Як вибрати оптимальний тепловізор для військових

Військовий тепловізор належить до найбільш корисних і важливих приладів при виконанні бойових завдань та для контролю ситуації на лінії зіткнення. Таке обладнання дорого коштує, тому потрібно врахувати під час вибору найменші дрібниці, щоб захисники та захисниці отримали суттєву користь від його роботи.

Порівняння тепловізорів і приладів нічного бачення

У деяких випадках віддають перевагу приладам нічного бачення, адже вони працюють за схожим принципом. Але нічна оптика працює аналоговим методом, тому рекомендують тепловізор купити з цифровим керуванням та розпізнаванням картинки. Прилад нічного бачення просто підсилює можливості зору, тобто дозволяє бачити вночі так само чітко, як удень.

Тепловізор відкриває нові можливості, адже значно розширює спектр зору. З його допомогою можна вирізнити:

  • недавно погашені недопалки;
  • машину, яку нещодавно заглушили;
  • замасковані живі об’єкти;
  • залишки багаття.

У багатьох пристроїв є спеціальний денний режим, в якому можна розрізняти ті ж речі, попри вищу температуру навколишнього середовища. ПНБ ж ефективний лише вночі, хоча значно полегшить керування автомобілем чи нічний перехід. Але тепловізори також можуть передавати відео на екран та записувати його, обладнані тонкими налаштуваннями і світлофільтрами.

2

За якими параметрами вибирати тепловізор

Головним мінусом тепловізорів вважають нездатність розрізняти дрібні перешкоди та низьку чіткість картинки. Нерівності дороги або дроти електропередач можуть створити значні труднощі під час просування вперед, тому при виборі потрібно врахувати наступні параметри:

  1. Стандарт матриці. Дешевший a-Si або VOx з більшою чутливістю та температурним діапазоном.
  2. Охолодження. Матрицю потрібно постійно охолоджувати, щоб вона краще реагувала на зміну температури у навколишньому середовищі та розрізняла найменші відмінності.
  3. Роздільна здатність матриці. Вона відповідає за чіткість зображення, грубо кажучи, більше пікселів — більше деталей. Моделі з показником 640 х 480 і вище працюють на більшій відстані, ніж інші.
  4. Дистанція роботи. Для зручності її вказують зразу на пакуванні, адже вона має критичне значення для ефективності роботи. Бажано — не менше ніж 1500 м.
  5. Кут зору. У найкращих тепловізорах його можна регулювати. Значення підбирають залежно від площі, яку потрібно контролювати.
  6. Дисплей. Варто вибирати OLED, адже він передає найменші нюанси відтінків. Якісна картинка та контрастність допоможе краще розрізняти дрібні деталі. Також важлива частота оновлення, більша дозволяє розгледіти також незначне миготіння.
  7. Тип живлення та ємність батареї. Містка батарея зробить пристрій більшим і важчим, що не завжди зручно. Тому частіше бійці вибирають можливість підзаряджання від павербанка або іншого обладнання через USB.

Об’єктиви за кутом зору поділяють на ширококутні, нормальні та телеоб’єктиви. Останні дають збільшений масштаб картинки та дозволяють розглядати віддалені об’єкти.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар