Депутати облради одноголосно визнали ринок землі несвоєчасним

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 29 листопада, під час 28-ї позачергової сесії обласної ради депутати підтримали звернення до президента, Верховної Ради та Кабміну “Про несвоєчасність продажу сільськогосподарської землі в Україні”. “За” проголосували одноголосно.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Звернення підготували 22 депутата з п’яти фракцій обласної ради.

Голосуванню передувало тривале обговорення. Зокрема, депутат Людмила Давиденко навела конкретні статистичні дані: нині в Україні загалом є 42,7 млн га землі сільськогосподарського призначення всього; із них 27 млн га розпайовані між 7 млн українців із майже 42 млн громадян.

“Паї роздавали від 2 до 8 га працівникам колгоспів. Але ж Конституція гарантує право кожному українцю на земельний наділ. Але це право не реалізовано. Кожного дня до нас звертаються АТОвці зі скаргами, що не можуть отримати обіцяну землю, бо її немає. А де ж вона? У кого? – висловила своє здивування депутатка. – То ж, може, треба спочатку навести порядок, провести інвентаризацію земель, зробити інформацію про наявну землю відкритою, дати людям реалізувати їхнє законне право на наділ, а вже потім землею торгувати”, – підсумувала Давиденко.

Представник “Самопомічі” Артем Погребнюк наголосив, що у прийнятому Верховною Радою в першому читанні законі “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподрського призначення” багато незрозумілих позицій. Зокрема, не уточнено, які саме землі будуть продаватися і яка методика їхнього продажу.

“Ходить багато розмов, але конкретики ніякої немає”, – зазначив він.

Депутат Геннадій Лоцман переконаний, що відкриття ринку землі відбувається без державної підтримки фермерів, тому загрожує банкрутству більшості з них.

“Немає державного банку землі, частина території України окупована, значна частина громадян України не реалізували своє конституційне право на земельний наділ. Враховуючи ці та інші недоліки, не можна вводити ринок землі сільськогосподарського призначення. Навпаки, треба посилити боротьбу з рейдерством, виробити механізм захисту земельних прав українців та підтримки дрібних сільгоспвиробників, а головне – звільнити окуповану територію України”, – наполягає депутат.

Підтримав цю позицію і член ВО “Свобода” Ігор Степура. Його політсила пропонує альтернативу продажу землі – довгострокову оренду з правом спадкування.

“У нашій не правовій державі, де люди не довіряють ні правоохоронним органам, ні державі, де щодня відбуваються рейдерські захоплення землі, це найбільш оптимальний варіант”, – зазначив Степура.

Проти нинішнього формату ринку землі виступили і дрібні сільгоспвиробники, які приїхали на сесію. Вони назвали таке рішення несвоєчасним, адже не можуть конкурувати з великими агрохолдингами і ризикують швидко збанкрутувати. При цьому наголосили, що чимало українських сіл виживають саме завдяки місцевим фермерам і їхній підтримці у вигляді податків, робочих місць та благодійної допомоги.

Відзначили і непрофесійність багатьох чиновників центральної влади, які далекі від реального життя селян і прописують такі ж “не реалістичні” закони, а також безвідповідальність депутатів Верховної Ради, які після обрання не дослухаються до думки своїх виборців.

У підсумку вони запропонували дозволити на законодавчому рівні торгувати землею лише в межах своєї сільради, встановити граничну межу у 200 га для накопичення землі однією фізичною особою і не допустити до ринку землі іноземців.

У результаті обговорення депутати одноголосно підтримали звернення до центральної влади про несвоєчасність продажу сільськогосподарської землі в Україні. У голосуванні брали участь 33 присутніх депутати.

Із текстом звернення можна ознайомитися у документі:

Нагадаємо, представник Зеленського представив нового очільника ОДА на Кіровоградщині.

Читайте також: Кабмін скорочує третину чиновників райдержадміністрацій на Кіровоградщині

Поширити:

Залишити коментар:

коментар