Надійний павербанк: ТОП-характеристик, що впливають на вибір

Павербанк (дослідно перекладається як «банк сили») – це портативний акумулятор, сучасний зарядний пристрій, без якого не обійтися соціально активній людині.

Різноманітні гаджетидуже спрощують життя людей, розширюють професійні, творчі і персональні можливості. Проте навіть у найдорожчих гаджетах не буде сенсу, якщо вони розрядяться. Для підтримки діяльності смартфонів, планшетів і ноутбуків винайшли різноманітні павербанки – зовнішні накопичувачі і передавачі енергії.

Що впливає на вибір?

Теоретично, будь-який гаджет можна підзарядити від будь-якого портативного акумулятора – був би лише USB-кабель. Але насправді якість і швидкість заряджання можуть бути різними. Тому важливо обрати надійний пристрій, як от Power bank Xiaomi Redmi 20000mah 18w, а для цього необхідно знати ключові параметри сучасних павербанків.

cats3

Ємність акумулятора

Ємність павербанка(як і батарейу смартфонів, планшетів і ноутбуків) вимірюють уміліампер годин і позначають на самому пристрої абревіатуроюмАг. Проте вказані цифри (10 000 мАг, 20 000 мАг і т.д.) є лише номінальною, а не фактичною (реальною) ємністю і на неї не можна розраховувати на 100%. Адже реальна потужність віддачі енергії з павербанкабуде приблизно на 20% меншою за еталонну. Таким чином, маючи павербанк на 10 000 мАг ви не зможете ним двічі повністю зарядити смартфон, місткість батареї якого 5 000 мАг. Бо реальна ємність такого павера буде близько 8000 мАг і вистачить його на 1-1,5 зарядок.

Вхідна потужність і час заряджання

Для павербанков ємністю до 20 000 мАгнайбільш оптимальною є вхідна потужність 40-50 Вт. І чим вища ємність акумулятора, тим більшою має бути вхідна потужність, адже від неї залежить час заряджання самого павербанка. Оскільки це апарат, який завжди має бути наготові, то, зрозуміло, що він не повинен заряджатися годинами. Для швидкої зарядки має співпадати потужність вхідного роз’єму USB і власне зарядного кабелю. Тоді кабель не гальмуватиме швидкість передачі енергії і павербанк швидко набиратиме заряд.

Електрохімічна схема батареї

У сучасних гаджетах й портативних акумуляторах ставлять два види електрохімічних батарей – літій-іонні та літій-полімерні.

  1. Літій-іонні (Li-Ion) батареї мають високу енергетична щільність, гарний баланс між ємністю і розміром самого акумулятора. Вони компактні, мають низький темп саморозрядки і доступні за ціною. Але такі батареїнагріваються в процесі роботи і користуватися ними потрібно з обережністю.
  2. Літій-полімерні (Li-Pol) батареї можуть бути меншими за вагою за іонні завдяки тому, що мають у своїй структурі легкий полімерний матеріал. Такі батареї мають вищий рівень безпеки при щоденному користуванні і довший термін експлуатації.

Типові інтерфейси

Сучасні гаджети, зокрема павербинки, оснащені такими типами інтерфейсів:

  • USB Type C – універсальний зарядний роз’єм із високою пропускною здатністю.
  • USB Type A – вихідний порт, який можна використовувати для заряджання і від мережі, і від іншого акумулятора.
  • Micro USB – порт для зарядки самого павербанка, також зустрічається на старих смартфонах та інших гаджетах.

cats1

Додаткові можливості павербанків

  • Бездротова зарядка – зручний варіант для зарядки різних видів техніки без дротів та адаптерів, проте швидкість заряджання нижча, а розхід енергії – більший.
  • Сонячна панель – ноу-хау для “похідних” повербанків, корисна при блекаутах, але через малу площу заряджання енергії вистачить максимум на екстрений дзвінок або ж доведеться носити з собою додаткову розкладну сонячну панель.
  • Вбудований кабель – зручна штука для любителів від’єднувати і губити кабелі і для тих, хто має гаджети з різними портами.
  • Захист від механічних пошкоджень – посилений прогумований корпус, винайдений для спортсменів і туристів, збільшує розмір і вагу, але захищає від ударів і падінь.

Знаючи ці характеристики і додаткові можливості павербанків, можна швидше і легше обрати надійний і зручний пристрій.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар