Що таке центральні закупівельні організації і для чого вони потрібні?

© dzo.com.ua

Цього року відбулися дійсно ґрунтовні зміни в роботі системи держзакупівель. У новій редакції Закону «Про держзакупівлі» з’явилися поняття уповноваженої особи, спрощеної процедури закупівель, були розширені відповідальності сторін – і це ще не всі нововведення.

Що роблять центральні закупівельні організації?

Ще однією важливою зміною стала поява нової держорганізації, метою діяльності якої є централізована організація процесу закупівлі в Україні – ЦЗО.

Нові уніфіковані стандарти

Уніфікація процесу закупівель значно спростить підготовку тендерної документації, що в свою чергу не тільки стане зрозумілим та прозорим для кожного цікавого користувача, але й виключить можливість бюрократичних спекуляцій і зменшить корупційну популяцію. Такий варіант спрощення, коли є одні умови для всіх, один проект для всіх, одна угода для всіх тільки підвищить прозорість процесу та довіру бізнесу до державних закупівель. З досвіду проведення таких тендерів, можна зазначити, що пропозицій від постачальників надходить набагато більше, що підвищує конкуренцію, а значить, виключає дискримінацію з корупційним присмаком. Отже, закупівлі через подібні централізовані організації підвищать довіру та прозорість не тільки для бізнесу, але й для роботи контролюючих органів.

Етапи переведення на співпрацю з ЦЗО

З березня поточного року Кабмін України почав переводити всі закупівлі органів виконавчої влади на обслуговування до ДУ «Професійні закупівлі» для впровадження централізованої системи. На першому етапі (з 1 березня 2020 року) було передано п’ятнадцять міністерств за 4 CPV кодами товарів, що визначають товари з розряду регулярного вжитку такі як паливо, офісні товари чи комп’ютерне обладнання. На другому етапі (з 1 вересня 2020 року) вже 52 центральні органи за напрямками з 14 кодів заплановані до переведення до співпраці з ЦЗО. Щодо можливості проведення складних закупівельних процедур, наразі організація проводить підготовку до закупівлі пакунка малюка на замовлення Міністерства соціальної політики. Це завдання нетипової тендерної документації, що має на меті закупівлю, пакування та доставку майже в усі пологові будинки України.

Плюси співпраці з ЦЗО

Зниження витрат, що супроводжують весь закупівельний процес, дозволить не тільки розвантажити робітничий штат замовника та зменшити документообіг, а й підвищить економію у статті утримання офісу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар