Сьогодні українці відзначають День Покрови і День захисників і захисниць України

@ vezha.vn.ua

Сьогодні, 1 жовтня,  українці відзначають День Пресвятої Богородиці (Покрови), покровительки козацтва, і День захисників і захисниць України.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

День захисників і захисниць України – державне свято, яке було започатковане 14 жовтня 2014 року указом президента. Потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після окупації Росією Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні мужність та відвага, виявлені українськими бійцями на передовій, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

День захисників вирішили відзначати водночас з Днем Покрови Пресвятої Богородиці, яку вважають покровителькою вільного українського козацтва. Вважається, що цього дня в Константинополі, який перебував в оточенні чужинцями, явилася Пресвята Богородиця і накрила вірян омофором – “покровом своїм”. Невдовзі ворог відступив, а люди і місто були врятовані. Відтоді Покрова асоціюється із заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого.

Козаки саме на Покрову влаштовували Велику раду, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Запорізькі козаки мали на Січі церкву на честь Богородиці і зображали її на своїх стягах.

Нагадаємо, День Покрови і День захисників України, які раніше відзначали 14 жовтня, перенесли на 1 жовтня торік. У липні 2023-го Верховна Рада України офіційно змінила дати деяких релігійних та державних свят, у зв’язку з переходом Православної церкви України з григоріанського календаря на новоюліанський, за яким живе Європа.

Читайте такожПід час презентації в Києві «Баба Єлька» зібрала 30 тисяч для ЗСУ (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар