Мемократія в дії: що кажуть користувачі соцмереж про оновлену українську політику

@ Wiideman Consulting | Twitter

За допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence аналітики ГО «Інтерньюз-Україна» дослідили 4,1 млн дописів від користувачів FB, Instagram та VK, які позначили Україну як країну свого проживання, у періоди з 17 червня по 14 липня та 22–28 липня (до і після виборів). У фокусі дослідження – риторика користувачів стосовно української політики, президента та п’яти партій, які пройшли до Верховної Ради IX скликання.

Про повідомляє Перша електронна газета за інформацією ГО «Інтерньюз-Україна».

Аналіз провели на основі топових лідерів думок, найпопулярніших постів, внутрішніх та зовнішніх джерел, а також хештегів. Завдяки цьому вдалося відслідкувати реакції на останні етапи парламентської передвиборчої кампанії. Загалом проаналізували 31 147 політичних постів у Facebook, 11 258 – у VK, 31 223 – в Instagram.

У результаті дослідження аналітики сформували десять ключових висновків:

1. ПОЛЯРИЗАЦІЯ МІЖ ПОРОШЕНКОМ ТА ЗЕЛЕНСЬКИМ СТАЛА МЕНШ ПОМІТНОЮ

Поділ українських спільнот у Facebook та VК, зумовлений президентськими перегонами, перед парламентськими виборами змінився відповідно до перестановки позицій у рейтингу. Протистояння між прихильниками Володимира Зеленського та Петра Порошенка втратило актуальність у всіх трьох соціальних мережах. На Facebook критика розсіялася між різними партіями. Так само українські користувачі VK розділилися радше на ідеологічному, аніж на політичному ґрунті. В Instagram найпопулярніший хештег про Зеленського вжили вчетверо частіше, аніж аналогічний хештег про Порошенка (9642 та 2259 використань відповідно).

91712ffe8dff2c9a36bd6bb504100d2d.jpg

2. ПРО ЗЕЛЕНСЬКОГО ГОВОРИЛИ НАЙБІЛЬШЕ

Аналогічно до результатів виборів, Зеленський отримав найбільше уваги у всіх трьох соціальних мережах. Користувачі VK постили вчетверо більше про його партію «Слуга народу», аніж про «Європейську Солідарність» Порошенка. Незважаючи на те, що офіційні сторінки ЄС та ОП вийшли у топ на Facebook, користувацька активність виявилась іншою. Там партія Зеленського мала удвічі більше згадок, ніж чотири інші партії у всіх постах разом (17945 проти 9519 відповідно). В Instagram 8 з 10 публікацій про вибори стосувалися саме пропрезидентської сили.

be80d4ec25682afe2a63906803ffae33.jpg

3. «СЛУГА НАРОДУ» – НОВИЙ ЦАП ВІДБУВАЙЛО

Перебуваючи у центрі уваги, Зеленський часто зазнавав жорсткої критики як у Facebook, так і у VK. Серед топових постів про вибори загалом та партію, зокрема, негативна риторика переважає позитивну. Користувачі Facebook часто критикують його призначенців та «Зе-депутатів» за «непотизм» і брак досвіду. Окрім тем, пов’язаних із війною, такі пости є звичними серед проросійських лідерів думок у VK. Як і у Facebook, найактивніші проукраїнські користувачі у VK (переважно прихильники Порошенка) звинувачують «Слугу народу» та Зеленського з тих же причин, водночас вихваляючи Порошенка.

4. ЗЕЛЕНСЬКИЙ ДОСІ ДОМІНУЄ В INSTAGRAM

Instagram залишається «тихою гаванню» Зеленського. На відміну від інших партій, «Слуга народу» має велику кількість профілів, що працюють на її репутацію. Такими є численні фан-клуби (ze.country, zeukraine.2019, zelenskiypub, mr.zelenskiy, zelenskiy.95, zelenskiyfans), акаунти, присвячені «Кварталу 95», його учасникам та іншим проєктам (комедійне шоу «Ліга сміху»).

5. INSTA-ПЕРЕСТАНОВКА: «ГОЛОС» ВИРВАВСЯ ВПЕРЕД

Попри Зе-домінування, рекордно висока кількість постів про «Слугу народу» впала до 60% (з 82% у попередньому періоді: 1 травня – 17 червня). Зміна позицій політичних сил в Instagram обернулася також суттєвою втратою для «Європейської Солідарності». Її доля уваги з боку користувачів знизилася з 17% до 8,5%. «Опозиційна платформа» Бойка та «Батьківщина» Тимошенко залишилися тут далеко позаду. «Голос» спромігся мобілізувати авдиторію перед виборами, завоювавши 13% її уваги (у порівнянні з 5% у минулому дослідженні).

c110af8ef4fd6d128bed8da5e24ba066.jpg

6. НЕ ШКОДУЮТЬ НІКОГО: НЕГАТИВНА РИТОРИКА ПЕРЕВАЖАЄ

У Facebook негативна риторика досі переважає над позитивною стосовно усіх партій, за винятком «Батьківщини». Негативні пости налічують 53% проти 10% позитивних. Водночас офіційні Facebook-сторінки партій демонструють протилежний тренд: 98% постів до всіх партій, окрім ОП, були позитивними. У VK тенденція до негативу посилилася стосовно перших трьох партій, помітних у топових постах. В Instagram позитивні емоції переважили негативні у постах про усі партії, за винятком «Європейської Солідарності» (49% негативних та 29% позитивних постів).

7. ЗВ’ЯЗКИ З РОСІЄЮ ЯК ЧЕРВОНА ГАНЧІРКА ДЛЯ БИКА

Хвилі різкої критики проти «Опозиційної платформи» досягли піку на Facebook. Майже 88% постів, пов’язаних із партією, мали негативний характер. Лише у 0,6% постів була позитивна риторика. Разом із «Опозиційним блоком» та «Партією Шарія», партія Бойка часто зазнає звинувачень та осуду. Користувачі Facebook називають депутатів цих партій «убивцями», «українофобами», «заплямованими кров’ю», «путінськими покидьками». Подібно до Facebook, проукраїнські користувачі VK згадують ОП як «триголового дракона «Медведчук-Рабінович-Бойко», якому Зеленський та його команда не чинять опір.

61dc0cdf05ef221124aec4a168ff1395.jpg

8. ПРОУКРАЇНСЬКІ КОРИСТУВАЧІ VK НЕ ЗДАЮТЬСЯ

У VK користувачі з проукраїнською позицією програють проросійським у поширенні меседжів. Проте вони залишились досить активними у протистоянні проросійським наративам про українську політику. Прихильниця Порошенка з Харкова стала однією із лідерів думок за кількістю реакцій (5130 у порівнянні 2235 реакціями на найпопулярніший пост авторства проросійського політичного аналітика). Тим не менше, список найбільш популярних українських профілів у VK складають користувачі із проросійськими поглядами або прихильники самопроголошених республік Донбасу.

9. АНТИУКРАЇНСЬКА РИТОРИКА У VK ПОСИЛИЛАСЯ

Поширені хештеги та джерела інформації у VK чітко демонструють значну перевагу проросійських поглядів на українські партії та вибори. Деякі топові хештеги про вибори стосуються Майдану, Криму та «Новоросії». Несприйняття будь-чого українського проявлялося у меседжах, поширюваних під кремлівськими ярликами про Україну як «державу-помилку» (#страна404) та з аналогічним ставленням до українських медіа (#укросми). Окрім телемосту між NewsOne та російським пропагандистським телеканалом, у топ зацікавлень потрапив конфлікт на Донбасі. У VK усім майбутнім депутатами (навіть Медведчуку) дісталося за їхні слова чи ініціативи. Проросійські наративи не увійшли до списку найпопулярніших постів ні у Facebook, ні в Instagram.

Про парламентські вибори в Україні писали кожен 10-й користувач Facebook та кожен 129-й користувач VK.

10. ВИБОРИ НЕ ЗМІНИЛИ РЕАКЦІЙ

У перший тиждень після 21 липня мало що змінилося. Рекордно високі результати «Слуги народу» спричинили швидку появу постів та реакцій у Facebook. Найбільш популярний допис (8900 вподобань та 8100 поширень) про цю партію атакував Зеленського за те, що він не спромігся допомогти українській делегації в ПАРЄ. Інші пости про партії були критичними та обнадійливими водночас. Український Facebook залишився консолідованим у своїй реакції щодо «Опозиційної Платформи», хоча найбільш популярний пост набрав менше ніж 1 тис. вподобань.

VK виявився байдужим до результатів виборів. У найпопулярнішому пості (106 вподобань) антиукраїнський користувач глузував з лідера «Слуги народу» Дмитра Разумкова, коли той заявив, що Україна не амністує підтримуваних Росією бойовиків.


Дослідження проведене спільно з аналітичною компанією Singularex в рамках ініціативи ГО «Інтерньюз-Україна» – UkraineWorld (ukraineworld.org) – за допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence

Поширити:

Залишити коментар:

коментар