Влада Кропивницького хоче забрати приміщення “Художнього салону”. Митці – проти

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Вже не перший рік мешканці Кропивницького, меценати й депутати працюють над перетворенням нашого славного міста з багатою історичною й архітектурною спадщиною на культурний центр України чи, хоча б, популярну туристичну оазу. Ми ремонтуємо театри, оновлюємо парки і сквери, проектуємо площі і пам’ятники, відкриваємо дитячі майданчики, креативні лавочки і фонтанчики, проводимо купу найрізноманітніших культурних заходів, обласних і всеукраїнських фестивалів, популяризуємо народні майстерні і творчі куточки.

Та, на жаль, не обходиться і без невтішних і далеко не “культурних” подій. Днями містом і соцмережами прокотилася звістка: закривається «Художній салон» – єдиний виставковий зал із салоном-магазином.

«Художній салон» ще з 1970-х років знаходиться в самому серці Кропивницького – на розі вулиць Великої Перспективної і Гоголя. Це приміщення, яке юридично належить міській раді, було збудоване спеціально для потреб художників за проектом архітекторки Світлани Ліхачової. З того часу тут існував виставковий центр, де експонували і реалізовувалися роботи місцеві митці, члени Національної спілки художників України. Багато з мистецьких проектів, започаткованих в салоні, стали традиційними (щорічними) і набули популярності серед українських художників і поціновувачів мистецтва.

Саме тут вперше представляли свої персональні виставки нині заслужені художники України Борис Вінтенко, Сергій Шаповалов, Анатолій Янєв, Андрій Надєждін та багато інших. Тож те, що художній салон вже півстоліття знаходиться в центрі міста, на магістральній вулиці, на самому видному місці – не дивно. По-перше, так було задумано за проектом. По-друге, кожна поважаюча себе громада підтримує і розвиває місцеву культуру, а не виселяє її куди подалі.

На початку 2000-х художники втратили частину виставкових залів. За НСХУ збереглося лише два зали, які потребували капітального оновлення. У цей час (три роки тому) Кіровоградську обласну спілку художників України очолює Андрій Хворост. Разом з колегою Антоном Петушинським вони розробили план «реанімації» для відновлення мистецької ролі салону в культурному житті Кіровоградщини. Так з’явилося колективне підприємство «Художній сaлон-мaгaзин Кіровогрaдської облaсної оргaнізaції НСХУ» ( скорочено – «Художній салон»), яке зайняло один з виставкових залів.

«На той час у Спілки не було коштів навіть для орендної плати за своє приміщення. Ми мали велику заборгованість, з якою треба було розраховуватися. Знайшли вихід! Хоча сама Спілка художників є неприбутковою організацією, вона має право створювати юридичні особи для ведення підприємницької діяльності. Ми цим правом скористалися, щоб просто вижити», – пояснив Андрій Хворост.

За його словами, протягом цих 3 років вдалося повністю розрахуватися з накопиченими боргами, популяризувати салон, налагодити співпрацю не лише з місцевими майстрами, а й з представниками різних куточків України. А ще художники зуміли заробити кошти на власне утримання.

Детальніше про це розповів Антон Петушинський – директор колективного підприємства «Художній салон»:

«Це приміщення перейшло до нас в убогому стані. Ми колективно вдихнули в нього життя. Для початку, оновили один виставковий зал, де нині виставляються як імениті художники України, так і місцеві початківці. А другий – перетворили на сувенірну крамницю. Тут реалізовуються унікальні вироби ручної роботи українських майстрів: близько 60-ти з Кіровоградської області і майже сотня з усієї України. Тут все наше – українське, ніякого Китаю, як дехто намагається нам приписати! І якщо раніше салон брав у митців роботи, продавав їх, частково сплачував оренду міськраді, а потім думав, як розрахуватися з самими митцями…, то зараз такої проблеми вже немає. «Художній салон» став настільки популярним серед місцевих і туристів, що ми змогли розрахуватися зі старими боргами і зараз вчасно сплачуємо і оренду, і компослуги. На жаль, про якийсь додатковий заробіток поки що не йдеться, але відсутність боргів – це вже досягнення!».

4748010fee67205f516b852db4a2d4a3.jpg
Так «Художній салон» виглядав до ремонту 

Як пояснив підприємець, «Художній салон» фактично платить міськраді суборенду зі Спілкою художників, але не як творче об’єднання, а як юридична особа-підприємець. 2236 грн коштує оренда виставкового залу для НСХУ і 6344 грн – за місце під салон-магазин для КП «Художній салон». Також близько 6 тис. грн вартують компослуги в опалювальний період. Тож, за його словами, ті звинувачення, які час від часу лунають зі стін міської ради у незаконній підприємницькій діяльності чи наявності боргів, юридично безпідставні.

«Щороку, коли мова заходить про подовження договору оренди, у нас з’являються проблеми, – каже А.Хворост. – Врешті, виявляється, що все законно, але нерви все одно страждають. До того ж, не розумію, чому оренду нам завжди підписують лише на рік, хоча за законом маємо право і на 3, і на 5, і, як «деякі», на 49 років! Цього ж року ми взагалі отримали лист з попередженням, що по закінченні договору оренди (23 вересня) маємо виселитися з приміщення!».

У своєму листі до КОО НСХУ від 04.06.2018р. начальник управління комунальної власності міської ради міста Кропивницького Олег Колюка повідомив про намір використання даного приміщення «для потреб власника» після закінчення поточного договору оренди.

Андрій Васильович намагався з’ясувати, які ж саме наміри має міська влада щодо будинку художників, але йому це так і не вдалося – ні під час особистих зустрічей, ні в письмовому вигляді (надсилав листи на імя того ж Олега Колюки, а також міського голови Андрія Райковича і секретаря міськради Андрія Табалова).

«Проте, під час приватної розмови з одним з не найнижчих працівників міської ради, мені сказали, що питання це вже вирішено «на горі» і Спілка не має шансів на збереження свого приміщення», – зізнався керівник КОО НСХУ.

З аналогічними питаннями щодо дотримання умов оренди і подальших планів на цю будівлю до управління комунальної власності звернулася і Перша електронна газета. У наданій нам відповіді йдеться:

«Відповідно до частини 3 статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», після закінчення терміну договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов’язки за договором, має переважне право, за інших рівних умов, на укладення договору оренди на новий термін, крім випадків, якщо орендоване майно необхідне для потреб його власника. У разі якщо власник має намір використовувати зазначене майно для власних потреб, він повинен письмово попередити про це орендаря не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну договору (про такий намір спілчан і було попереджено – авт.).
При цьому повідомляємо, що управління комунальної власності Міської ради міста Кропивницького є орендодавцем, а не власником майна, а тому саме для потреб управління комунальної власності Міської ради міста Кропивницького майно не планується використовувати.
Міською радою міста Кропивницького або іншим уповноваженим органом не приймалося рішення про необхідність використовувати управлінням комунальної власності Міської ради міста Кропивницького частини приміщення площею 53,2 кв. м по вул. Гоголя, 91/46 у м. Кропивницькому для власних потреб».

Таким чином, питання про подальшу долю приміщення в самому центрі Кропивницького залишається нез’ясованим. Принаймні, для громади і самих художників. Тим часом, аби зберегти «Художній салон», який дійсно є культурною перлиною нашого міста, люди збирають підписи (на стенді, виставленому біля приміщення салону) і готуються до акції протесту, запланованої на 13 вересня, коли знову засідатиме сесія міської ради. Свою підтримку письмово висловили й всесвітньо відомі митці – родини гончарів Фірсових і художників Шаповалових.

«Наступного року наша обласна Спілка Художників відзначатиме своє 30-ліття. Сподіваємося, що до того часу не залишимося безхатьками», – висловив надію Андрій Хворост.

dc2b237344f04b36440cb49419ecd697.jpg

Читайте також: У центрі Кропивницького пікетували проти “віджиму” художнього салону

ecc9569400a08880327ee9a9a107c497.jpg

ee6806b79622e6ed1e341ab08e0955f8.jpg

233ce6e36e7bde1cf1f431d05fa7b150.jpg

93a474ce7c5f0081def69ef73d62a6f0.jpg

3d30cac53739bad0ab65133b0d46958c.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар