Блекаути і неконтрольовані відключення електроенергії останніми роками показали українцям, наскільки вони електрозалежні. Це змусило людей шукати альтернативні джерела енергії для своєї техніки і гаджетів, а також обирати пристрої, оснащення і побутову техніку, яка може працювати навіть при тривалих відключеннях світла. Це пояснює сплеск зацікавленості споживачів у газових плитах https://comfy.ua/flag/. Адже у їх власників під час блекаутів не виникало питання, як приготувати чи розігріти їжу, заварити каву чи нагріти воду для купання.
Які види газових плит бувають?
Почнемо з того, що давно відійшли в минуле ті часи, коли газова плита була крупно габаритною і йшла у комплекті з газовим балоном. Сьогодні газові плити можуть бути різних типів, форм і розмірів, а ще комбіновані – з поєднанням газових та електричних конфорок, чи газових конфорок й електродуховки.
Залежно від типу розміщення газові плити поділяються на:
- підлогові — їхня перевага у мобільності, вони не прив’язані до кухонної поверхні і їх не треба нікуди врізати чи вбудовувати;
- настільні — це варильні панелі, які можна покласти на будь-яку рівну поверхню, але поближче до газової труби чи балону;
- вбудовані плити — призначені для інтегрування в кухонні меблі, ідуть у комплекті з такими ж духовками вбудованого типу; виглядають стильно й сучасно, але їх не можна вийняти чи пересунути в інше місце за бажання чи потреби.
Як вибрати кількість конфорок?
На сучасному ринку є плити на 2, 4, 5, 6 конфорок. Яку обрати – одвічна дилема. Тут треба зважити на інтенсивність готування їжі та розмір кухонного простору. Оди-два користувача можуть цілком задовольнитися двохкомфорною плитою, а родині потрібно не менше чотирьох. Якщо господиня має домашній кулінарний бізнес, то чим більше варильних місць, тим краще для неї.
Для пересічних користувачі оптимальним є 4-конфорний варіант. До того ж можна зупинитися на комбінованих конфорках – газових й електричних, щоб бути готовими до всіх випадків життя.
Які є поверхні газових плит?
Сучасні виробники пропонують різноманітні варіанти поверхні газових плит:
- сталь з емальованим верхнім шаром – «традиційна» поверхня, що не боїться високих температур, але її можна легко пошкодити під час чищення, особливо якщо емаль – біла;
- нержавіючу сталь – стійка до корозії та різних видій пошкоджень поверхня, на якій можна випробовувати будь-які засоби чищення;
- загартоване скло – стійка до нагрівання поверхня, яка легко миється губкою і кремоподібними миючими засобами, проте чутлива до ударів;
- склокераміка – швидко нагрівається і швидко охолоджується, мінімізує потенційні опіки у разі випадкового доторку, проте цю поверхню треба берегти від пригорання їжі.
Види решіток
На решітку лягає основне навантаження під час експлуатації плити. Тому вони мають бути міцними до навантажень і ударів (різке опускання повних каструль чи важких сковорідок) і стійкими до температур. Для газової плити виготовляють два види решіток – чавунні та емальовані.
Емальована сталь виглядає вишуканіше, але з часом може сколюватися через дію високих температур. Переваги чавуну – міцність і довговічність, що вимірюється десятиліттями.
Корисні опції духовки
Духовка зазвичай іде в комплекті з варильною поверхнею. А якщо плита підлогова, то ці два елементи взагалі об’єднані в єдину конструкцію. Господині надають перевагу вибору електричної духовки до газової плити. При цьому звертають увагу на такі опції:
- підсвічування при зачинених дверцятах,
- функціональне наповнення (режими приготування їжі),
- система контролю температур,
- таймер приготування їжі,
- система самоочищення,
- багатошарове, загартоване скло на дверцятах.
Оскільки плита – це кухонна техніка, що купується не на один рік, а призначена для тривалої й активної експлуатації, то врахування цих опцій допоможе майбутнім власникам обрати найбільш зручну і надійну плиту.