У школі на Кіровоградщині відкрили музей героїв двох воєн

Сьогодні, 12 січня, в Іванівському НВК у Кіровоградському районі відбулось урочисте відкриття класу-музею, присвяченого славетним односельчанам, які воювали в Афганістані у 1979—1989 роках і солдатам, які нині захищають Батьківщину у зоні АТО.

За словами представників школи, це перший клас-музей не лише на території села, але й усієї Кіровоградській області. Аналог є лише на Дніпропетровщині.

«Усього в нашому музеї є три блоки. Перший – про воїнів-інтернаціоналістів (афганців), але ми маємо тут дуже мало матеріалів. Найкраще збереглися листи одного нашого загиблого побратима і деякі фотографії. Другий блок – про учасників АТО. Із нашого села пішло служити 16 чоловіків, з них не повернувся лише Анатолій Бузуляк. Йому і присвячений третій (найбільший) блок. Завдяки мамі героя Галині Дмитрівні, ми зібрали багато матеріалів і створили такий чудовий музей»розповідає вчитель захисту Вітчизни і фізичного виховання Сергій Сергієнко.

Свою долю Анатолій Бузуляк вирішив пов’язати зі службою у Збройних силах України. Для нього бути українцем – означало пишатися  своєю Батьківщиною, бути захисником українського народу. Анатолій був військовослужбовцем 3-го окремого полку спеціального призначення. Із початку проведення антитерористичної операції сержант Анатолій Бузуляк призначили командиром відділення першої роти 3 полку СпП.

«Толя був надзвичайно хороброю людиною і чуйним другом. Він завжди готовий був прийти на допомогу, незважаючи ні на що. Ми багато часу проводили разом, підтримували один одного» – розповідає про загиблого його побратим-спецпризначенець.

DSC_1112

Мама Анатолія Галина Дмитрівна каже, що заснування музею – це хороша справа:

«Час іде, а музей – це нагадування про героїв. Це потрібно і мені, і всім українцям. Людина не вічна, все колись закінчується. І я хочу, щоб про мою дитину завжди пам’ятали і шанували».

Музей працюватиме на базі Іванівського НВК у будні. Школярі та гості зможуть відвідати експозицію і дізнатися історії героїв різних воєн. Існування таких музеїв – це знак пошани до людей, яким ми завдячуємо тим, що можемо спокійно ходити по вулицях рідного села і не чути пострілів.

6 серпня 2014 сотні мешканців і гостей міста Кіровограда прийшли до Театральної площі, де відбулася траурна церемонія прощання з військовослужбовцями з 3-го Кіровоградського полку спеціального призначення, серед яких і Анатолій Бузуляк.

16 жовтня 2014 у селі Іванівка Кіровоградського району відкрили меморіальну дошку на честь Анатолія Бузуляка, який загинув при виконанні військового обов’язку. А 28 листопада 2014 у селі Високі Байраки Кіровоградського району відкрили меморіальну дошку на приміщенні місцевої школи.

У липні 2015 його мама Галина Дмитрівна відкрила в селі дитячий майданчик у пам’ять про свого молодшого сина Тошу.

Номінантом премії “Людина року – 2015” представлена Галина Бузуляк, мама легендарного бійця Анатолія Бузуляка, який відстоював недоторканість та незалежність нашої держави і, виконуючи свій конституційний обов’язок.

У Кропивницькому згодом з’явився сквер імені Анатолія Бузуляка.

Тетяна Суржик для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар