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС. Його ширина становить 257 метрів, довжина – 150 і висота 108 метрів. Вага конструкцій сягає 29 000 тонн. Щодня над будівництвом арки працювало близько 3000 осіб.

© “Укриття” над реактором ЧАЕС | 24tv.ua

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар