“Автономна війна” продовжується: кіровоградці та міська влада шукають компроміси

Сьогодні, 6 липня, близько двохсот кіровоградців зібрались біля міськради на мітинг проти заборони відключення від централізованого опалення.

«Дії влади, які забороняють людині вільно обирати, як опалювати власну квартиру, є неправомірними і незаконними. Це рішення було прийняте 15 червня на міжвідомчій комісії. Я, як член комісії від громадськості, ще досі не бачив, не читав і не підписував протокол засідання. Згідно до наказу № 4 міністерства ЖКГ України, якщо ви хочете індивідуальне опалення, ви маєте провести зібрання жильців будинку, довести необхідність встановлення такого виду опалення і  ваші сусіди також мають встановити собі автономку. Хіба це буде можливим для більшості наших людей чи, скажімо, пенсіонерів, з пенсією 1200 гривень?», –  виступив перед присутніми голова ініціативної групи громадян Валерій Кравченко.

Кіровоградка Ліліанна Нейдзинович живе у квартирі площа якої становить 30 кв. м. У цьому році за центалізоване опалення жінка платила 600 грн на місяць, а тепер, зі збільшенням тарифів на 95%, щомісячна плата за опалення становитиме 1100-1200 грн.  Тому кіровоградка, яка дізналась про акцію протесту з соціальних мереж, прийшла висловити своє незадоволення  низьким рівнем теплозабезпечення і проголосувати за дозволи на відключення від централізованого опалення (ЦО).

“Відбувається порушення конституційних прав людей.  Тому ми вимагаємо надати чітке обґрунтування відмов  на звернення громадян. Також серед наших вимог прийняття відповідних дій міською владою: зняття з посади Олександра Мосіна (голова комісії з питань відключення від централізованого опалення – ред.), проведення круглого столу з цього питання, а також постановка питання, про самостійний вибір громадян виду опалення, на голосування для міськради”, – заявив адвокат ініціативної групи Геннадій Чорногор.

На прохання активістів ініціативної групи та представників ЗМІ, начальник управління ЖКГ Кіровограда Олександр Хачатурян вийшов до мітингувальників з роз’ясненням позиції міської влади щодо цього питання.

“Проблема, яку ми сьогодні піднімаємо, має дуже багато “підводних течій” і юридичних колізій. Обговорювати її мають спільно представники влади, громадських організацій,  теплогенеруючі підприємства, а також Кіровоградгаз та Обленерго. Головне, чим ми мотивуємо збереження мережі центрального опалення, це те, що будинки, які переходять на автономне теплопостачання, дуже швидко починають руйнуватись, адже більше будівель нашого міста не розраховані на такий вид опалення. До того ж, ви маєте розуміти, що чим більше містян платить за централізоване опалення, тим більше дитсадків, шкіл і лікарень, які не мають власних котелень, ми можемо забезпечити безперебійним теплом”, – сказав Олександр Хачатурян.

Нагадаємо, 30 червня, представники ініціативної групи жителів Кіровограда, які бажають відключитись від централізованого опалення, звинуватили міську владу у лобіюванні інтересів теплових компаній, і змові з ними. Це трапилось внаслідок того, що комісія з питань відключення від ЦО, головою якої є Олександр Мосін, не дозволила півтисячі жителів міста відключитись від  загальої мережі теплопостачання.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар