На Кіровоградщині збільшилася кількість жінок на “чоловічих” посадах

Ілюстративне фото

В Кіровоградській області після повномасштабного вторгнення збільшилася кількість жінок, які влаштовуються на посади, раніше очолювані чоловіками.

Про це під час брифінгу повідомила  начальниця управління реалізації політики зайнятості  обласного центру зайнятості Тетяна Кеслер, інформує Перша електронна газета.

За словами посадовиці, ринок праці після початку великої війни зазнав суттєвих змін.

“Певна кількість роботодавців пішли з ринку праці, певна – релокувалися і намагаються відновити свої виробничі потужності.

Сьогодні спостерігаємо суттєву кризу, брак кадрів.

Одним із методів  подолання цієї кризи є залучення до працевлаштування на умовно “чоловічі” посади жінок”, – розповіла Тетяна Кеслер.

Попри скасування у 2017 році офіційного поділу професій на чоловічі та жіночі серед вакансій і досі  збереглася тенденція поділу спеціальностей, які передбачають працевлаштування суто жінок, або чоловіків, що пов`язано зі специфікою роботи, фізичним навантаженням, графіком роботи й т.д.

“Мобілізація забрала з робочих місць кваліфікованих працівників, це і керівництво підприємств, і інженери та робітники. Для того, щоб забезпечити економічну сталість підприємства та його ефективну діяльність, роботодавці почали укомплектовувати певні вакансії, беручи на роботу саме жінок”, – зазначила посадовиця.

За її даними, ще 5-6 років тому гендерний склад  безробітних був рівномірним, тобто 50% чоловіків та 50% жінок, наразі ці показники  суттєво змістилися.  З початку року до обласної служби зайнятості звернулися близько 14 500 безробітних, з них – понад  11 тисяч жінок. Серед 5 тисяч працевлаштованих завдяки сприянню центру зайнятості 80%  – жінки.

“Спостерігається певна тенденція: збільшується частка жінок, які працевлаштовуються на умовно “чоловічі” посади. Є досвід прийняття жінок на посади водіїв, операторів деревообробних верстатів, очисників стічних вод. Окрім цього, маємо кейс, де жінка почала працювати машиністом конвеєра на Новокостянтинівській шахті. Це жінки, які до того, як почали  освоювати подібні професії, працювали на зовсім інших роботах. Вони були вчительками, продавчинями в продуктових магазинах, бухгалтерками. Близькі люди цих жінок були мобілізованими й виникла потреба заповнити робоче місце та утримати сім`ю, тому вони зважуються на такі кроки”, – пояснила Тетяна Кеслер.

У службі зайнятості жінкам пропонують послуги професійного навчання, є можливість отримати ваучери на навчання за різними напрямками.

“Є жінки, які взяли ваучери  для того, щоб опанувати роботу електромонтера, є попит на роботу в галузі елекроенергетики, автоматизації сільськогосподарського устаткування. Поступово ніші,  які раніше майже на 100% були зайняті чоловіками, сьогодні опановують жінки”, – підсумувала посадовиця.

Нагадаємо,  «Гідросила АПМ» потребує працівників (ВАКАНСІЇ)


Читайте також: 
понад 200 вакансій для людей з інвалідністю є на Кіровоградщині

Поширити:

Залишити коментар:

коментар