Кропивничани протестують проти будівництва офісу і ледь не побилися із забудовниками

Скандал, пов’язаний із будівництвом по провулку Училищному, набирає обертів: сьогодні, 20 липня, будівельники знову намагались огородити ділянку поблизу житлового будинку для будівництва офісного центру.

Зранку в дворі будинку №2 по провулку Училищному почалась підготовка до будівництва: робітники почали звозити матеріали та реманент для встановлення будівельного паркану.

“Ми вже сподівалися, що вони не повернуться і це питання вирішиться на вищому рівні. Адже для того, щоб робити вихід на Вокзальну, необхідно зрубувати зелені насадження, а представники санепідемстанції вже були тут і заборонили це робити”, – розповіла місцева мешканка Валентина Миколаївна.

На місце конфлікту прибув наряд патрульної поліції. Після огляду копій документів (забудовники надали правоохоронцям копії договорів оренди та суборенди, містобудівну документацію і декларацію про початок виконання робіт), представник патрульної поліції Романенко заявив, що забудовники мають усі законні підстави для того, щоб почати будівництво.

“Мешканці будинку мають переглянути паспорт об’єкту (будинку, у якому проживають – ред.) і точно з’ясувати межі прибудинкової території, адже за документами від містобудування, територія, на якій суборендарі хочуть почати будівництво, не знаходиться на балансі ЖЕО. А отже розпорядження на її забудову може надавати лише нашою міськрадою”, – прокоментували ситуацію патрульні.

Як вже повідомляла Перша електронна, під час першого інциденту на провулок Училищний приїхав начальник управління містобудування та архітектури Вадим Мездрін, який перевірив дозвільні документи та повідомив, що дії забудовників законні, але будуть  передані на контроль заступнику міського голови.

“У цих будинках раніше жили військові. Зараз більшість  мешканців – їх вдови. Звісно, ми не можемо фізично нічого зробити молодим і здоровим забудовникам. Але суто морально те, що вони нам кажуть, просто не прийнятно. Нам заявляли, щоб ми їхали до колхозу і там бились за землю”, – обурюється місцева мешканка Фаїна Анатоліївна.

Виконком міськради визнав спірну ділянку придатною до оренди ще у 2006 році. У 2011 році її орендарем  став Сергій Желудченко, а у березні 2016 суборендарем став Віталій Рябоконь.

“У нас земля у субаренді. Усе згідно закону, а місцеві не дають можливості будувати. Ми платимо податок за оренду землі – 8 тисяч на рік. Хочемо зробити офісний центр  площею 100 кв. м зі входом і парковкою з вулиці Вокзальної. Через двір машини їздити не будуть. Ми у будь-якому разі будемо будуватися, якщо нам, звичайно ж, не заборонять це судовою постановою”, – запевнив присутніх представник забудовника Олександр Слинченко.

Щойно забудовники, мотивовані фінансовою стороною проблеми (за простій роботи суборендарі заплатили б немалі кошти), дали робітникам команду починати роботу, на подвір’ї житлового будинку почався гвалт: літні жінки з образами і  криком почали штовхати будівельників. Відгородити робітників від мешканців будинку змогли лише патрульні.

“Ми готові піти на зустріч мешканцям – впорядкувати територію поблизу офісу,  побудувати пісочницю або зону відпочинку для дітей чи поставити лавки для літніх людей. Але якщо вони будуть і далі кидатись на нас чи провокувати на конфлікт, то, звісно, нічого ми робити для них не будемо”, – розповів син суборендаря ФОП Віталія Рябоконя, Сергій.

За словами мешканців будинку, за декілька днів у міській раді має відбутись розгляд  їх  колективного звернення щодо припинення незаконного, на їх думку, будівництва.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар