Кропивницький історик став одним із упорядників унікального фотолітопису про Українську революцію 1917-1921 рр

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Видавничий Дім “Ін Юре” обмеженим тиражем випустив унікальний фотолітопис “За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ”, до підготовки якого долучився кропивницький історик Юрій Митрофаненко.

Про те, чим особливе це видання, як пройшла його презентація у Києві та коли книгу побачать кропивничани кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко розповів Першій електронній.

“Ще одна назва фотолітопису – “Сторіччя Української національної революції”. Тут вперше в одному місці зібрано стільки ілюстративного матеріалу. Деякі світлини публікуються вперше. Ця книга – історія України тих столітніх подій, коли розпочалася наша, українська революція, сторіччя якої ми відзначаємо разом із Фінляндією, Естонією – спроба визволення від Росії”, – каже Юрій Митрофаненко.

361 сторінка унікальних фотографій

Фотолітопис розповідає про добу Української революції: 361 сторінка світлин, які розповідають про події тих часів від Центральної ради до політичної еміграції:

“Тут Центральна рада, гетьманат, директорія з УНР, українське військо, політична еміграція, повстанський рух. І окремі вкладки (окрема частина), де ці всі постаті зібрані разом”.

Окрім фото, в ілюстративному матеріалі є унікальні листівки, фрагменти грошових купюр. Зокрема, з території Кіровоградщини:

“Наприклад, з нашого краю є гроші Пилипа Хмари – повстанського ватажка з села Цвітне. Також Кость Блакитний з Ганівки. Є фото пам’ятних знаків: Розумівка – Чорний ворон, Соснівка в Олександрівському районі – пам’ятник учасникам селянського постання серпня 1920-го. Багато світлин є важливими фотоджерелами тої доби”, – додає кандидат історичних наук.

…чого може вартувати втрата державності

Важливим розділом книги Юрій Митрофаненко називає “100 перемог України”:

“Він починається від створення Центральної ради і до перемоги 26 січня 2017 року – коли українська математик Марина В’язовська отримала престижну нагороду «Премію Салема». Тут і Джамала, і процеси декомунізації, спортивні і наукові успіхи України. Зокрема,  американський програміст українського походження Максиміліан Левчин заснував електронну платіжну систему “PayPal”.

Символічний знак 100 років революції – 100 перемог України. Серед перемог України автори називають і досягнення науковців українського походження, які працювали за кордоном. За словами історика, ці всі здобутки могли би прославити Україну, якби цим людям не довелося шукати долі на теренах інших держав:

“І у чому тут такий символ? Якби тоді перемогла українська державність, то всі оці здобутки починаючи від Сікорського і фактично до Макса Левчина, Стів Возняк (співзасновник “Apple”) – це були б здобутки України. А в умовах відсутності державності ці люди були змушені реалізовуватися за кордоном. Це таке нагадування, чого може вартувати втрата державності: талановиті люди залишать цю державу і будуть працювати на інші”.

Вклад кропивничан

Серед авторів-упорядників Юрій Митрофаненко – єдидий представник Кіровоградщини. Він готував п’ятий розділ книги – Український повстанський рух.

“Я мав підібрати світлини, підготувати вступний текст з хронологією українського повстанського руху, з визначенням основних особистостей і етапів його розвитку. Є представники нашого краю. Зокрема, Фока Мелешко – глодоське вільне козацтво. І світлини, які може впізнати мешканець нашого краю – це січові стрільці на хуторі “Надія” і біля земського реального училища, де був їхній штаб”, – каже історик.

Ще одна частка роботи від кропивницьких науковців – карта селянських республік доби Української революції, яку виконав географ, картограф, дослідник історії рідного краю Андрій Домаранський.

“Це такі були квазідержавні утворення, основані на базі козацьких традицій і місцевого українського самоврядування”, – розповідає про наповнення карти Юрій Митрофаненко.

Фотолітопис презентували в Українському домі

Наприкнці березня в Українському домі відбулася презентація фотоальбому «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ». У рамках заходу також показали прем’єру документальної хроніки «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)» українського кінорежисера-документаліста Сергія Буковського та презентували дві виставки: «Постаті Української національної революції 1917–1921» і «Сто перемог України (1917-2017)».

“Можна сказати, що на презентації зібралося обмежене коло людей – це видатні науковці з різних куточків України. Також кожен учасник мав декілька запрошень”, – додає Юрій Митрофаненко.

Організували захід Всеукраїнське товариство «Меморіал» ім. В. Стуса, Національна світлинотека «Українська мить», Мистецький фонд імені Короля Данила, Благодійний фонд «Відродження України», Видавничий Дім «Ін Юре».

Презентація фотолітопису в Українському домі / Джерело: icc-kiev.gov.ua

Під час презентації кожен із тих, хто допомагав створювати фотолітопис, отримав грамоти вдячності.

Тираж фотолітопису – всього лише 3000 примірників. Це подарункове видання, тому його друк досить затратний. Проте у доступі є віртуальна версія, яку Юрій Митрофаненко планує найближчим часом презентувати у бібліотеці ім. Д Чижевського у Кропивницькому.

“Під час презентації у Кропивницькому я також планую показати фільм Сергія Буковського  «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)», який показували у Києві”, – каже історик.

Окрім того планується також поїздка у Маріуполь. Також Юрій Митрофаненко каже, що може презентувати це видання і в інших районах Кіровоградщини:

“Якщо хтось виявить бажання ознайомитися із виданням і на теренах своєї громади показати, поширити для загального використання, я із задоволенням надам матеріали або проведу презентацію”, – додає кандидат історичних наук.

За анонсами презентацій фотолітопису слідкуйте на Першій електронній.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар