Громадськість та нардеп агітуватимуть проти Єлисаветграда у ВР (ФОТО, ВІДЕО)

Громадськість Кіровограда та народний депутат України Олександр Горбунов домовилися про проведення круглого столу щодо перейменування Кіровограда в одному із комітетів Верховної Ради.

Зокрема, було вирішено обговорити та надати публічності законопроекту «Про географічні назви», яким забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, які є іменами або псевдонімами російських державних, політичних та військових діячів XIV-XX ст. чи співзвучні з ними. Згаданий законопроект зареєстрував Олександр Горбунов на звернення громадських організацій «Спільна дія» та «Просвіта».

Учасники зустрічі висловили своє тверде переконання не допустити перейменування Кіровограда на імперську назву – Єлисаветград. Для цього потрібно працювати з народними обранцями, які голосуватимуть за згаданий проект закону, а також прийматимуть остаточне рішення щодо перейменування Кіровограда та області.

За словами Олександра Горбунова, назва «Єлисаветград» у ВР не пройде. «Я мав розмову з головою ВР Володимиром Гройсманом та представником Адміністрації Президента. Вони переконані, що депутати не підтримають імперську назву», – сказав народний депутат.

І якщо на всеукраїнському рівні вдалося прорвати інформаційну блокаду, то на місцевому рівні поки що ні.

Голова громадської організації «Спільна дія» Ірина Малик скористалася нагодою присутності під час зустрічі заступника голови Кіровоградської ОДА Сергія Коваленка і попросила його, як представника влади, посприяти тому, щоб обласна державна телерадіокомпанія розпочала трансляцію інформаційних роликів на підтримку української назви для нашого міста. Ролики пройшли експертизу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та визнані соціальною рекламою, але, на жаль, обласне телебачення з усіх сил відтягує їхню трансляцію.

Під час круглого столу було запропоновано розпочати інформаційну кампанію серед громадських рад Кіровоградської області за участю науковців, громадських активістів, письменників.

Заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко повідомив, що 18 листопада, тобто сьогодні, о 16.30 у бібліотеці імені Чижевського відбудуться громадські слухання щодо майбутньої назви Кіровоградської області. Він запросив науковців та громадських діячів взяти у них участь та висловити свої пропозиції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар