“Червоний” у Кропивницькому: аншлаг, черги за автографами і “вбивство хохла” у собі

зображення: vezha.vn.ua

В один з таборів ГУЛАГу приходить новий етап. Серед новоприбулих в’язнів опиняється колишній командир УПА Данило Червоний, на якого чекає не лише тяжка робота, знущання керівництва та протистояння із “чорною мастю”, але й міцна підтримка побратимів. Разом вони не тільки змінять табірний порядок, а, зрештою, піднімуть повстання й здобудуть справжню свободу.

Так у березні 2016 року автор однойменного роману та сценарію стрічки Андрій Кокотюха описував сюжет фільму “Червоний”, допрем’єрний показ якого відбувся у Кропивницькому вчора, 16 серпня. Стрічка зібрала повний аншлаг у кінотеатрі “Портал” – понад дві сотні кропивничан завітали на показ українського гостросюжетного історичного фільму. 

Крім автора роману та сценарію фільму Андрія Кокотюхи, презентувати стрічку кропивничанам приїхав виконавець однієї з головних ролей Ігор Колтовський та радник голови Верховної Ради України Андрій Малик.

Презентуючи “Червоний” Андрій Кокотюха розповів, що фільм знятий за третьою частиною однойменної книги, яка вийшла друком у 2012 році:

“Роман з’явився на хвилі успіху роману Василя Шкляра “Чорний Ворон”. Українці показали, що вони хочуть знати українську історію краще, і так з’явився попит на історичну літературу. Написавши “Червоний”, я почав цей попит задовольняти. Минуло вже 5 років, і я написав 14 історичних романів”, – розповів письменник.

Можливість екранізації книги почали обговорювати також 5 років тому, коли твір Андрія Кокотюхи отримав гран-прі конкурсу “Коронація слова” як кращий історичний роман. Продюсери компанії “ІнсайтМедіа” відразу запропонували письменнику зняти фільм за книгою. У 2014 році проект стрічки виграв конкурс від Держкіно, проте на заваді зйомкам стали події у країні. Майдан та війна на сході України відтермінували реалізацію проекту, оскільки, за словами Андрія Кокотюхи, вони з продюсерами розуміли, що кіно тоді було не на часі.

Можливість бути втіленим проект фільму “Червоний” отримав два роки тому – після заборони російського кіно в Україні. Команда проекту знову виграла конкурс від Держкіно і у 2016 році в Кривому Розі почалися зйомки історичної драми.

“СПОЙЛЕР” ВІД КОКОТЮХИ: ВПЕРШЕ НА МОЇЙ ПАМ’ЯТІ УКРАЇНЕЦЬ НЕ ЗАГИНЕ З КРИКОМ “СЛАВА УКРАЇНІ”. ВІН ПЕРЕМОЖЕ ВСІХ СВОЇХ ВОРОГІВ

Спойлер, англ. to spoil - «гадити», «отруювати», «псувати» - в кіно, комп'ютерних іграх, літературі спойлер - передчасно розкрита важлива інформація, яка псує враження від гри/книги/фільму і руйнує їх інтригу.

За сюжетом роману герой – український повстанець, командир УПА Данило Червоний воює, потім потрапляє у пастку НКВС, а з пастки – у табір. За словами Кокотюхи, табірна частина твору дуже розширена у фільмі.

Автор роману зізнається, що завжди, починаючи від прем’єри проекту, розповідає фінал фільму.

“Це називається “спойлер”, але мені від цього ні холодно, ні жарко. І вам розкажу, чим цей фільм закінчиться. У фіналі українця не вб’ють. Вперше, на моїй пам’яті, українець не загине красиво під кулями та під шаблюками ворогів чи на шибениці з криком “Слава Україні”. Він переможе всіх своїх ворогів, – розкрив таємницю Андрій Кокотюха. – “Досить вбивати українців” – кажу я! Причому це стосується і сьогоднішньої ситуації. Досить вбивати українців на фронті, досить, щоб вони гинули в тилу. Досить пишатися поразками, треба пишатися перемогами!”

Андрій Малик, який вже бачив стрічку на допрем’єрному показі у Верховній Раді, відзначив, що кожен українець, який перегляне фільм і зрозуміє його, буде дивитися на багато речей по-іншому:

“Цей фільм, він  – український! Тому що у кінці фільму українець перемагає. Ми пам’ятаємо “Нескореного”, який в кінці говорить трагічний монолог і гине, ми пам’ятаємо “Залізну сотню”, коли сотня йде в гори і гине. А тут ситуація зовсім інша. Тут буде наступний фільм, і всі ми чекаємо нових перемог від Червоного”, – переконаний радник голови Верховної Ради.

ВИСНАЖЛИВА, АЛЕ РАДІСНА РОБОТА

Ігор Колтовський, який у фільмі грав “злодія в законі” Колю Тайгу, розповів кропивничанам, що з творчої точки зору, роль у такому історичному фільмі є величезною радістю. Але відзначив актор і надважкі умови під час зйомок.

“Ми почали знімати на початку березня, було дуже холодно. Знімали у штольні, вітер, сніг, по коліна у багнюці. Для того, щоб була фактурна картинка, гримери нас іноді просто кидали у ці калюжі. Іноді нам по 2-3 години робили грим. Я вже мовчу про нічні зйомки. З цієї точки зору, робота була досить виснажливою. Але вона водночас була дуже радісною”, – поділився враженнями Ігор Колтовський.

Він у фільмі здійснив фантастичне перевтілення. Скромний та інтелігентний чоловік у житті, яскраво перевтілився в “Червоному” у “злодія в законі”.  Іноді було важко повірити, що це одна й та ж людина.

Як зазначив актор, переглянувши фільм, він виділив для себе найголовніше – людину, її бажання жити і бути вільною.

“ЧЕРВОНИЙ” – СТАРТОВИЙ МАЙДАНЧИК ДЛЯ “ВБИВСТВА ХОХЛА” У СОБІ 

Андрій Кокотюха під час презентації сміливо і без зайвої скромності заявив, що “Червоний” – це українське кіно, орієнтоване на масового глядача.

“Якби такі фільми почали знімати в Україні хоча б 20 років тому,  у нас би сьогодні не було війни” – щиро переконаний письменник.

Андрій Малик, у свою чергу, назвав історичну стрічку “Червоний” стартовим майданчиком нового українського кінематографу і стартовим майданчиком для “вбивства хохла” у собі.

“Я думаю, що Червоний буде одним з тих персонажів, який виховуватиме в наших дітях, і в нас самих почуття гордості, за те, що ми є українцями”, – переконаний він.

 На думку Андрія Кокотюхи, фільм відкриває перед глядачем невідомий пласт історії України про табірне життя українських повстанців. Саме третя частина роману, де головний герой командир УПА Данило Червоний потрапляє в табір та веде відчайдушну боротьбу за життя і волю проти начальника табору й різних тюремних каст – найбільше зацікавила читачів. Такий висновок, за словами письменника, він зробив із листів-відгуків, які йому надходили.
“Хто цікавився історією, дуже багато читав про лісову частину боротьби повстанців. І дуже мало пишуть у спогадах про табірну частину. Коли наші повстанці опинялися в таборах, ГУЛАГ діяв вже протягом 25 років. Чверть століття вже діяв монолітний архіпелаг. Він жив за своїми законами, у ньому сиділи герої радянського союзу, професори, академіки, фронтовики за анекдот. Ніхто особливо не обурювався, всі сиділи і тягнули свою лямку. І тільки з приходом українців, литовців та грузинів почалися перші бунти та повстання в таборах, які призвели до того, що через 10 років їх було ліквідовано. Таким чином українці зламали сталінську систему таборів. І саме про це наш фільм”, – розповів Андрій Кокотюха.
Насамкінець презентації “Червоного” автор однойменного роману та сценарію стрічки розповів про свої мрії – щоб українці почали цитувати українське кіно, а не старі радянські фільми.
“Я, як автор, намагався виписувати діалоги так, щоб їх хотілося цитувати. Персонаж Ігоря Колтовського Коля Тайга говорить фразочки, які на майданчику стали локальними мемами. Дуже хочеться, щоб наше кіно цитували, щоб фотографії українських акторів висіли у фойє наших кінотеатрів та були на обкладинках глянцевих журналів. Мені дуже хотілося б, щоб наших акторів впізнавали, щоб у них брали автографи, щоб дівчатка поряд з постерами Бреда Піта та Леонардо ді Капріо розмістили наприклад постери Миколи Берези (виконавець ролі Червоного), Ігоря Колтовського, Олега Шульги, Олександра Мавріца”, – поділився думками Андрій Кокотюха.
Після цікавої та щирої розмови кропивничани майже ущерть заповнили “синій” зал кінотеатру “Портал”. Показ фільму в Кропивницькому організовано в рамках всеукраїнського промотуру “Червоного” за підтримки благодійного фонду Станіслава Березкіна “Добротвір”.
Коли на екрані вже з’явилися кінцеві титри увесь зал піднявся і декілька хвилин аплодував авторам стрічки. А після фільму у фойє кропивничани ще довго фотографувалися з Андрієм Кокотюхою та Ігорем Колтовським і влаштовували черги за автографами.

Хто не потрапив на допрем’єрний показ, зможе переглянути фільм вже з 24 серпня – саме на День Незалежності “Червоний” вийде у прокат.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар