“Молитовне стояння” Московського патріархату у Кропивницькому: не знаєм чим і як, але нашу віру утискають

Сьогодні, 18 травня, у Кропивницькому священнослужителі та прихожани Української православної церкви Московського патріархату організували ходу і «молитовне стояння», виступаючи проти прийняття двох законопроектів № 4511 і 4128, які вони називають «антицерковними». Проте не всі з учасників акції знали, які саме пункти законопроектів «утискають» їхню віру і нібито загрожують закриттям храмів.
Колона із кількох сотень на чолі зі священниками рушила із двору Кафедрального собору Свято-Різдва Пресвятої Богородиці, що по вул. Великій Перспективній (навпроти спортшколи), і прийшла на Площу Героїв Майдану. Біля собору перед початком ходи сконцентрувалася величезна кількість правоохоронців.

Переважну більшість колони складали літні жінки, багато з яких тримали у руках маленькі ікони. Також у мітингуючих у руках були плакати з написами «Захистимо батьківську віру», «Зупиніть свавілля ворогів церкви», «Ні міжрелігійній війні» тощо.

«Аполітична» хода проти «врагов рода человеческого»

На площі Героїв Майдану один із священнослужителів наголосив, що їхня зустріч сьогодні – аполітична:

«Сьогодні, дорогі брати та сестри, ми з вами зібралися не заради політичного мітингу. Сьогодні ми зібралися, щоб і тут прославити воскреслого Хреста, а де воскрес Христос, там правда. Давайте, дорогі друзі, будемо звершувати наше «молитовне стояння» і просити Господа, щоб послав напоумлення нашим депутатам. Щоб вони розуміли, що якщо вони приймуть ці закони, вони знехтують права більшості віруючих тої держави, де вони являються кермачами».

Проте не обійшлося сьогодні на заході і без неоднозначних заяв. Один зі священників під час цього «молитовного стояння» заявив про утиски «Святої Єлисавети», ім’ям якої, на його думку, названо наше місто і фактично назвав Верховну Раду України «врагом рода человеческого», а депутатів «безбожниками».
Його виступ подаємо мовою оригіналу:

«Ми сегодня просим у Бога помощи, чтобы он защитил нас от вмешательства врага рода человеческого в нашу духовную жизнь. Это вмешательство выражается тем, что сегодня, как вы знаете, в Верховной Раде Украины будут голосовать за законы, которые нарушают Конституцию Украины. Мы сейчас не говорим о духовной церкви, мы говорим о светской церкви. Мы молчим, что попирается память о святой праведной Елисавете, имя которой носит носит наш город. (…) Сегодня желают подчинить наше церковноначалие светским властям, людям коротые не имеют отношения не только к церкви, а которые являются невереующими, безбожниками. Мы об этом говорим открыто, не стесняясь. (…) Те законопроекты, которые были поданы, они написаны людьми, которые не имеют отношения к православной церкви…»

(Повний аудіозапис виступу священника)

Поміж виступами священнослужителів УПЦ МП усі присутні співали молитви російською мовою.

«…ну, ви самі знаєте які закони».

Перша електронна намагалася поговорити з людьми, які йшли у колоні, проте більшість з них не бажали спілкуватися, відправляючи журналіста за інформацією до священників.
А ті декілька людей, з якими вдалося поспілкуватися, не змогли пояснити, яким чином релігійні законопроекти утискають права віруючих.

«Ми прийшли захищати нашу віру, ми хочемо ходити у ту церкву, в яку ми хочемо, а не в яку нам скаже Верховна Рада. У цих законопроектах щось таке міститься – священники вам більше пояснять, тому що ми в політиці не дуже розбираємся», – розповіла журналісту Першої електронної учасниця ходи Світлана.

На запитання про те, як вийшло так, що пані прийшла на мітинг і сама не знає за що, чи проти чого, вона відповіла:

«Чому не знаємо? Ми знаємо. Хочуть забрати храми наші, віру нашу, прийняти такі закони… ну, ви самі знаєте які закони».

Інший чоловік, який не захотів називати своє ім’я, заявив, що, на його думку, Українська православна церква Київського патріархату – це безбожники і розкольники, а Патріарх Київський Філарет – зрадник, підданий анафемі. А про конкретну мету заходу він сказав:

«Я проти двох законів, якими хочуть передати Міністерству культури право призначати священників, владик. Як може цивільна людина, яка у цьому не розбирається, їх призначати?».

Інші три жінки, які стояли і слухали молитви, зовсім не побажали спілкуватися, мовляв, «мы не уполномочены». Одна з них сказала, що прийшла підтримати свою православну віру.
Ніхто з опитаних не міг чітко розповісти, яка саме норма цих двох законопроектів утискає їхню віру чи може спричинити закриття храмів тощо. А саме ці «наслідки» законопроектів, за словами учасників акції, стали причиною того, що містяни вийшли протестувати.

Це «молитовне стояння» тривало до обіду, після чого всі розійшлися.

Створеним ажіотажем УПЦ МП сама підтвердила своє усвідомлення, що Росія – агресор

Аби пролити світло на питання, яке стало причиною цієї акції московської церкви, Перша електронна розповість своїм читачам про законопроекти № 4511 і 4128, які стали її причиною.
Ці два законопроекти є у сьогоднішньому порядку денному засідання Верховної Ради.

Проект Закону № 4511 від 22.04.2016 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором» має завданням надання особливого статусу релігійним організаціям, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана у ВР державою-агресором, зокрема передбачається:

  • особливу процедуру реєстрації статутів таких релігійних організацій;
  • підписання договорів (угод) між державою та керівництвом вказаних релігійних організацій;
  • встановити погодження кандидатур, що призначаються до керівництва релігійних організацій на центральному та регіональному рівні із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії.

Крім того, пропонується в обов’язковому порядку погоджувати з державним органом, який здійснив реєстрацію статуту, запрошення іноземних громадян для проведення проповідницької діяльності на території України та ін.

Авторами законопроекту є народні депутати О.М. Петренко, А.М. Левус, О.В. Медуниця, О.М. Бригинець, І.А. Артюшенко, С.В. Висоцький, Д.Б. Тимчук, Б.М. Матківський, Ю.В. Бублик, О.В. Опанасенко, О.О. Скрипник, О.С. Масоріна та Ю.В. Тимошенко.

У пояснювальній записці до закону вказується, що метою прийняття законопроекту є захист національних інтересів України.

Проект Закону № 4128 від 23.02.2016 «Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” (щодо зміни релігійними громадами підлеглості)», згідно з пояснювальною запискою, розроблено з метою забезпечення представників релігійних громад правом на свідомий вибір та вільну і безперешкодну зміну підпорядкованості релігійним центрам для задоволення своїх релігійних потреб і гідного виразу релігійних почуттів.

Завданням законопроекту є унормування процедури зміни приналежності релігійних громад діючим в Україні і за її межами релігійним центрам (управлінням).

Як зазначає один з авторів законопроекту № 4511 нардеп Дмитро Тимчук, дивно, що крім лише однієї церкви в особі УПЦ МП ніхто в Україні особливо цим законопроектом не перейнявся, а створеним ажіотажем УПЦ МП сама підтвердила своє усвідомлення, що Росія – агресор.

«… в законопроекті немає жодної згадки ні про УПЦ МП, ні про іншу церкву – йдеться про «віртуальні» релігійні структури, які управляються з держави-агресора. Так що вітаємо з прозрінням, панове релігійні діячі на ставці ФСБ. На злодієві шапка горить.
Головний аргумент московських попів, путінських і українських проросійських «експертів» і ЗМІ проти цього законопроекту – мовляв, держава хоче втрутитися в справи церкви. До слова, в лавині проплачених публікацій в ЗМІ (а за гріш їх друкували і цілком проукраїнські мас-медіа, «Гугл» в допомогу) ідеологи Кремля волають про те, що в Україні мало не почалися гоніння на християн (?? !!). Про істинну суть законопроекту ні слова.
Суть же в тому, що задовго до агресії Росії парафії однієї з релігійних організацій в Україні з центром в Москві по суті були і є абсолютно легальними майданчиками путінської машини зомбування. З початком агресії вони залишаються розсадниками українофобії та антиукраїнської пропаганди в нашій країні. Храми і монастирі цієї церкви на Донбасі з перших днів агресії були перевалочними базами і складами зброї терористів і російських окупантів, а священнослужителі цієї церкви не тільки воювали, а й очолювали терористичні банди, вбивали українців. Це, на думку критиканів законопроекту, очевидно, не «втручання» церкви в справи держави», – написав Дмитро Тимчук у своєму Фейсбуці.

Ще один з авторів цього законопроекту нардеп Олександр Бригинець зазначає, що обидва проекти і так дуже компромісні та «м’які».

«Один закон роз’яснює, як релігійна громада може змінити підпорядкування. Інший закон вимагає від церкви, підпорядкованої окупанту, офіційно засвідчити підтримку українських законів, а високопосадовці цієї церкви узгоджуються з державою.
Тобто, закони є, як на мене, дуже компромісні, але лише така м’яка форма може дати можливість зібрати 226 голосів», – пише Олександр Бригинець у своєму Фейсбуці.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар