Як знайти ідеальний плечовий бандаж в медичному магазині

Плечовий суглоб та прилеглий до нього зв’язковий апарат щоденно зазнають серйозних навантажень. З цієї причини вони нерідко травмуються та з часом зношуються. Запобігти таким проблемам та полегшити їхні наслідки допоможе правильно підібраний супорт для плечового суглобу.

Знайти такий, що оптимально підходить конкретній людині і буде максимально ефективним в конкретній ситуації, можна, вивчивши каталог плечових бандажів в обраному медичному магазині та проконсультувавшись з компетентним співробітником. Проте варто зважати на те, що самостійно варто обирати лише профілактичні бандажі. Для придбання лікувальних різновидів доцільно отримати призначення лікаря-ортопеда.

Сьогодні ми розповідаємо про види та типи різних бандажів для плеча з метою ознайомлення. Вивчивши надану інформацію, пацієнт зможе предметно підійти до вибору згідно з рекомендаціями спеціаліста.

Класифікація плечових бандажів за призначенням та конструкцією

Фіксатор на плечовий пояс може охоплювати як тільки зону плечового суглобу, так і саме плече – ділянку між плечовим та ліктьовим суглобами. Також існують моделі, орієновані на іммобілізацію ключиці та верхньої частини грудного відділу хребта. Оскільки для цього потрібно знерухомити саме плечовий пояс, такі супорти відносяться до плечових.

На даний час використовується декілька класифікацій виробів цієї групи. Найпоширенішою та найінформативнішою є така, що виділяє плечові бандажі для:

  • підтримки;
  • фіксації – напівжорсткої або жорсткої;
  • обмеження.

Бандажі для підтримки 

Зазвичай вирізняються м’якою конструкцєю, і використовуються спортсменами та особами, які зайняті важкою фізичною працею. Це, зокрема, роботи, пов’язані з підйомом та перенесенням важких речей або з нефізіологічними рухами рук та спини. Вони не обмежують рухливість суглобу, при цьому забезпечують м’яку компресійну дію, захищають зв’язки від розтягнень та розривів, а сам суглоб – від вивихів та підвивихів.

Підтримуючий бандаж є здебільшого профілактичним засобом, хоча може застосовуватись на пізніх стадіях реабілітації після травм та оперативних втручань. Він покращує кровообіг та відтік лімфи, а також зменшує больові відчуття.

Примітивним варіантом такого супорту є звичайна косинкова пов’язка.

Бандажі для фіксації

мають напівжорстку конструкцію, що фіксують суглоб у певній позиції у нерухомому стані. Такий супорт може мати шини, пластини, ребра жорсткості, а також бути оснащеним абдукційною подушкою для відведення – якщо плече необхідно зафіксувати під певним кутом відносно торсу. Прототипом даного типу плечових бандажів є пов’язка Дезо, яка використовується для надання першої допомоги при травмах та пораненнях.

Фіксатори незамінні при відновленні після переламів плеча або ключиці, вивихів плечового суглобу, розривів зв’язок тощо. Окрім цього, фіксуючі моделі використовують при загостреннях хронічних хвороб суглобів дегенеративного або запального характеру.

Жорсткі варіації таких виробів називають ортезами. Вони надійно знерухомлюють плечовий суглоб завдяки конструкції з металевих та пластикових елементів і є ідеальним вибором при складних переламах та вивихах із розривом зв’язок.

Обмежуючі бандажі 

мають вигляд напівжилета, який надягається на плече та охоплює зону розташування плечового суглобу. Таке пристосування не іммобілізує плече повністю, а лише обмежує його рух в рамках безпечної амплітуди. Обмежуючі вироби оснащені спеціальними ременями, за допомогою яких цю амплітуду можна швидко та легко регулювати.

Супорти для обмеження рекомендовані для тривалого носіння пацієнтам с артритами й артрозами, а також при переломах ключиці або лопатки.

Матеріали та зовнішній вигляд

У виготовленні плечових бандажів виробники використовують:

  • неопрен – найбільш популярний матеріал із зігріваючим ефектом, довговічний, не схильний до деформацій і при цьому доступний з точки зору вартості. Але він не пропускає повітря, ще негативно відображається на стані шкіри у зоні накладання бандажа;
  • вовна та бавовна – натуральні матеріали, гіпоалергенні та гігроскопічні, безпечні, до того ж, здатні демонструвати помірну зігріваючу дію. Недоліком таких супортів є швидка втрата форми і, відповідно, функцій. Запобігти передчасному розтягненню здатні прання у прохолодній воді та сушіння на горизонтальних поверхнях. Але в будь-якому разі такі бандажі не є довговічними.
  • еластан і поліестер – оптимальний варіант, який поєднує у собі тривалий термін служби, стійкість до розтягнень, здатність пропускати повітря і вологу. Єдиним мінусом фіксаторів з поліестеру є їх висока ціна.

Ремені плечових бандажів часто виготовляються з легкого, міцного та не схильного до розтягнення нейлону, а жорсткі елементи та фурнітура – з металу або пластику. Вибираючи супорт, важливо під час примірки звернути увагу саме на ці деталі: в якісному виробі ані пластик, ані метал не мають торкатися шкіри.

Розмірні параметри

Плечовий бандаж є набагато більш складною конструкцією, ніж, наприклад, супорти для суглобів кінцівок. Тому і замірів для вибору ідеального пристосування потрібно зробити більше.

Це, зокрема:

  • зріст пацієнта;
  • обхват грудної клітини – даний параметр є визначальним;
  • довжина руки від плечового суглобу до ліктя.

Зазвичай в своїх розмірних таблицях виробники прив’язують розмір тільки до обхвату грудної клітини. Але покупець завжди може поміряти один або декілька товарів сантиметровою стрічкою безпосередньо в магазині, обрати такі, що підходять більше за інші, а вже після цього приміряти супорти та оцінювати комфорт носіння.

Варто зважати на те, шо плечові бандажі випускаються в двох варіаціях – для правого або лівого плеча. Під час підбору важливо не помилитися саме з цим аспектом.

Резюмуємо: ідеальний бандаж – це фіксатор потрібної жорсткості, конструкції та призначення, вироблений з якісного матеріалу, оснащений міцною та зручною у користуванні фурнітурою та підібраний на вірну руку. Якщо в магазині, де здійснюється покупка, є штатний ортопед, клієнт може не тільки отримати професійні рекомендації, але й дізнатися думку спеціаліста щодо вибраного плечового супорта.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар