Екскурсію в майбутнє адаптаційного центру для військових “СМАйЛ” провели у Кропивницькому

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Тут будуть кімнати для спільного чаювання, спілкування, консультацій та заняття спортом, але поки що це – побита часом будівля колишньої школи №29 у Кропивницькому. Днями на базі приміщення майбутнього центру “СМАйЛ” відбулася екскурсія в майбутнє спільного проекту волонтерів із ГО “Серця Матерів Кіровоградщини” та ГО “ЦРВ “Коловорот” адаптаційного, соціально-реабілітаційного центру для учасників бойових дій та членів їх родин. Самі волонтери назвали цей захід “екскурсією в майбутнє”.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Центр “СМАйЛ” буде знаходитися у приміщенні на території кропивницької школи №29. Воно декілька років пустувало, а нещодавно міські депутати виділили споруду для створення цього соціально-реабілітаційного центру. Екскурсію у майбутнє центру влаштували у одній із кімнат.

Як розповіли голова ГО “Серця Матерів Кіровоградщини” Інна Колпак та очільник ГО “ЦРВ “Коловорот” Андрій Фоменко, абревіатура “СМАйЛ” розшифровується, як соціальна, мотиваційна, адаптаційна локація. Це багатогранний простір підтримки та супроводу військовослужбовця у адаптації після війни, де люди, які пройшли крізь пекло бою, отримають підтримку у боротьбі із особистими викликами та викликами сучасного суспільства.

DSC_0298

Волонтери, психологи, активісти й ветерани об’єднали свої зусилля, аби створити єдину платформу адаптації, куди може звернутися військовий або члени його родини. Це може бути підтримка волонтерів, консультації психологів, юристів, поради у працевлаштуванні, місце для fit-комплексів чи просто простір спілкування з побратимами. Така локація якраз забезпечує систематичність у галузі адаптації колишніх військовослужбовців. Центр є унікальним як для Кіровоградської області, так і для країни загалом, адже аналогів йому немає. Окрім основних напрямків діяльності, планується також створення дитячої кімнати, приміщення для творчості (зокрема, гончарства), а також соціальний хостел для гостей із інших міст області.

“Для того, щоб об’єднати всіх ініціативних, творчих, талановитих людей, які повертаються з війни і спрямувати їх активність у соціально корисному напрямку ми й створюємо цей проект.

Наша крок, який ми робимо сьогодні, він спрямований у бік військовослужбовців, які потребують створення власного простору для самореалізації, задоволення їхньої мотивації на повернення в цивільне життя”, – розповів під час презентації співорганізатор центру, координатор ЦРВ “Коловорот”, кризовий психолог Андрій Фоменко.

Проте це все в планах, а наразі – першочергово потребує заміни дах будівлі, який наразі не витримує жодних опадів. А його заміна, за оцінками фахівців, коштуватиме близько мільйона. Далі – оновлення електро- та водомереж, заміна вікон та дверей, ремонт приміщень. Це вартуватиме – ще близько мільйон гривень. І це якщо виконувати всі ремонтні роботи самотужки. Проте координатори кажуть: ми готові долати ці виклики спільними зусиллями.

“Ми – не мрійники. Ми розуміємо, в якому стані приміщення, і не чекаємо, що все станеться одразу. Ми отримали це приміщення і можливість створити цей єдиний соціальний простір. Але ми шукаємо друзів і однодумців, з якими разом зможемо втілити проект у життя. Ми не чекаємо мільйонні кошти, кожен може долучитися як зможе – чи то купити банку фарби або замінити бодай одне вікно, допомогти гіпсокартоном тощо. Про перебіг ремонтних робіт та витрачання коштів ми будемо публічно звітувати на нашому сайті, який наразі готується до запуску”, – коментує співорганізатор проекту, керівниця ГО “Серця матерів Кіровоградщини”, волонтерка Інна Коппак.

На екскурсії у майбутнє координатори розповіли про те, якими планують облаштувати це приміщення. Роздали умовні навігаційні карти по будівлі “СМАйЛу” і провели міні-екскурсію по кімнатах. Маскувальні сітки, тематичні фотозони із хештегами проекту, оздоблені брендовими кольорами проекту коктейлі, печиво, яке волонтери зазвичай печуть воїнам на передову – такими декораціями і пригощаннями облаштували перше знайомство із проектом “СМАйЛ”.

DSC_0369

На зустріч прийшли волонтери, військовослужбовці, спецпризначенці, фермери-волонтери з різних районів області, керівництво міста. Свою підтримку проекту висловив міський голова Андрій Райкович. За його словами, влада візьме на себе облаштування інфраструктури центру – облаштування під’їзду до будівлі, паркани. На це мають закласти кошти у бюджеті на наступний рік. Навіть у планах – соціальне таксі. Також міський голова запевнив, що водопостачання для центру зможуть забезпечити за пільговими умовами.

“Я дякую тим, хто наважився зробити перші кроки у облаштуванні цього проекту. Тим, хто прийшов на зустріч сьогодні і хто згодиться сприяти розбудові центру згодом.

Такий проект важливий і дійсно потрібний”, – сказав ветеран АТО, активіст Дмитро Яковенко.

Наразі всі ці напрямки у місті працюють. Волонтери щоденно живуть своєю справою, психологи – надають консультації, десь існують пільгові умови для тренувань демобілізованих військових, хтось надає їм юридичні поради. Проте це різні приміщення і навіть локації міста. Натомість “СМАйЛ” ставить за мету об’єднати ці напрямки задля того, аби у людей не було питань, куди їм іти в першу чергу: до юриста, волонтера чи просто залишити час на спілкування з побратимати. Це все вони зможуть отримати в єдиному приміщенні.

“Наразі окремі форми і методи реабілітації застосовуються громадськими організаціями або соціальними закладами, але вони проходять не послідовно, немає єдиної концепції соціалізації. Ми не говоримо “реабілітація”, ми маємо на меті створити простір соціальної адаптації. Де буде панувати принцип – “Рівний-рівному”, де фахівці різних напрямків та волонтери на професійному рівні зможуть не просто надавати послуги з соціально-психологічної адаптації, а робитиме це системно. Наразі ми і так це все зараз робимо. Але у різних місцях і організаціях. І коли людина отримує свій особистий виклик у після виходу зі служби чи у паузі між нею – вона часто не знає, куди звернутися консультація якого фахівця їй потрібна. Тож єдиний простір вирішуватиме це питання і забезпечить послідовність процесу адаптації військовослужбовця”, – коментує психолог Андрій Фоменко.

Якісні і результативні проекти не з’являються в одну мить, тож організатори “СМАйЛу” шукають не формальних “меценатів”, а друзів та партнерів проекту, які будуть не просто підтримувати мрію центру, а командно рухатимуть ідею до втілення. Наразі оформлюється фонд, через який працюватиме “СМАйЛ”. Також у розробці сайт проекту, де буде оперативно публікуватися інформація про перебіг реалізації ремонту, облаштування, витрати коштів тощо. Крім того, на сайті можна буде переглянути профайфали усіх учасників проекту, партнерів – аби люди завчасно знали, до кого вони йтимуть. Також окрема рубрика міститиме фахові матеріали за різними напрямками – від психологічних базисів – до юридичних роз’яснень.

Тож фактично до офіційного відкриття “СМАйЛ” також працюватиме в режимі он-лайн.

DSC_0304

DSC_0314

DSC_0321

DSC_0319

DSC_0399

DSC_0300

DSC_0339

DSC_0309

DSC_0395

DSC_0316

DSC_0335

DSC_0318

DSC_0341

DSC_0344

DSC_0349

DSC_0357

DSC_0360

DSC_0406

DSC_0364

DSC_0371

DSC_0381

DSC_0423

DSC_0383

DSC_0403

DSC_0412

DSC_0404

DSC_0385
дах приміщення
DSC_0387
дах приміщення

DSC_0398

DSC_0388

DSC_0389

DSC_0390

DSC_0392

DSC_0393

DSC_0396

DSC_0407

DSC_0408

DSC_0415

DSC_0417

DSC_0418

DSC_0419

DSC_0420

DSC_0421

DSC_0422

DSC_0425

Фото: Дмитро Васильєв

Поширити:

Залишити коментар:

коментар