Фельдшер Степ, або Людина з хрестиком

“Доброго вечора, студіє! Доброго вечора, ведучий! З вами знову на зв’язку ваш улюблений фельдшер медичного пункту. Я довго відкладав цей момент, відтягував, намагався уникнути, але… дорогі мої українчики, медикам мого батальйону знову потрібна допомога”.

На це легке і жартівливе повідомлення я випадково натрапила у Фейсбуці. Виявилось, що його автор – наш земляк, який нині служить у медичному пункті 471 окремий піхотний батальйон 144 окремої піхотної бригади. Він погодився на пропозицію про інтерв’ю.

Ми починаємо розмову увечері. Я – зі світлої і теплої кімнати у Кропивницькому, Сергій Степанов – з села на Чернігівщині, де проходить північний кордон фронту. Він сидить під дерев’яною хатою – своїм тимчасовим домом і можна й не уточнювати – відразу впізнається Полісся. Саме там перебуває на виконанні завдань його підрозділ.

460639017-1000842581793162-7808889399640146268-n

Сергій – фельдшер батальйону. Він командир екіпажу, який займається евакуацією поранених із поля бою до стабілізаційного пункту, крім того, до функцій фельдшера Степа (такий у нього позивний) входить і допомога при недугах військовим та цивільним.

Сергій народився у Кропивницькому. Каже «ще за совєтів» і мені здається, що це має бути давно, але йому 34. Виріс і навчався у Кропивницькому, за першою освітою – перекладач, до вторгнення працював в Міжнародних авіалініях України перекладачем та консультантом. “Маленьким кишеньковим допоміжником”. Так, жартуючи, Сергій розповідає про своє життя “до”.

458225225-1252351375908785-6905880137366684357-n

Хоча “до” було рішення покинути роботу і вступити у… медичний коледж. На медика почав навчатися у 2020 році в коледжі ім.Мухіна. Чому в такому відносно пізньому віці?

“Завжди хотілось побачити внутрішній світ людини”, – знову жартує Степ.

За другою освітою він медичний брат, закінчивши медколедж влітку 2023-го, за три дні після отримання диплому він пішов у військкомат.

“Я знав, що піду у ЗСУ. Звісно, було бажання мобілізуватись раніше, але я вирішив підготувався. Просто подумав, що якщо піду, не отримавши потрібні знання, з мене буде менше користі”, – по-мудрому розповідає молодий чоловік.

Родина Степанових до війни не мала жодного стосунку до військової справи, та склалось так, що старший брат Сергія – учасник бойових дій, під час оборони на Запорізькому напрямку отримав поранення і втратив ступню. Маючи за приклад старшого, пішов на фронті і молодший.

460148618-542537738291833-605845237746070412-n

– Розкажи про свій позивний? Степ – це від Степанов?

– Все дуже просто, мене попросили придумати позивний, щоб не був пов’язаний із діяльністю, щоб ворог не міг зрозуміти, чим я займаюсь. Справа в тому, що на медиків полюють з особливою пильністю, це дуже ласа ціль для ворога. Ну… я просто прибрав зайві літери зі свого прізвища.

– Сергію, як починається твій робочий день, якщо можна так назвати…

– Робота евакуаційного екіпажу розпочинається з посіріння. Ми працюємо з сірої доби до сірої доби – з надвечір’я або світанку, коли найважче розпізнати наш транспорт, адже медевак – ласа здобич для російських дронів, за нами особливо полюють. В екіпажі троє: я, водій і санітар. Я – командир екіпажу, людина з хрестиком. Нам повідомляють тяжкість пораненого (важкий, середній, легкий) і кількість. Після цього ми чекаємо, коли броньовані машини привезуть цих поранених до нас. Ми надаємо долікарську допомогу – діємо згідно з протоколами (тампонування, турнікет, постановка внутрішньовенного катетеру).

Після того, як бачимо, що пацієнт стабільний, пересуваємось на стабілізаційний пункт. Останній випадок – побратим отримав поранення ніг, наступивши на міну. Там була крововтрата, він уже був у стані сплутаної свідомості, його довго не евакуювали. Я його якраз віз на стабпукт, тримав за руку, він питав, чи я поруч, питав, чи цілі нігті, а я відповідав, що ще поведу його на педикюр. Це була мінно-вибухова травма, переломи кісток, голеней…

А найбільше мене засмутило, коли я дізнався про смерть побратима Сергія Мельничука, він родом із Малої Виски. У ного залишилась дружина і двійко діток. Він був такий життєрадісний, завжди посміхався, був веселим… Але насправді коли ти чуєш про смерть будь-кого, коли тобі привозять білий пакет або ти перекладаєш загиблого у білий пакет… Це дуже складно.

461595518-571168065487797-1963577760629363190-n

– Ти розказуєш про речі, від яких холоне кров, що допомагає триматись?

– Я справляюсь з допомогою побратимів. Знаєш, як кажуть, гуртом легше боятися ворога. Ми намагаємось перевести все у жарт, але медичні жарти бувають чорні, то я не наводитиму приклад.

Чи змінився я? Так, всі хто потрапляє на фронт, змінюються. Можливо, я став більш жорсткішим у плані емоційному. Найголовніше – не втратити межу між бути емпатичним і вміти поставити “екран”.

Ми можемо поспілкуватись із психологом, також у мене є номери служби, яка надає психологічну допомогу. У нас ще є група по контролю бойового стресу, можемо поділитись думками із бригадним психологом, я знаю хлопців, які так і робили, але дякую Всесвіту і Богу, сам якось пораюсь.

– Ти ніколи не шкодував, що пішов добровольцем?

– Чесно? Іноді шкодую, але потім кажу: «Сергію, ану прийди в себе!».

458141287-1249808712705039-5883293418359673552-n

– Сергій, як ти ставишся до того, що для того, аби зібрати кошти на ЗСУ, інколи доводиться танцювати умовні танці з бубном, щоб переконати людей поділитись грішми?

– Хоча ми й витрачаємо деяку частину своїх коштів на закупівлю, на жаль, іноді треба звертатись до громадськості.

Слава Богу, немає байдужих, є ті, хто відгукуються. Іноді соромно буває просити, найчастіше допомагають рідні, друзі.

Тож принагідно дякую усім, хто звертає увагу, поширює інформацію про збори.

– Зараз вам потрібно зібрати 130 тис. грн. Розкажи, куди підуть ці гроші?

– Ми досить тривалий час працювали на Курахівському напрямку, зараз виконуємо певні завдання на Півночі. Перебування на Донеччині виснажило наші ресурси. Під словом “ресурси” я маю на увазі інфузійні матеріали, медикаменти, перев’язувальні матеріали… Другий важливий пункт, на що плануємо витратити гроші – це підігрівачі для інфузій. Це корисна штука, бо вже вночі холодно і хлопці, які стоять на позиціях, при пораненні можуть отримати переохолодження.

Поранена людина не продукує тепло і для того, щоб її зігріти, необхідно внутрішньовенно вводити підігріті розчини. Це девайс, який коштує немало – 22 тисячі гривень. Оскільки у нас два евакуаційні авто, то треба два такі апарати. Крім того, плануємо купити монітор пацієнта, ми вже придбали два таких. Це механізм, який показує вітальні показники організму. Можна було б користуватися тонометром, але монітор допомагає звільнити тобі руки. Ну, якщо простіше, то це той апарат, який у фільмах пікає.

Інфузійні розчини – це у пляшечках, які ми вводимо, коли людина при пораненні втрачає велику кількість крові. Для того, щоб відновити об’єм крові у кровоносних судинах, ми робимо інфузії і таким чином поповнюємо недостачу, піднімаємо тиск. Купимо знеболювальні, ліки проти нудоти (поранення може супроводжуватись контузією, а її ознаки – нудота, шум у вухах, запаморочення).

458772854-1980609512436751-8333778780401183581-n

– Може це максимально дурне запитання, але… держава хіба не забезпечує цим?

– Не буду кривити душею, держава допомагає, виділяє препарати, які нам необхідні. Але для своїх побратимів ти завжди хочеш найкращого. Держава не видає підігрівачі, не видає монітори пацієнтів. Я не буду казати, що не дає нічого, але цього на жаль, не достатньо.

Крім того, ми допомагаємо і цивільним. Наприклад, на Донбасі надавали допомогу жінці, яка отримала контузію після обстрілу КАБами. Часто звертались люди, які не змогли виїхати з окупованих територій – виміряти тиск, поділитись таблетками від хвороб серця, проти застуди. Ми збирали кошик з препаратами і віддавали їм. Звичайно, ми намагалися переконати їх, щоб вони виїжджали…

– Як відпочиваєш? (Якщо це доречне запитання про перебування на війні…)

– Я сплю, слухаю музику. Можу насолоджуватися заходом сонця.

– Ти мабуть чув, як у Кропивницькому намагались вшанувати героїв, але втрапили у скандал? Маю на увазі історію зі сливами, які посадили нібито на честь героїв, але водночас і на День міста.

– Так, на жаль, у нас дуже багато речей, які роблять під прикриттям типу «на славу ЗСУ».

Ці сливи… Зараз уже дали пояснення, мовляв, у них не така розвинена коренева система, а 270 – це кількість років. Але мені здається, що не варто було б казати, що ці дерева у пам’ять загиблих героїв.

У мене інше питання: чому героїв і досі ховають так, що мало хто може доїхати до цього місця? У багатьох містах прощаються на центральних площах, а в Кропивницькому…

– Коли ти був у Кропивницькому? Які відчуття, коли приїжджаєш в рідне місто?

– Останній раз був з 29 серпня по 10 вересня, мав відпустку. Їв, спав, зустрічався з друзями.

Я відчув, що по приїзду в місто відчуваю себе незручно. Навколо багато людей, шумно, натовпи.

Намагаюсь побути з батьками, вони в мене старенькі. Мама завжди готує голубці, борщ, тушковану картоплю з чорносливом. А ще пече тортик…

459124495-3748389905425884-9186552521377666204-n

– До речі, деякі волонтери і досі збирають продукти для війська. А як у вас із цим?

– Харчування у нас на достатньому рівні, продукти видають, якщо хочемо особливих смаколиків, то можна самостійно купити. Хлопці можуть купити насіння, можемо купувати овочі, дріб’язок.

Страви ми готуємо самі. Побут простий, тваринок немає, точніше, не було, але вчора ми вирішили “замовити” кота і поки що думаємо над його іменем.

Тварини дуже люблять військових, у мене є така теорія, що у військових дім далеко і у тварин немає дому.

На вулиці вже темно, я майже не бачу Сергія (говоримо з увімкненими камерами, а це й так розкіш!), але чую голос. Насамкінець запитую про особисте – про татуювання, які бачила на його руках у призахідному вечірньому світлі.

“Це моя булавочка, щоб не зурочили”, – жартує він, а тоді пояснює: на пальцях – знаки північноафриканських племен, вони символізують людину, дерево – прості символи простих речей, які є важливим. На руці – око, яке присутнє в багатьох культурах.

“Мене привчили, що віник треба ставити догори ногами, нечиста сила перечіпається за ці прутинки, що ножі треба ховати”, – переповідає Сергій вивчене від бабусі, яка жила у селі Шляховому.

“Наразі армія – це зріз суспільства, тому тут є люди і з пірсингом, і з татуюванням, головне, щоб це не заважало виконувати тобі посадові обов’язки”, – підсумовує Сергій.

– Ти віриш у майбутнє України?

– Я точно вірю в цю країну.

Ментальна особливість нашого народу в тому, що ми дуже довірливі, дуже добрі і коли з нами відбувається якась срака, ми спочатку піднімаємось, єднаємось, а потім усі разом наступаємо на граблі – наш улюблений музичний інструмент.

Мені дуже хотілось би, що ми знову не наступили на цей інструмент. Мені хотілось би, щоб у нашої країни була ще одна можливість.

Я бачив цю єдність на Майдані, але в мене питання: чому нам потрібне якесь горе, щоб ми стали єдними?..

459401738-1270645007699913-4403920230394124102-n

Нагадаємо, під час презентації в Києві «Баба Єлька» зібрала 30 тисяч для ЗСУ (ФОТО), половину з яких передала фельдшеру Степу. Збір триває. Долучитися можна за посиланням:

Інна Данильченко, Нова Газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар