Чому знижки на вартість води у Кропивницькому будуть лише один день: як визначався тимчасовий тариф

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 3 серпня, на сайті ОКВП “Дніпро-Кіровоград” оприлюднили розрахунки, за якими можна побачити, як аварійні відключення води вплинуть на цифри у липневих платіжкахЯк визначалася кількість днів “зі знижкою”? Чому користувачі, в яких не встановлені лічильники, тиждень не оплачуватимуть зовсім? Та скільки за цей період напрацює збитків “Дніпро-Кіровоград”?

Про це Першій електронній розповів заступник генерального директора ОКВП “Дніпро-Кіровоград” з комерційних питань Олександр Головченко.

Як визначали кількість днів “зі знижками”?

Сьогодні, 3 серпня, на сайті ОКВП “Дніпро-Кіровоград” оприлюднили розрахунки, за якими можна побачити, як аварійні відключення води вплинуть на цифри у липневих платіжках Спершу визначили скільки днів води не було зовсім:

“Наші служби водопостачання разом із диспетчерськими службами сформували службову записку, зібрали інформацію, скільки днів були перерви водопостачання на більш, ніж 6 годин. І ми визначилися, що в Кропивницькому (крім абонентів, які проживають на Лелеківці і Масляниківці) води не було 7 днів”, – каже Олександр Головченко.

Потім – звели дані про якість води, яка перевіряється щодня:

“Наша служба “Центральна лабораторія” проводить забори у більш ніж 50 точках міста щодня. Це звичайна робота, яка не є “аварійною”. І ця лабораторія надала нам дані про ті дні, коли були відхилення по якості: забруднення, каламутність, ще якісь окремі показники.  І у нас є також ця довідка від лабораторії”.

Місто

Споживачі без водолічильників (по нормі)

Споживачі з водолічильниками
Кількість діб з перервами водопостачання більше 6 годин, які підлягають зняттю Кількість діб зі зниженням якості (без урахування колонки 2) Кількість діб з перервами водопостачання більше 6 годин, які підлягають зняттю

Кількість діб зі зниженням якості

1

2 3 4

5

Світловодськ

4

2

3

Олександрія

5

1

3

Знам`янка

2

2

2

Кропивницький (крім споживачів ВНС Масляниківки та Лелеківки)

7

1

Кропивницький споживачі ВНС Лелеківка

3

3

Кропивницький споживачі ВНС Масляниківка

Як зміняться платіжки абонентів?

Без лічильників

За словами заступника гендиректора з комерційних питань, для абонентів, у яких є лічильники і немає, розрахунки знижки матимуть суттєву відмінність.

Наприклад, у платіжках абонентів, які планово оплачують норму, кількість “днів без води” просто віднімуть, але вартість технічної води буде врахована за звичайним тарифом:

“Якщо 1 числа не було води, наприклад, 6 годин і 1 хвилину, ми цей день взагалі не рахуємо. Він у оплату не виставляється – мінусується від загального рахунку. Навіть якщо тільки 6 годин не було води, а 18 – подавалася вода, згідно з інструкцією, весь день знімається з нарахування”, – каже заступник генерального директора “Дніпро-Кіровоград” з комерційних питань.

За словами Олександра Головченка, за таким принципом абоненти зовсім не оплачують велику частину води. За загальними часовими підрахунками, кількість “неоплаченої” води сягає більше середньої добової норми, тож знижка за якість уже не надається:

“Для тих, у кого не встановлені лічильники, “познімали” сім днів, тож якість води іншого дня вже не впливає на вартість. Тоді ми уже знижку за погану якість не надаємо, бо на цілий день їм зняли всі нарахування. І навіть немає можливості надати цю знижку, бо ми той день по суті і так “подарували”.

У табличці наведено, скільки днів “випадає” з обрахунків для абонентів, у яких не встановлено лічильників.

З лічильником

Для тих, у кого був лічильник, ситуація інша. Кількість днів “без води” не впливає на платіжку – обраховується тільки приблизна кількість неякісної води. За даними “Дніпро-Кіровоград”, вода, яка подавалася у Кропивницькому тимчасово у дні вимкнення, відповідала нормам якості. Відхилення має тільки вода, яка подавалася кропивничанам 4 липня – у перший день запуску системи. Саме цей день і буде обраховуватися 20-відсоткова знижка

“Якщо у людини встановлено лічильник, то яку кількість води він порахував, таку ми і маємо виставляти до оплати, – каже Олександр Головченко і додає, – А 1, 2, 3 числа води не було, а 4 липня ми підключилися і надавали воду не належної якості. То на цей день ми робимо 20% знижки”.

Сума знижки залежить від середньої кількості споживання води, визначена за показниками останніх 6 місяців:

“За інструкцією рахуємо середньоденне споживання людини (за цифрами періоду попередніх півроку – січень-червень). Наприклад, родина споживала півкуба. Ми множимо цифру на тариф, множимо на 1 день, коли не надавалася якісна вода, і ще множимо на знижку – 0,2 (20%)”.

Окремо - Лелеківка та Масляниківка

За словами заступника гендиректора з комерційних питань, перерахунки діятимуть для мешканців Масляниківки, оскільки вони мали безперервне водопостачання у звичайному режимі. Натомість Лелеківка, на відміну від інших районів Кропивницького, три дні була зовсім без води, а ще три – підключена до місцевого водозабору, яке вже певний час вважається непридатним для якісного водопостачання.

“Взагалі Лелеківка була підведена до Дніпровського водогону, але на цей час ми підключили і запустили Лелеківський водозабір. Тому на Лелеківці води за обрахунками не було 3 дні (важливо для тих, хто платить нормовану суму). Для абонентів з лічильниками знижка за неякісну воду також рахується три дні, – пояснює Олександр Головченко, – Лелеківський водозабір не відповідає нормам якості води, ми маємо відповідний висновок лабораторії. Відповідно, він і законцервований (там є перевищення по залізу і за ще декількома показниками). Але ми вимушені були підключити цей район до водозабору і подавати воду низької якості”.

Знижка діє тільки на водопостачання
Варто відзначити, що на водовідведення (на каналізацію) тариф не міняється, адже ця послуга надавалася повноцінно. Тому і в розрахунках на сайті подається тільки тариф для водопостачання.
"Фактично послуга з надання водовідведення не припинялася. Тобто люди могли використовувати аварійні запаси води і мали можливість скористуватись каналізацією безперервно. Призупинення послуги водовідведення за інструкцією передбачено на той випадок, коли в багатоквартирному будинку, наприклад, розламався випуск каналізаційний і взагалі ми не можемо прийняти стічні води і робимо таку перерву. Тож знижка у 20% надається тільки на водопостачання", - каже Олександр Головченко.

Скільки зазбиткувало ОКВП “Дніпро-Кіровоград”?

“Затримка в оприлюдненні формули була в тому, що ми повинні були отримати всі підрахунки спожитої води за липень. До кінця дня ми також порахуємо, скільки знижок надали і скільки відповідно зазбиткувало наше підприємство”, – каже заступник генерального директора з комерційних питань.

За словами Олександра Головченка, уже завтра на сайті мають бути оприлюднені ці розрахунки. За попередніми даними тільки по Кропивницькому за рахунок мінусування “днів без води” абонентам без лічильників підприємство втратить більше 130 тис. грн.

“Там суми взагалі космічні для нас, як для підприємства. У Кропивницькому – близько 7 тис. абонентів, у яких не встановлено лічильники. І у кожного будуть різні суми – у когось 25 грн, у когось більше – в залежності від норми споживання. За попередніми даними, тим, хто споживає по нормі (без лічильника), ми робимо знижку загалом у більше ніж 130 тис. грн. Хоча були ж і такі дні, коли вода була – ми несли витрати на подачу води, але сплати за неї нам не буде, бо ми віднімаємо весь день”, – додає заступник генерального директора з комерційних питань Олександр Головченко.



Нагадаємо, 1 липня ввечері у Кропивницькому, Світловодську, Олександрії та Знам’янці було припинено постачання водиВнаслідок крадіжки кутника з опори напругою 150 кВ у м. Світловодську впала електроопора, яка живить насосні станції 1 і 2 підйому водогону ” Дніпро-Кіровоград”.

Ширилися чутки про те, що опора біля Світловодська, падіння якої стало причиною припинення водопостачання у 4 містах області, була пошкоджена ще місяць тому. Проте у “Кіровоградобленерго” спростували цю інформацію, опублікувавши фото поваленої споруди зі свіжими слідами порізів без ознак корозії. Як виявилося, крадії залишили чотири міста Кіровоградщини без води заради 700 гривень.

Зазначимо, що зловмисника через якого без води залишилися мешканці 4 міст, затримали. Ним виявився 26-річний житель селища Власівка Світловодського району. На його совісті три епізоди злочинної діяльності, пов’язаних саме з крадіжками з об’єктів ПрАТ «Кіровоградобленерго». За попередніми даними, у такий спосіб йому вдалося «зібрати» майже 700 кілограмів металу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар