Трагічна річниця: у Кропивницькому вшанували пам’ять офіцерів, які загинули під час оборони Донецького аеропорту

Сьогодні, 14 вересня, на Рівнянському кладовищі у Кропивницькому відбувся молебень за військовими 3-го полку спецпризначення, які три роки тому загинули під час оборони Донецького аеропорту – капітаном Олегом Кулигіним та старшим лейтенантом Євгенієм Подолянчуком.

Про це повідомляє кореспондент Першої електронної газети.

Вшанувати пам’ять полеглих за волю України прийшли бойові побратими із 3-го полку, рідні, духовенство та небайдужі містяни.

“Хлопці віддали своє життя, щоб інші змогли себе реалізовувати і могли служити своїми вміннями іншим людям, – говорить єпископ Кропивницький та Голованівський Марк. – І тому місця, де поховані воїни – святі для всього народу. І тому кожен народ, який поважає себе, знає ціну своєї свободи і вшановує тих, хто цю свободу віддав своє життя”.

Олег Борисович Кулигін / фото: memorybook.org.ua

Олег Борисович Кулигін — капітан Збройних сил України.

Закінчив Олександрійське СПТУ № 13, здобув вищу освіту у Криворізькому гірничорудному інституті. З 1995 року проживав у Кропивницькому з дружиною та двома синами, працював на Інгульській шахті.

Мобілізований, начальник інженерної служби, 3-й окремий полк спеціального призначення. Загинув увечері під час обстрілу російськими бойовиками аеропорту Донецька 14 вересня.

18 вересня відбулося прощання з Олегом. Похований на Алеї слави Рівнянського кладовища.

6 жовтня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).
Також посмертно нагороджений нагрудним знаком “За оборону Донецького аеропорту” та нагрудним знаком “Гідність та Честь”.

Євген Петрович Подолянчук / фото: memorybook.org.ua

Євген Петрович Подолянчук (4 липня 1991, Черкаси — 14 вересня 2014, Донецьк) — капітан, командир групи спеціального призначення 3-го окремого полку спецпризначення (Кропивницький). Лицар ордена Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Нагороджений Залізним Пластовим хрестом за заслуги у національно-визвольній боротьбі в утвердженні Української держави (посмертно).

Закінчив школу № 3 у Черкасах. 2008 року вступив у Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на факультету розвідки, який закінчив з відзнакою. З 2012 року на військовій службі. Служив у Кропивницькому, 3-й окремий полк спецпризначення. Займав посаду командира групи: 2 загін, 5 рота.

26 листопада 2012 року таємно розписався з пластункою Марією Сергєєвою. 20 травня 2013 вони повінчалися і 25 травня зіграли весілля.

У 14 років Євген Подолянчук вступив до скаутської організації «Пласт». Першим табором став міжкуріний табір «Січ» (біля с. Суботів, Чигиринського р-ну, Черкаської обл.). На таборі був похрещений. Член юнацького куреня ім. Ярослава Мудрого. Пластову Присягу склав 18 липня 2006 року. У 2006 році учасник крайового вишкільного табору військового пластування «Леґіон» (Чорний ліс на Прикарпатті), у 2007 першун крайового летунського табору «Чота Крилатих» (с. Луквиця Богородчанського р-ну Івано-Франківської обл.). З липня 2014 року Євгена Подолянчука прийнято до Уладу старшого пластунства.

Євген Подолянчук відбув у зону АТО для захисту цілісності держави та боротьби з терористами у числі перших, ще на початку бойових дій. У квітні 2014 року був направлений, в складі свого загону, в Донецький аеропорт. Загинув під час оборони аеропорту «Донецьк» 14 вересня 2014 року: отримавши осколкове поранення в голову під час обстрілу російськими бойовиками, помер по дорозі в лікарню.

17 вересня у Ковалівському парку у Кропивницькому Євгена Подолянчука провели в останню путь.

18 вересня 2014 року в Будинку офіцерів Черкас відбулося прощання з Євгенієм Подолянчуком. Провести героя в останню дорогу прибули керівники Черкаської області та міста Черкаси, військове керівництво, побратими, рідні, колишні однокласники, друзі та близькі.

Поховали Євгена Подолянчука у селі Крутьки Черкаської області. Попрощатися з Євгеном Подолянчуком прийшли громада села, близькі та рідні, керівництво та члени Національної скаутської організації «Пласт» з різних регіонів України, побратими

Нагороди:

  • Головна Пластова Булава на подання Крайової Пластової Ради України надала Євгену Подолянчуку найвищу нагороду в Пласті — «Залізний пластовий хрест за заслуги у національно-визвольній боротьбі в утвердженні Української держави».
  • За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України 6 жовтня 2014 року нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).
  • Нагороджений посмертно відзнакою «За заслуги перед Черкащиною» та Почесною грамотою Черкаської обласної державної адміністрації і обласної ради, а також пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» I ступеня (посмертно).
  • 11 серпня 2014 року Наказом Міністра оборони України нагороджений Нагрудним знаком «Знак пошани».
  • 24 вересня 2015 року посмертно присвоєно чергове військове звання — капітан.

На честь Євгена Подолянчука у Черкасах було перейменовано вулицю Нижню Комсомольську.

15 вересня 2016-го у черкаській спеціалізованій школі № 3 відкрито меморіальну дошку випускнику Євгену Подолянчуку.

Кропивницький “кіборг”: “Не переживай, куме, ми з тобою ще пограємо у футбол”. Не судилося

Поширити:

Залишити коментар:

коментар