До 100-річчя Вільного козацтва у Розумівці відкрили пам’ятник холодноярцю Юрію Горліс-Горському

Учора, 29 квітня, у рамках фестивалю “Холодний Яр” у селі Розумівка Олександрівського району Кіровоградської області відкрили пам’ятник українському військовому діячу і письменнику Юрію Горліс-Горському. Саме він написав книгу «Холодний Яр» і вперше розповів про подвиги холодноярських героїв та визвольні змагання 1920-х років. На відкриття пам’ятника приїхало близько трьох сотень людей з різних куточків України, в тому числі воїни АТО, громадські активісти, представники влади та духовенство.

Одним із ініціаторів встановлення знаку виступив кропивницький історик Юрій Митрофаненко. Він координував процес від зародження ідеї до фінального відкриття.

Задум місцевих активістів та патріотів фінансово підтримав Станіслав Березкін та фермер з Розумівки Володимир Шепелюк, а значну організаційну підтримку надала ГО “Спільна дія”.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв війни 1917-1921 років та поклали квіти до могили Чорного Ворона і пам’ятника Юрію Горлісу-Горському, які освятив керуючий єпархією УПЦ КП, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

Історик-краєзнавець Іван Петренко зазначив, що пам’ятники не з’являються, як гриби за сприятливої погоди – це кропітка праця великої когорти людей. Він стверджує, що дуже радий встановленню пам’ятника посеред лісу:

“Люди, що долучилися до цієї події мають різні процесії – хтось депутат, хтось науковець, хтось громадський активіст, а хтось звичайний робітник. Але всі вони об’єднані великою ідеєю, яка йтиме крізь віки і нагадуватиме майбутнім поколінням про героїчні сторінки нашої історії. І я зовсім не розчарований, що встановлення відбулося не в місті чи селі. Навпаки, такої атмосфери, як у цьому лісі, не знайдеш більше ніде”, – сказав краєзнавець.

На заході був присутній Голова Організації Українських Націоналістів Богдан Червак, який наголосив про суспільну значимість пам’яті:

“Будь-які якісні зміни в державі починаються від кожного з нас. Приклад наших предків має мобілізувати нас, виявляти любов до Батьківщини, пробуджувати гідність і бажання пишатися самими собою”.

Єпископ Кропивницький і Голованівський Марк також згадав про те, що біда чекає на той народ, який забуває про свою історію. За його словами, саме байдужість здатна погубити українців, тому зараз потрібно прокидатися від “історико-летаргічного сну”.

“Дуже часто бачимо серед нашого народу почуття меншовартості, сором за своє минуле, старання знайти кращу долю закордоном. Це все бере коріння від незнання власної історії та вбивчої байдужості. Коли ми відкриваємо пам’ятні знаки, то відкриваємо спогади про минулі героїчні події, від яких і самі починаємо пробуджуватися Пробуджуватися не для зла чи помсти, а для того, щоб ще гарячіше любити і шанувати свій народ”.

Для тих, хто захоче відвідати місце поховання Чорного Ворона та пам’ятник Юрію Горліс-Горському, на автошляху до села Розумівка встановлений білборд із вказівником руху.

Відкриття пам’ятника Юрію Горліс-Горському у Розумівці було було одним із заходів, які проходили по різним селам із нагоди 100-ліття Вільного Козацтва у Холодному Яру. Зокрема, у селі Івківці відбулася реконструкція сучасного бою із демонстрацією захоплення сепаратистського блок посту, майстер-клас із козацького фехтування, стрільби з лука, у селі Медведівка відкрили експозицію озброєння полку “АЗОВ”, пам’ятний знак “Слава Україні” та провели музичний фестиваль вояцької пісні.

Фоторепортажі цих подій дивіться згодом на Першій електронній.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар