Чому виникає лупа та як запобігти її появі

Лупа — поширена проблема, з якою стикається значна кількість людей. На волосистій шкірі голови з’являються дрібні лусочки, виникає свербіж і подразнення, що спричиняє серйозний дискомфорт. Але розуміння причин виникнення, хороший шампунь від лупи, як і правильні профілактичні заходи, допоможуть легко впоратися з цією дерматологічною недугою.

Чому з’являється лупа

Проблема часто може бути сезонною та виникати з настанням осені. Всьому виною надмірна сухість шкірних покривів, що поєднується з постійним носінням теплих шапок, в яких голова перегрівається та пітніє. Це створює сприятливе середовище для розмноження патогенів, а також негативно впливає на якість шкіри та волосся. Можна виділити й інші причини:

  • агресивні шампуні — склади для глибокого очищення, як і засоби для професійного використання, допустимо застосовувати не частіше ніж 1–2 рази на місяць;
  • інтенсивне скрабування — дрібні частинки солі, соди й кави, які часто використовуються в домашніх скрабах, пошкоджують шкіру, що й стає причиною її лущення;
  • недостатня гігієна — несвоєчасне миття голови призводить до накопичення шкірного сала біля коріння, що забиває пори;
  • гормональні зміни — гінекологічні та ендокринні захворювання позначаються не тільки на загальному самопочутті, а й на зовнішньому вигляді;
  • стрес — емоційні переживання можуть стати серйозним ударом для організму.

Лупа може виникнути й через погано збалансований раціон: нестача вітамінів і мінералів, особливо вітамінів групи B, як й інших поживних речовин, призводить до погіршення самопочуття. Тому за будь-яких обмежень харчування або в період дотримання дієти важливо додатково підтримувати здоров’я якісними вітамінними комплексами.

Себорейний дерматит

Серйозне захворювання, яке виникає через надмірне розмноження грибка Malassezia. Для його усунення потрібне комплексне лікування, у межах якого бажано використовувати: протигрибкові засоби, кератолітики, а також спеціальний шампунь проти лупи та доглядову лінійку, спрямовану на боротьбу зі свербінням і дискомфортом.

© pixabay.com

Профілактичні заходи

Навіть після повного позбавлення від проблеми важливо продовжувати правильно доглядати за волоссям і шкірою голови, щоб вона не виникла надалі. У цьому будуть корисні такі рекомендації:

  • регулярно мити голову в міру забруднення волосся;
  • використовувати безпечні склади, без агресивних, подразнювальних компонентів, ароматизаторів;
  • зволожувати шкіру оліями, а також зволожувальними масками, які запобігають надмірній сухості.

Важливо щотижня очищати гребінці та інші інструменти для укладання волосся, щоб запобігти розмноженню хвороботворних мікроорганізмів. А перехід на правильне харчування, мінімізація стресів, масаж голови під час кожного миття допоможуть раз і назавжди забути про появу лупи. Якщо ж, попри правильний догляд за волоссям, лусочки на шкірі все ще продовжують з’являтися, варто звернутися до дерматолога або трихолога — і фахівець підбере ефективне лікування.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар