Стаття одна – ухвали різні: як обирали запобіжні заходи підозрюваним у хабарництві чиновницям податкової

Як уже повідомляла Перша електронна газета, Ленінський райсуд міста Кропивницького сьогодні обирав запобіжні заходи двом посадовим особам обласної податкової. Обом підозрюваним інкримінували один і той же злочин (ч.3 ст. 386 ККУ), проте запобіжні заходи вони отримали різні – вищій за посадовим рангом Олені Берестовенко визначили запобіжний захід у вигляді застави у 128 тис. грн і її звiльнили з-під варти прямо у залi суду. А Оксана Рева отримала 2 місяці під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 480 тис. грн.

Нагадаємо, заступниця начальника Головного Управління ДФС в області Олена Берестовенко та начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб Оксана Рева були затримані працівниками СБУ та віськової прокуратури після отримання 80 тис. грн хабаря від місцевого підприємця.

Обидва запобіжні заходи розглядав слідчий суддя Ленінського райсуду Леонід Плохотніченко.

Військова прокуратура у обох випадках вимагала обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави розміром 1 млн грн.

Слідство встановило, що 14 вересня цього року Олена Берестовенко, діючи за попередною змовою із групою посадових осіб та Оксаною Ревою, під час зустрічі з представником ФОП Тригуб, вимагали у нього хабар у розмірі 80 тис. грн. За це посадовиці обіцяли зменшити суми виявлених під час перевірки порушень та не нараховувати штрафні санкції за ці порушення. У подальшому, 20 вересня, близько 13:50 у кафе “Реал авто” на околиці Кропивницького представник ФОПу Тригуб Богоявленський передав Берестовенко та Реві мічені гроші у сумі 80 тис. грн. Безпосередньо після отримання хабаря обох чиновниць і було затримано.

Примітно, що окрім зазначених 80 тис. грн у сумці Оксани Реви правоохоронці знайшли ще 15 тис. грн. На думку військових прокурорів, ця сума може бути предметом ще одного правопорушення, але деталі встановлять під час слідства.

Не зважаючи на те, що обом підозрюваним чиновницям інкримінували кримінальне правопорушення, яке підпадає під ч.3 ст.386 ККУ (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище), їм визначили різні запобіжні заходи. Вища за посадою Олена Берестовенко отримала запобіжний захід у вигляді застави у 128 тис. грн і її звiльнили з-під варти прямо у залi суду. А от для Оксани Реви суддя Плохотніченко обрав запобіжний захід у вигляді 60 діб тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 480 тис. грн.

Зазначимо, що у разі доведення вини обох чиновниць їм загрожує позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Фрагменти оголошення ухвали слідчим суддею Ленінського райсуду Леонідом Плохотніченком дивіться у відео Першої електронної газети.

підозрювана Олена Берестовенко
підозрювана Оксана Рева

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета
фото та відео автора

Поширити:

Залишити коментар:

коментар