Два тижні після падіння кропивничанки з маршрутки: водій працює, жінка лікується сама, а в міськраді “усе добре”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© www.nenudi.net

Як уже повідомляла Перша електронна нещодавно на Лелеківці з маршрутки №6 випала жінка, через те, що водій рушив з місця, коли вона заходила. Тиждень 67-річна кропивничанка пролежала у обласній лікарні із діагнозом “струс мозку”. А у цей час їй сказали, що той самий водій – знову за кермом маршрутки №6. За інформацією управління транспорту, кримінальне провадження не відкривалося, а витрати на лікування взяло на себе підприємство. А як насправді?

Як це сталося…

67-річна кропивничанка Лідія Іванівна той випадок пам’ятає погано, адже усе сталося буквально за хвилину. Почала заходити до маршрутки і за кілька секунд – втратила свідомість через удар головою об асфальт:

“Я вранці чекала на маршрутку №6 на зупинці. Коли вона під’їхала, ми почали заходити. Я стала на першу сходинку. За мною йшла жінка з кравчучкою. Щойно водій її побачив, він сказав щось на кшталт, що не буде везти (я точно слова не пам’ятаю, бо все було дуже швидко).

Водій рушив з місця. Я впала. Втратила свідомість”, – розповідає Першій електронній Лідія Іванівна.

За словами жінки, їй згодом телефонував чоловік, який також був на зупинці в той час, і став очевидцем події. Він казав, що даватиме свідчення у справі, адже, як переповідає його слова пенсіонерка, “таким водіям не місце у сфері пасажирських перевезень”, а цей випадок не варто залишати просто так. Також чоловік їй повідомив, що бачив цього водія на тому ж маршруті №6. Тож, поки постраждала ще лежала у лікарні, він знову почав возити пасажирів.

“Водії і так не охоче беруть пасажирів пенсійного віку. Але щоб так нахабно “відмовляти” – це вже за край”, – додає кропивничанка.

Через тиждень жінку виписати із нейрохірургічного відділення обласної лікарні. Далі, за її словами, медики радять продовжити лікування за місцем проживання. А ще жінка розповіла, що майже 30 років тому в неї вже була складна травма голови, що зараз ускладнює лікування.

Поліція продовжує розслідування

За словами начальника управління транспорту Олександра Вергуна, у відкритті кримінального провадження поліція відмовила, адже у жінки – легкі тілесні ушкодження. А водія відсторонювали від роботи якраз на час дослідження обставин справи:

“Випала вона з маршрутки через те, що водій під час руху не закрив двері. Потім викликали “швидку” і поліцію. Жінку госпіталізували. Вона до 4 серпня лежала в лікарні. Слідчий міського відділу займався цією справою. За “ступенем тяжкості” цієї ДТП – у жінки легкі тілесні ушкодження. Кримінальне провадження по цій ситуації поліція не відкривала. Водій на період слідчих дій (поки розбиралися і кваліфікували справу: чи то легкі чи середньої тяжкості) був відсторонений від роботи. На даний час водій працює на маршруті. Поліція відмовила у відкритті кримінального провадження”, – каже Олександр Вергун.

Також, за його словами, повідомлено про подію в Укртрансбезпеку, яке здійснює контроль за роботою пасажирського транспорту:

“Поліція склала протокол про адмінвідповідальність за те, що він рухався із відкритими дверима, і заходи з боку контролюючих органів були вжиті. Якби ушкодження були середньої тяжкості, то могли б відкрити провадження”, – звітує про вжиті заходи Олександр Вергун.

Проте, за інформацією речниці ГУ НП у Кіровоградській області Віталіни Бевзенко, досудове розслідування триває, оскільки ступінь тяжкості тілесних ушкоджень наразі не визначено:

“Інформацію за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 ККУ. Триває досудове розслідування, у рамках якого опитано громадян. Нині слідчі чекають довідки з лікувального закладу. У подальшому також буде призначено судово-медичну експертизу, за результатами якої і буде прийнято остаточні рішення. Якщо ж тілесні ушкодження, які отримала потерпіла, справді виявляться легкими, матеріали з кримінального провадження будуть виділені (вилучені – ред.) та направлені до патрульної поліції для подальшого реагування”.

Оплатив лікування чи ні – от у чому питання?

Про діагноз “струс мозку” Олександр Вергун вперше почув від кореспондента Першої електронної:

“За моєю інформацією, до 4 числа у неї не було ніяких зауважень. Їй водій оплачував лікування – усі витрати взяв на себе водій і підприємство. А з п’ятниці-суботи у них (жінки і її сина) різко змінилося ставлення і вони вимагають моральні збитки, на скільки я знаю, у розмірі 20 тис. грн. Але у такому випадку ні поліція, ні Укртрансбезпека їм не допоможе – треба звертатися з позовом до суду”.

Проте Лідія Іванівна каже, що до неї приходив водій з донькою, але ніяких чеків вони не брали і всі витрати на лікування оплачувала родина жінки. За словами постраждалої, водій намагався домовитися мирно, а його донька підняла скандал, внаслідок чого пенсіонерці стало зле:

“Він сказав, що ви не переживайте – ми все оплатимо. Він спокійний чоловік. А дочка підняла скандал – мовляв, у неї є зв’язки якісь там і вони допоможуть вирішити це питання.

Як вона почала скандалити, мені стало зле. Прийшов лікар і сусідки по палаті розповіли йому, що до мене тут приходять, нерви псують. То лікар сказав, “щоб ноги їхньої тут не було”.

Лідія Іванівна каже, що вона не хоче писати заяву на відшкодування матеріальних збитків. Вона просить тільки повернути кошти за лікування.

“І я б не хотіла піднімати цього питання. Хоча б він мені повернув за лікування. Я не хотіла б його так карати, у мене ж теж діти. Я хотіла б по-доброму з ним розійтися. Але ніхто до мене не приходить. Я не хочу ні з кого вигоди. Якщо він погодиться відшкодувати витрачене, я згодна. Я не хочу нічого – ніяких тяганин. Але якщо не захоче, то я суто принципово буду змушена продовжувати це все, щоб він зрозумів: за все потрібно розплачуватись, – розповідає жінка і додає, – У мене теж немає здоров’я ходити по судах – мене зараз заносить у сторони, я втрачаю координацію. Це додалося до того всього, що в мене було – я 29 років на групі інвалідності. Двічі в рік у лікарні лежу. А тут раптом ця травма”.

Запитати у ФОП Кобченко В.В., чи відшкодовував водій лікування постраждалої і чи винесли йому на роботі догану, Першій електронній з’ясувати не вдалося. Минулої п’ятниці, 4 серпня, у приймальній підняли слухавку на дзвінок журналіста. Проте, щойно секретар дізналася суть питання, порадила зателефонувати завтра – у суботу. Із того часу слухавку ніхто ні піднімав – кілька десятків дзвінків журналіста лишилися без відповіді.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар